Basketbolisti savās mājās sāk cīņu par Rio olimpiskajām spēlēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikus Kļaviņš

Latvijas vīriešu basketbola izlase šovakar «Arēnā Rīga» ar spēli pret Beļģijas valstsvienību sāks Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīru. Mačs starp abām komandām sāksies plkst. 18:30, un to tiešraidē varēs skatīties kanālā LNT. «Eurobasket2015» finālturnīrs kopumā norisināsies četrās valstīs - Latvijā, Horvātijā, Vācijā un Francijā.

Pēdējo reizi Latvija ar Beļģiju spēkojās 2013.gada Eiropas čempionātā. Toreiz Bagatska padotie piedzīvoja ļoti sāpīgu neveiksmi un neiekļuva turnīra ceturtdaļfinālā. Šis zaudējums arī vienībai liedza piedalīties pasaules čempionātā.

«Tā ir ļoti pieredzējusi komanda ar augsta līmeņa spēlētājiem. Daži no tiem spēlē ACB līgā (Spānijas augstākās līgas čempionāts). Mums visiem būs jābūt gataviem. Visi domā, vai šīs būs revanšs vai atriebība, bet tas nav tā... Tas vairāk ir zemapziņā. Šis tomēr ir jauns čempionāts - jo vairāk domāsim par atriebību, jo mazāk tas sanāks. Spēlei jāpieiet ar vēsu galvu, tad viss būs kārtībā,» sarunā ar TVNET izsakās izlases saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, mūsu basketbolisti kopumā aizvadīja deviņas pārbaudes spēles. Šajās cīņās tika izcīnītas piecas uzvaras. Sagatavošanās cikls Latvijas basketbolistiem ilga sešas nedēļas.

Valstsvienības sastāvu Ainars Bagatskis nosauca tikai ceturtdien. Latvijas komandas treneris ar lēmumu vilcinājās, jo problēmas ar veselību bija Žanim Peineram un Jānim Timmam. Tomēr abi basketbolisti ir pilnībā atveseļojušies un gatavi čempionātam. Pēdējos no kandidātiem Bagatskis atskaitīja Dāvi Rozīti, Mārtiņu Laksu un Andreju Šeļakovu.

«Šis ir vissmagākais lēmums manu sešu gadu ilgajā darbā ar izlasi,» uzsvēra Bagatskis. «Labprāt uz čempionātu paņemtu visus 15 spēlētājus, diemžēl tas nav iespējams.»

«Par laimi, sastāva izvēli neietekmēja nevēlami blakusapstākļi. Pēdējos treniņos visi darbojās ar pilnu atdevi un visi ir gatavi ar pilnu jaudu spēlēt no pirmās dienas,» sacīja Bagatskis.

Eiropas čempionāta finālturnīrā debiju piedzīvos Haralds Kārlis, Žanis Peiners, Timma un Kaspars Vecvagars.

Par Beļģiju jau sen runājam. Tas, kas bija pirms diviem gadiem, ir pagātne. Kas bijis - bijis. Tagad ir jaunas spēles, jauns čempionāts, un treneri tam ir gatavojušies.

Beļģija ir pieredzējusi, atlētiska komanda ar saviem plusiem un mīnusiem, kā jau visiem.

Viņiem garie spēlētāji met daudz tālmetienu, spēlē agresīvi. Tā ir normāla komanda, superzvaigznes viņiem nav, taču tas neko nenozīmē. Ir labi spēlētāji, kas spēlē labās līgās,» sarunā ar TVNET izteicās Rolands Freimanis.

Pēc spēles ar Beļģijas komandu Latvijai svētdien paredzēts duelis ar principiālo pretinieci Lietuvu. Pēc tam sekos mači ar Čehiju (7. septembris), Ukrainu (9. septembris) un Igauniju (10. septembris).

Jāizceļ, ka šā gada divas Eiropas čempionāta finālistes automātiski kvalificēsies Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Izlasēm, kas ierindosies no 3. līdz 7. vietai, būs iespēja piedalīties olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

«Eurobasket2015» sākotnēji vajadzēja norisināties Ukrainā. Tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa («FIBA Europe») izšķīrās to atcelt. Vēlāk FIBA pieņēma vēl nebijušu lēmumu - rīkot Eiropas čempionātu četrās valstīs, bet izslēgšanas turnīrs tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

Pēdējo reizi Latvija Eiropas čempionātu rīkoja tālajā 1937.gadā, kad turnīrā ierindojās sestajā vietā.

Eiropas čempionāts risināsies divos posmos:

1) grupas turnīrā katrai komandai 5 spēles (5.-10. septembris). Četru pirmo vietu ieguvēji kvalificējas izslēgšanas turnīram, 5. un 6. vietas ieguvēji dodas mājās;

2) izslēgšanas turnīrs Lillē (12.-20. septembris): astotdaļfināls (A1-B4, A2-B3, B2-A3, B1-A4, C1-D4, C2-D3, D2-C3, D1-C4), ceturtdaļfināls, pusfināls, pusfināls par 5.-8. vietu un spēles par 1. un 3. vietu. Čempioni un vicečempioni kvalificējas Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, 3.-7. vietas ieguvēji - olimpiskajam kvalifikācijas turnīram.

Latvijas basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Klubs 2015
Jānis Strēlnieks1.1911989Brose Basket (GER)
Dairis Bertāns1./2.1931989Bilbao Basket (ESP)
Kaspars Vecvagars1.1931993Žalgiris (LTU)
Jānis Blūms2.1901982Panathinaikos (GRE)
Žanis Peiners1./2.2031990BK Ventspils
Kristaps Janičenoks2./3.1961983BK Ventspils
Haralds Kārlis2./3.1951991BK Valmiera
Jānis Timma3./4.2011992Sanktpēterburgas Zeņit (RUS)
Mareks Mejeris4.2071991VEF Rīga
Rolands Freimanis4./5.2081988Kalev/Cramo (EST)
Kaspars Bērziņš4./5.2131985Krasnije kriļja (RUS)
Mārtiņš Meiers5.2081991BK Ventspils

Eiropas čempionāta apakšgrupas

A (Monpeljē)B (Berlīne)C (Zagreba)D (Rīga)
FrancijaSpānijaHorvātijaLietuva
SomijaSerbijaSlovēnijaUkraina
BosnijaTurcijaGrieķijaLatvija
IzraēlaItālijaGruzijaBeļģija
PolijaVācijaMaķedonijaČehija
KrievijaIslandeNīderlandeIgaunija
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu