«VEF Rīga» izcīna pirmo uzvaru šīs sezonas Eiropas kausa turnīrā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pirmo uzvaru šīs sezonas Eiropas kausa turnīrā trešdien izcīnīja Latvijas vicečempioni basketbolā «VEF Rīga», kas sacensību pirmā posma otrās kārtas mačā savā laukumā ar 71:61 (16:9, 26:27, 16:18, 13:7) uzvarēja Ungārijas spēcīgāko klubu Solnokas «Olaj KK».

«VEF Rīga» sastāvā 19 punktus guva amerikāņu leģionārs Džeralds Robinsons, bet 11 iemeta senegālietis Bamba Fals. Savukārt pa desmit punktiem iemeta Artūrs Bērziņš un Kevins Dilards.

Rezultātu šajā cīņā atklāja viesi, taču pēc tam rīdziniekiem pēc Jāņa Timmas un Dilarda precīziem metieniem izdevās panākt 5:2. Līdz ceturkšņa beigām «VEF Rīga» panāca jau septiņu punktu handikapu (16:9), to vēl par diviem punktiem palielinot pēc Ronlada Zaķa veiksmīgā uzbrukuma pašā otrās ceturtdaļas sākumā.

Otrās ceturtdaļas vidū veiksmīgu sniegumu demonstrēja rīdzinieku leģionārs Robinsons, gūstot piecus punktus pēc kārtas un izvirzot mājiniekus vadībā jau ar 31:20. Nedaudz vairāk nekā minūti līdz pirmā puslaika pārtraukumam viesi bija pietuvojušies jau vairs tikai līdz 36:31, bet tad svarīgā brīdī ar precīzu tālmetienu atbildēja Robinsons. Pēdējā rīdzinieku uzbrukumā tālmetienu iemeta arī Timma, taču pēc tam viesiem pēdējās sekundēs divus punktus izdevās atgūt, panākot 36:42.

Otrā puslaika ievadā pēc Artūra Bērziņa un Dilarda tālmetieniem rīdzinieki uz tablo atjaunoja desmit punktu pārsvaru (48:38), bet 25.minūtē pēc kārtējā Robinsona punktu guvuma handikaps pieauga jau līdz 13 punktiem - 53:40. Pašā trešās ceturtdaļas izskaņā viesiem gan izdevās pietuvoties līdz bīstamam atstatumam (54:58), bet noslēdzošā ceturkšņa sākumā «VEF Rīga» vienībai, lielākoties pateicoties leģionāru sniegumam, atkal par dažiem punktiem izdevās atrauties. Savukārt pēc vēl viena Bērziņa tālmetiena trīs minūtes un 19 sekundes pirms pamatlaika beigām mājinieki panāca 69:57 sev par labu.

Iegūto pārsvaru pēdējās dueļa minūtēs «VEF Rīga» neatdeva un izcīnīja pirmo uzvaru Eiropas kausa turnīrā šosezon.

Šajā mačā rīdzinieku rindās vēl nedebitēja amerikāņu aizsargs Ramels Bredlijs, ar kuru šonedēļ noslēgts pārbaudes laika līgums.

Vēl D apakšgrupā trešdien Turcijas klubs Stambulas «Bešiktaš» izbraukumā tikai papildlaikā ar 90:86 (23:19, 22:25, 17:13, 16:21, 12:8) uzvarēja Krievijas komandu Sanktpēterburgas «Zeņit», bet Ļubļanas «Union Olimpija» no Slovēnijas savā laukumā spraigā cīņā ar 85:88 (23:20, 18:28, 22:19, 22:21) piekāpās spēcīgajai Krievijas vienībai Maskavas apgabala «Himki».

Pagājušajā nedēļā pirmās kārtas mačos rīdzinieki izbraukumā ar 65:94 zaudēja sava kādreizējā trenera Rima Kurtinaiša vadītajai «Himki» komandai, «Union Olimpija» viesos ar 70:68 pārspēja «Bešiktaš», bet «Olaj KK» savā laukumā ar 96:94 apspēlēja «Zeņit» basketbolistus.

Līdz ar to pēc divām kārtām divas uzvaras ir «Himik», kamēr «Bešiktaš», «VEF Rīga», «Union Olimpija» un «Olaj KK» izcīnījušas pa vienam panākumam. Zaudējumus abās cīņās piedzīvojuši «Zeņit» basketbolisti.

Rīdzinieki pēc spēles pret «Himki» komandu uzkavējās Krievijā, jo svētdien ar Maskavas apgabala komandu tikās arī VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) turnīrā, piedzīvojot cienīgu zaudējumu ar 87:96.

«VEF Rīga» komandai šajās sacensībās izvirzīts uzdevums pārvarēt pirmo turnīra posmu. Sacensībās vienība startē piekto gadu pēc kārtas.

«Ventspils» komanda Eiropas kausam kvalificējās kā iepriekšējās sezonas Latvijas čempione, bet «VEF Rīga» saņēma īpašo uzaicinājumu uz ULEB Eirolīgas kvalifikāciju, ko nespēja pārvarēt, un automātiski saņēma vietu Eiropas kausā.

Grupu turnīrā 36 komandas sadalītas sešās apakšgrupās, pa sešām komandām katrā, kas līdz 17.decembrim izspēlēs divu apļu turnīru. Pirms izlozes komandas, balstoties uz ģeogrāfisko principu, bija sadalītas divās apakšgrupās.

Sacensību otro posmu sasniegs četras katras grupas labākās komandas, kurām pievienosies astoņas vienības, kas nepārvarēs ULEB Eirolīgas sacensību pirmo posmu. Šīs 32 komandas tiks sadalītas astoņās grupās, pa četrām vienībām katrā, kas izspēlēs divu apļu turnīru laika posmā no 2015.gada 6.janvāra līdz 3.martam.

Otro posmu pārvarēs katras grupas divas labākās komandas, kas pēc tam izspēlēs astotdaļfinālu, ceturtdaļfinālu, pusfinālu un finālu. Izslēgšanas turnīrā visās fāzēs uzvarētāji tiks noskaidroti divu spēļu summā. Sacensību finālspēles gaidāmas 2015.gada 24. un 29.aprīlī. Sacensību uzvarētāji kvalificēsies 2015./2016.gada ULEB Eirolīgas turnīram.

Iepriekšējā sezonā Eiropas kausā triumfēja Spānijas komanda «Valencia Basket», kas finālā pieveica Krievijas vienību Kazaņas «Unics». Līdz ar to «Valencia Basket» automātiski kvalificējās ULEB Eirolīgas turnīram, bet «Unics» iepriekš pārvarēja ULEB Eirolīgas kvalifikāciju un arī spēlē Eiropas spēcīgāko komandu turnīrā.

No Latvijas komandām iepriekšējā sezonā «VEF Rīga» nespēja pārvarēt turnīra pirmo posmu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu