Francijai Eiropas basketbola bronza

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pie bronzas godalgām Eiropas čempionātā basketbolā vīriešiem svētdien tika izšķirošo spēļu mājinieki no Francijas, kas ar 81:68 (16:16, 21:16, 21:12, 23:24) pieveica Serbijas izlasi.

Izšķirošo izrāvienu francūži veica trešajā ceturtdaļā, kad guva deviņus punktus pēc kārtas, izvirzoties priekšā ar 39:53. Turpinājumā serbi vairs cīņā par uzvaru nespēja iesaistīties.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 20 punktiem bija Nando de Kolo, bet pa 15 punktiem iemeta Evans Furnjē un Rūdijs Gobērs, kuram arī 14 atlēkušās bumbas. Savukārt 13 punktus guva Tonijs Pārkers.

Tikmēr Serbijai ar 14 punktiem palīdzēja Bojans Bogdanovičs.

Serbija iekļuvusi visos 11 finālturnīros 20 gadu laikā. Serbi (Dienvidslāvija) finālturnīros dominēja no 1995. līdz 2001.gadam, izcīnot trīs čempionu titulus un vienu bronzu. Pirms sešiem gadiem Polijā serbiem sudraba godalgas, bet aizpērn Slovēnijā iegūta septītā vieta.

Tikmēr Francija bez zelta iepriekšējā turnīrā 2011.gadā tikusi arī pie sudraba godalgām, bet 2005.gadā izcīnījusi bronzu. Savukārt 2003. un 1999.gadā Francija ierindojās ceturtajā vietā.

Abas komandas starptautiskos turnīros tikās piekto reizi, Francijai gūstot trešo uzvaru. Iepriekšējie četri dueļi notika pēdējo četru gadu laikā. Iepriekšējo reizi abas izlases aizvadīja pa diviem dueļiem pērn notikušajā Pasaules kausā. Pēdējais no tiem bija pusfināls, kurā serbi frančus sāpināja ar 90:85.

Francijas izlases galvenais treneris ir Vensāns Kolē, kurš pie komandas stūres atrodas kopš 2009.gada. Kolē kopā ar Franciju Eiropas čempionātos izcīnījis zelta un sudraba godalgas, bet FIBA Pasaules kausā tikuši pie bronzas.

Savukārt pie Serbijas izlases stūres ir Aleksandrs Džordževičs, kurš kopš jūnija pilda arī Grieķijas granda Atēnu «Panathinaikos» galvenā trenera pienākumus. Basketbolista karjeru Džordževičs noslēdza 2005.gadā, bet tās laikā viņš bijušās Dienvidslāvijas rindās uzvarēja pasaules čempionātā, kā arī trīs reizes triumfēja Eiropas meistarsacīkstēs. Pērn viņš Serbiju aizveda līdz FIBA Pasaules kausa finālam, kurā serbi ar 92:129 piekāpās ASV basketbolistiem.

Titula mačā, kas sāksies plkst.20 pēc Latvijas laika, spēkiem mērosies Spānijas un Lietuvas izlase.

Pusfinālā Spānija, pateicoties Po Gasola 40 gūtajiem punktiem, ceturtdien ar 80:75 pagarinājumā apspēlēja Franciju, kas bija iepriekšējā turnīra čempioni. Tikmēr Lietuvas basketbola izlase piektdien ar rezultātu 67:64 pieveica Serbijas valstsvienību.

Līdz ar to Spānija un Lietuva kvalificējās Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, pievienojoties Argentīnai, ASV, Austrālijai, Brazīlijai, Nigērijai un Venecuēlai.

Lietuvieši iepriekšējo reizi par čempioniem kļuva 2003.gadā, kad turnīru rīkoja Zviedrija. Turpinājumā 2007.gadā Lietuva izcīnīja bronzas godalgas, bet pērn finālā piekāpās Francijai, ierindojoties otrajā vietā. Kopā Lietuva Eiropas meistarsacīkstēs triumfējusi trīs reizes, tiesa, divas no tām bija pirms vairāk nekā 70 gadiem.

Tikmēr spāņi iepriekšējos astoņos turnīros tikai reizi nav tikuši pie medaļām. 2009. un 2011. gadā Spānija izcīnīja savus vienīgos Eiropas čempionu titulus vēsturē, 1999., 2003. un 2007. gadā tā izcīnīja sudraba medaļas, bet 2001. un 2013. gadā spāņi ierindojās trešajā vietā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu