Kurai komandai tiks Eiropas basketbola čempionāta zelts?

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijas pilsētā Lillē notiekošā Eiropas čempionāta basketbolā vīriešiem izšķirošajā spēlē šodien spēkiem mērojas Spānijas un Lietuvas izlases. «Zelta» mača sākums paredzēts plkst.20 pēc Latvijas laika, bet tiešraidē to būs iespējams vērot kanālos LNT un «Viasat Sport Baltic».

Pirmajā pusfināla mačā, pateicoties Pau Gasola 40 gūtajiem punktiem, Spānija ceturtdien ar 80:75 pagarinājumā apspēlēja Franciju, kas bija iepriekšējā turnīra čempioni. Tikmēr Lietuvas basketbola izlase piektdien ar rezultātu 67:64 apspēlēja Serbijas valstsvienību.

Līdz ar to Spānija un Lietuva kvalificējās Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, pievienojoties Argentīnai, ASV, Austrālijai, Brazīlijai, Nigērijai un Venecuēlai.

Lietuva šā turnīra pirmajā posmā spēkojās D apakšgrupā, kuras izspēle norisinājās Rīgā, bet tajā cīnījās arī Latvijas izlase. Kopā piecos mačos lietuvieši izcīnīja četras uzvaras. Turpinājumā astotdaļfinālā Lietuva ar 85:81 ne bez problēmām apspēlēja Gruziju, bet ceturtdaļfinālā ar 95:85 pieveica Itāliju.

Toties Spānija Berlīnē notikušajā B apakšgrupas izcīņā piecās spēlēs tika pie trīs panākumiem, zaudējot gan serbiem, gan itāļiem. Izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā Spānijas basketbolisti ar 80:66 apspēlēja Poliju, bet ceturtdaļfinālā ar 73:71 uzvarēja Grieķiju.

Lietuvieši pēdējo reizi par čempioniem kļuva 2003.gadā, kad turnīru rīkoja Zviedrija. Turpinājumā 2007.gadā Lietuva izcīnīja bronzas godalgas, bet pērn finālā piekāpās Francijai, ierindojoties otrajā vietā. Kopā Lietuva Eiropas meistarsacīkstēs triumfējusi trīs reizes, tiesa, divas no tām bija pirms vairāk nekā 70 gadiem.

Tikmēr spāņi iepriekšējos astoņos turnīros tikai reizi netika pie medaļām. 2009. un 2011. gadā Spānija izcīnīja savus vienīgos Eiropas čempionu titulus vēsturē, 1999., 2003. un 2007. gadā tā izcīnīja sudraba medaļas, bet 2001. un 2013. gadā spāņi ierindojās trešajā vietā.

Abas komandas starptautiskos turnīros tikušās deviņas reizes, septiņās no tām uzvarējuši spāņi. Pa spēkam lietuviešiem viņi bijuši 2003. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā un 2010. gada Pasaules kausā.

Iepriekšējo reizi abas komandas tikās pirms četriem gadiem Eiropas čempionāta finālturnīrā, kur apakšgrupu mačā Spānija ar 91:79 uzvarēja mājiniekus lietuviešus.

Lietuvas izlases galvenais treneris ir Jons Kazalausks, kurš ar komandu strādāja no 1997. līdz 2001. gadam, bet savā postenī viņš atgriezās pirms trim gadiem. Speciālists savas karjeras laikā ir trenējis arī Ķīnas un Grieķijas vīriešu valstsvienības.

Savukārt pie Spānijas valstsvienības stūres ir itālis Serdžo Skariolo, kurš četru gadu laikā Spānijai palīdzēja divreiz uzvarēt Eiropas čempionātā un izcīnīt sudraba godalgas Londonas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, dažus mēnešus pēc olimpiskā zelta izcīnīšanas, beidzoties līgumam, viņš galvenā trenera amatu atstāja. To līdz pērnā gada spāņiem neveiksmīgā FIBA Pasaules kausa finālturnīra beigām ieņēma Huans Antonio Orenga, kura posteni pārņēma atkal Skariolo.

Savukārt plkst.15 paredzēta spēle par bronzas godalgām. Tajā cīnīsies iepriekšējā turnīra čempioni Francijas basketbolisti un Serbijas izlase. Arī šo spēli tiešraidē varēs vērot kanālā LNT.

Serbija iekļuvusi visos 11 finālturnīros 20 gadu laikā. Serbi (Dienvidslāvija) finālturnīros dominēja no 1995. līdz 2001. gadam, izcīnot trīs čempionu titulus un vienu bronzu. Pirms sešiem gadiem Polijā serbiem sudraba godalgas, bet aizpērn Slovēnijā iegūta septītā vieta.

Tikmēr Francija bez zelta iepriekšējā turnīrā 2011.gadā tikusi arī pie sudraba godalgām, bet 2005.gadā izcīnījusi bronzu. Savukārt 2003. un 1999.gadā Francija ierindojās ceturtajā vietā.

Abas komandas starptautiskos turnīros tikušās četras reizes, katrai izcīnot pa divām uzvarām. Zīmīgi, ka visi četri dueļi notikuši pēdējo četru gadu laikā. Iepriekšējo reizi abas izlases aizvadīja pa diviem dueļiem pērn notikušajā Pasaules kausā. Pēdējais no tiem bija pusfināls, kurā serbi frančus sāpināja ar 90:85.

Francijas izlases galvenais treneris ir Vensāns Kolē, kurš pie komandas stūres atrodas kopš 2009.gada. Kolē kopā ar Franciju Eiropas čempionātos izcīnījis zelta un sudraba godalgas, bet FIBA Pasaules kausā tikuši pie bronzas.

Savukārt pie Serbijas izlases stūres ir Aleksandrs Džordževičs, kurš kopš jūnija pilda arī Grieķijas granda Atēnu «Panathinaikos» galvenā trenera pienākumus. Basketbolista karjeru Džordževičs noslēdza 2005.gadā, bet tās laikā viņš bijušās Dienvidslāvijas rindās uzvarēja pasaules čempionātā, kā arī trīs reizes triumfēja Eiropas meistarsacīkstēs. Pērn viņš Serbiju aizveda līdz FIBA Pasaules kausa finālam, kurā serbi ar 92:129 piekāpās ASV basketbolistiem.

Latvija piektdien Eiropas čempionāta spēlē par septīto vietu, kas bija izšķirošais mačs par dalību Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, ar 70:97 nevarīgi piekāpās Čehijas valstsvienībai.

Līdz ar zaudējumu šajā cīņā Latvijas izlasei neizdevās kvalificēties Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, tomēr tai paliek cerības piedalīties šajās sacensībās, ja kāds no trim atlases turnīriem notiks valstī, kas izcīnīja 3.-7. vietu Eiropas čempionātā.

Astotā vieta Eiropas čempionātā ir atkārtots Latvijas izlases labākais rezultāts pēc neatkarības atjaunošanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu