Čehijas basketbola izlase nosauc sastāvu Eiropas čempionātam

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VALDA KALNINA / EPA

Latvijas vīriešu basketbola izlases pretiniece gaidāmajā Eiropas čempionātā Čehija nosaukusi valstsvienības sastāvu, kurā ir arī ULEB Eirolīgas «Final four» dalībnieks Jans Veselijs.

Iepriekšējo sezonu Veselijs pārstāvēja Turcijas klubu Stambulas «Fenerbahce Ulker», ar kuru kopā sasniedza ULEB Eirolīgas finālčetrinieka turnīru, zaudējot abos mačos un ieņemot ceturto vietu.

Tāpat Čehijas valstsvienības sastāvā ir spēcīgās Spānijas komandas «Barcelona» spēlētājs Tomāšs Satoranskis.

Iepriekšējā turnīrā, kas aizpērn risinājās Slovēnijā, Veselijs vidēji mačā guva 17 punktus un savāca 11,2 atlēkušās bumbas, būdams Čehijas valstsvienības līderis. Savukārt Satoranskis vidēji mačā guva 11,2 punktus un izdarīja 4,2 rezultatīvas piespēles.

Tāpat čehu komandas sastāvā ir pieredzējušie Ļubošs Bārtons un Jirži Velšs, kuri aizpērn bija vienīgie Čehijas izlases spēlētāji ar Eiropas čempionātu pieredzi.

Izlases treneris Ronens Ginsburgs valstsvienības sastāvā iekļāvis arī malējās pozīcijas spēlētājus Pāvelu Pumprlu, Dāvidu Jenileku un Vojcehu Hrubanu, kā arī uzbrucēju Pāvelu Houšku un centru Petru Bendu.

Pārsteidzoši, ka izlasē nav iekļauts 23 gadus vecais centrs Ondržejs Balvins, kuram bija svarīga loma iepriekšējā čempionātā un pagājušajā vasarā notikušajā kvalifikācijā.

«Mums bija seši garie spēlētāji, no kuriem vajadzēja izvēlēties piecus. Pēc apspriešanās izlēmām, ka Balvins nepiedalīsies. Tas bija smags lēmums. Pēdējās atskaitīšanas vienmēr ir pašas smagākās, tomēr esam pārliecināti, ka pieņēmām pareizo lēmumu,» izvēli komentēja Ginsburgs.

Tikmēr debiju Eiropas čempionātā piedzīvos amerikāņu basketbolists Bleiks Šilbs, kurš jau vairākus gadus bija precējies ar Čehijas pilsoni, bet augusta beigās saņēma arī valsts pilsonību.

Tāpat turnīrā debitēs Patriks Auda un Jakubs Širina, kuri izlasē pirmo reizi parādījās pagājušā gada kvalifikācijas spēlēs.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, no septiņām pārbaudes spēlēm Čehija uzvarēja tikai divās.

«Ar katru nedēļu paliekam arvien labāki un labāki. Sākumā mēs bijām tālu no ideāla. Mums trūka spēles ritma, taču tagad esam sasnieguši virsotni. Labākā spēlē bija pret Spāniju. Lai gan neuzvarējām viņus, tomēr tā bija laba pieredze. Cerams, ka būsim savā labākajā formā jau turnīra sākumā, jo pirmās divas spēles Rīgā būs pašas svarīgākās,» pauda Ginsburgs.

Sestdien čehi čempionāta pirmajā cīņā spēkosies ar Igauniju, bet svētdien paredzēts mačs ar Ukrainu. Turpinājumā Čehija tiksies ar Latviju un Beļģiju, bet pirmais posms tiks noslēgts ar maču pret Lietuvu.

Čehijas izlasē dalībai Eiropas čempionātā iekļauti Jans Veselijs (Stambulas «Fenerbahce Ulker», Turcija), Tomāšs Satoranskis («Barcelona», Spānija), Bleiks Šilbs (Stambulas «Galatasaray», Turcija), Dāvids Jenileks (Vloclavekas «Anwil», Polija), Pāvels Pumprla (Kompostelas «Obradoiro», Spānija), Patriks Auda («AZS Koszalin», Polija), Jakubs Širina (Opavas «Breda&Weinstein», Čehija), Jirži Velšs, Vojcehs Hrubans, Ļubošs Bārtons, Pāvels Houška un Petrs Benda (visi - Nimburkas CEZ, Čehija).

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionātam sākotnēji bija plānots risināties Ukrainā, tomēr valstī valdošās nestabilās situācijas dēļ tas tika pārcelts uz Franciju, Horvātiju, Vāciju un Latviju.

Turnīrā, kas sāksies sestdien, Lietuva spēlēs Rīgas apakšgrupā kopā ar mājinieci Latviju, Ukrainu, Igauniju, Beļģiju un Čehiju.

Kā zināms, pārējo apakšgrupu turnīri notiks Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija) un Zagrebā (Horvātija). Apakšgrupu četras spēcīgākās komandas kvalificēsies izslēgšanas turnīram, ko tās, sākot ar astotdaļfināla fāzi, no 12. līdz 20.septembrim aizvadīs Francijas pilsētā Lillē.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu