Peiners: Var just, ka visiem ir nedaudz tāda mandrāža un uzvilktība

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ja Latvijas basketbola izlase labi aizvadīs Eiropas čempionāta pirmo spēli, tas noņems psiholoģisko slogu pārējam turnīram, uzskata valstsvienības spēlētājs Žanis Peiners.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīru aizvadīs Rīgā, pirmajā duelī sestdien plkst.18.30 tiekoties ar Beļģiju.

«Uzvilkušies esam, pēdējos treniņos iet baigais kapiņš. Var just, ka visiem ir nedaudz tāda mandrāža un uzvilktība,» pastāstīja Peiners. «Tas viss ir jūtams. Treniņi notiek labā intensitātē, ar labu atdevi. Domāju, tas mums tikai palīdzēs.»

Neilgi pirms čempionāta Peineram bija veselības problēmas ar sānu, kas ilgāku laiku liedza piedalīties treniņos.

«Uz simts procentiem sāns nav sadzijis - pēc ārstu slēdziena, vēl kādu nedēļu vajadzētu [atpūsties], bet jūtos labi un man tas netraucē. Varēšu darboties uz pilnu atdevi jau no pirmajām spēlēm,» uzsvēra spēlētājs. «Tāda bija noruna - ja es būšu gatavs, varētu pretendēt uz vietu komandā, jo turnīrs ir īss. Ja es nebūtu gatavs piedalīties jau no paša sākuma ar pilnu atdevi, no manis nebūtu nekādas jēgas. Sanāca laicīgi sevi savest kārtībā. Pēdējās dienās jau trenējos ar pilnu atdevi.»

«Beļģija ir izpētīta un pārējos pretiniekus pagaidām neesam ņēmuši, jo pirmā spēlē būs ļoti svarīga,» pauda Peiners. «Pretinieks ir svarīgs gan no turnīra tabulas viedokļa, gan vienkārši, lai labi mēs iesāktu čempionātu un, lai pēc tam nesanāk psiholoģiskais slogs uz visu čempionātu, ka esam zaudējuši pirmajā cīņā. Pagaidām koncentrējamies tikai pirmajai spēlei.»

Turpinājumā svētdien Eiropas čempionātā gaidāms Latvijas derbijs ar Lietuvu, pirmdien apakšgrupas saimnieki sacentīsies ar Čehiju, bet pēc tam attiecīgi nākamajā trešdienā un ceturtdienā notiks dueļi ar Ukrainu un Igauniju.

Peiners atzina, ka viņš vislabāk zina Ukrainas izlasi, jo šīs valsts čempionātā aizvadījis vienu sezonu.

«Ukraiņi ir tie, kas visvairāk redzēti vaigā. Visus, izņemot Kirilu Fesenko un Džeromu Rendlu, es zinu,» stāstīja spēlētājs.

Zīmīgi, ka Peiners ne tikai ir viens no četriem Latvijas pieaugušo izlases debitantiem, bet viņš pat jaunatnes izlasēs nav piedalījies nevienā Eiropas čempionātā.

«Šī man laikam sanāk desmitā vasara un pirmo reizi tiku līdz beigām. Desmit gadu posms beidzot novests līdz beigām, kas arī bija mērķis,» pauda Peiners. «Pagaidām gan nav vēl nekāda iemesla priecāties, jo viss tikai priekšā. Ar tikšanu es vēl pagaidām neesmu palīdzējis komandai. Ja varēšu palīdzēt, man būs prieks un gandarījums.»

Beļģijas valstsvienību jau var uzskatīt par principiālu Latvijas pretinieci, jo pirms diviem gadiem neizteiksmīgā otrā posma noslēdzošajā mačā Latvija piekāpās pretiniekiem ar 56:60, kas liedza iekļūt ceturtdaļfinālā un pacīnīties par iespēju kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram.

Pēc uzvaras pār Latviju Beļģija iepriekšējā Eiropas čempionāta finālturnīrā izcīnīja devīto vietu, kas tai bija augstākais rezultāts kopš 1977.gada. Beļģija 1947.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā izcīnīja ceturto vietu, bet laikā starp 1981. un 2009.gadu sacensībām spēja kvalificēties tikai reizi.

Sagatavošanās ciklā Latvijas izlase aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, gūstot piecas uzvaras. Ja cikla vidū tika ciestas četras neveiksmes pēc kārtas, pēdējos trijos mačos Latvija spēja izcīnīt panākumus.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās pilsētās - Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija), Zagrebā (Horvātija) un Rīgā.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīram kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu