Basketbolists Smits: Vēlos būt daļa no Latvijas kultūras

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: lancersblog.com

Nupat Latvijas pasi ieguvušais amerikāņu basketbolists Endrū Smits šobrīd mācās latviešu valodu un vēlas kļūt par daļu no valsts kultūras, televīzijas kanālam «Rīga TV24» izteicās pats spēlētājs.

Sagaidāms, ka Smits jūlijā ieradīsies Latvijā, lai tiktu lemts par viņa gatavību palīdzēt valstsvienībai.

Pats Smits sarunā televīzijas kanālā atklāja, ka latviešu saknes viņam ir no vecmāmiņas, kura savulaik dzimusi Latvijā, bet Otrā pasaules kara laikā daudz bēguļojusi un ar ģimeni pārcēlusies uz dzīvi ASV.

«Pats vēl neesmu bijis Latvijā,» sacīja Smits un piebilda, ka darbs pie pases iegūšanas sācies pērn. «Runāju ar savas universitātes absolventiem, un viņi ieteica pārbaudīt, vai varu kļūt par dubultpilsoni, jo tas būtu noderīgi. Vienmēr esmu zinājis, ka mana vecāmāte ir latviete, tāpēc sākām par to interesēties. Tas bija ilgs process, taču mamma un vecmamma man ļoti palīdzēja.»

Basketbolists izteicās, ka nezina, vai viņam Latvijas pase varētu palīdzēt turpmākā karjerā, lai gan daudzi teikuši, ka tās attīstībai tas būtu labvēlīgs scenārijs.

«Esmu sācis mācīties latviešu valodu. Pašlaik esmu iemācījies aptuveni desmit vārdus, piemēram, «sveiki», «apsveicu» un «mani sauc Endrū». Atgriežos no treniņiem, paēdu vakariņas ar ģimeni un tad sāku mācīties latviešu valodu,» savu dienaskārtību atklāja Smits. «Gribu kļūt par daļu no Latvijas kultūras. Negribu būt amerikānis, kurš nejauši ieguvis Latvijas pasi. Gribu uzzināt par savām saknēm, pārstāvēt ģimeni un valsti.»

No Latvijas Basketbola savienības (LBS) puses par 22 gadus veco Smitu esot izrādīta interese un vēlme ieraudzīt basketbolistu klātienē, pauda Smits. «Esmu saņēmis uzaicinājumu ierasties. Ja būšu pietiekami labs, būšu pagodināts pārstāvēt izlasi Eiropas čempionātā.»

«Daudzi cilvēki ir pamanījuši, ka mana stiprā puse ir atlētisms un spēja spēlēt zem groza. Es palīdzu arī aizsardzībā, bloķējot metienus un cīnoties par atlēkušajām bumbām. Pašlaik strādāju pie sava metiena no distances un bumbas pārvaldīšanas,» uzsvēra Smits. Tiesa, par Latvijas izlases spēlētājiem viņš pārāk daudz nezina, bet esot redzējis pāris «VEF Rīga» spēles, kur acīs iekritis Jānis Timma.

Paredzams, ka valstsvienības pamatsastāva treniņnometne sāksies 23.jūlijā. Gatavošanās plānā ir līdzdalība trijos pārbaudes turnīros, tai skaitā no 7. līdz 9. augustam «Arēnā Rīga», kur Latvijas komanda spēlēs ar Polijas un Slovēnijas izlasēm. Vienai pārbaudes spēlei Rīgā augusta beigās pretinieki vēl tiek meklēti.

Šā gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10. septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20. septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz sestās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu