«EuroBasket 2015»: Rīgas grupā spēlēs Igaunijas izlase (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijas Basketbola savienības valde par sadarbības partneri Eiropas 2015.gada čempionāta finālturnīra grupas turnīra rīkošanā izraudzījusies Igaunijas Basketbola federāciju, garantējot Igaunijas izlasei vietu Rīgas grupā, vēsta LBS.

Pārējās četras Rīgā spēlējošās komandas tiks noskaidrotas EuroBasket 2015 izlozē, kas notiks 8.decembrī Parīzē. Grupu turnīri Rīgā, Berlīnē, Monpeljē un Zagrebā risināsies no 5. līdz 10. septembrim. Pa četrām labākajām komandām kvalificēsies izslēgšanas turnīram, kas Lillē notiks no 12. līdz 20.septembrim.

FIBAEurope valde pieņēmusi unikālu lēmumu: Eiropas 2015.gada čempionāta finālturnīra rīkotājvalstis Latvija, Francija, Vācija un Horvātija var izraudzīties pa vienai nacionālajai federācijai – sadarbības partnerei –, kuras komanda EuroBasket’2015 pirmajā posmā tiks iekļauta attiecīgajā grupā. Jau zināms, ka Francija izraudzījusies Somiju, Horvātija – Slovēniju, bet Vācija risina sarunas ar Turcijas Basketbola federāciju.

Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins:

«Cerējām un joprojām ceram, ka Rīgas grupā spēlēs visu trīs Baltijas valstu komandas. Tomēr esam spiesti izvēlēties vienus sadarbības partnerus un, analizējot situāciju, ņēmām vērā gan ekonomiskos, gan sportiskos apsvērumus.

Igaunijas un Lietuvas varianti daudzos aspektos – basketbola popularitāte valstī, fanu tradīcijas, lielo pilsētu attālums līdz Rīgai, ieinteresētība veiksmīgā sadarbībā – šķita līdzvērtīgi. Par labu ziemeļu kaimiņiem izšķīrāmies tāpēc, ka Eiropas čempionāta grupas turnīra spēles Igaunijā tomēr izraisa lielāku ažiotāžu nekā Lietuvā, kur līdzjutēji pieraduši pie savas valstsvienības līdzdalības lielo turnīru izšķirošajās spēlēs un gatavojas braukt atbalstīt savu komandu Lillē. Savukārt Igaunijas izlase 14 gadus nav spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīrā, fani ir noilgojušies pēc šāda turnīra un, ņemot vērā reālos spēku samērus, lielu uzmanību koncentrēs tieši čempionāta pirmajām spēlēm.

Par labu Igaunijai nostrādāja arī aritmētika. Iespēja, ka no pirmā groza mums ielozēs lietuviešus, ir ļoti reāla – 50%. Otri 50% ir Spānijai, jo divas pārējās pirmā groza komandas - Francija un Horvātija - spēlēs katra savās mājās. Igaunijas gadījumā no sestā groza tā būtu tikai 25%.»

LBS un Igaunijas Basketbola federāciju sadarbības līguma projektā paredzēts, ka uz visām Igaunijas izlases spēlēm tiek rezervētas 3500 biļetes. Abas puses apņemas aktīvi sadarboties, lai dažādos veidos popularizētu EuroBasket Igaunijā un uz Rīgu atbraukušo līdzjutēju skaits būtu lielāks. LBS apņemas Rīgā izveidot igauņu fanu zonu un sniegs nepieciešamo palīdzību, lai kaimiņus Latvijā uzņemtu viesmīlīgi.

Latvijas un Igaunijas sadarbība basketbolā aizsākās jau pirms 90 gadiem. 1924.gada 29.aprīlī Tallinā tika aizvadīta pirmā spēle valstsvienību līmenī, kas, iespējams, bija pirmā starpvalstu spēle Eiropā. Igaunijas izlases bijusi Latvijas vīriešu valstsvienības vispopulārākā pretiniece visos laikos. Sadarbība attīstīta arī citos basketbola līmeņos, regulāri sacenšoties klubu un jaunatnes turnīros. Kopš 2013.gada rudens Latvijas un Igaunijas sieviešu komandas spēlē apvienotajā čempionātā.

**

EuroBasket 2015 dalībnieku sadalījums izlozes grozos, ņemot vērā EuroBasket 2013. un 2014. gadā notikušā kvalifikācijas turnīra rezultātus (izceltas komandas, kuras pārstāv rīkotājvalstis vai oficiāli iesaistītas partnerības programmā):

1.grozs: Francija, Lietuva, Spānija, Horvātija;

2.grozs: Slovēnija, Ukraina, Serbija, Somija;

3.grozs: Grieķija, Turcija, Latvija, Bosnija un Hercegovina;

4.grozs: Polija, Beļģija, Maķedonija, Itālija;

5.grozs: Izraēla, Vācija, Gruzija, Čehija;

6.grozs: Nīderlande, Īslande, Krievija, Igaunija.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu