Spānijai zelts!

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas čempionātā (EČ) basketbolā svētdien triumfēja Spānijas valstsvienība, kas turnīra finālspēlē Lillē (Francijā) ar rezultātu 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20) apspēlēja Lietuvas komandu. Par turnīra vērtīgāko spēlētāju jeb MVP atzina Spānijas izlases līderi Pau Gasolu, kurš šādu godu EČ izpelnījās otro reizi. Abas izlases ar iekļūšanu sacensību finālā nodrošināja dalību 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Spānija no iepriekšējiem deviņiem turnīriem tikai reizi nav tikusi pie medaļām. Zeltu tā izcīnīja arī 2009. un 2011.gadā, kas bija tās līdz šim vienīgie tituli vēsturē, 1999., 2003. un 2007.gadā tā izcīnīja sudraba medaļas, bet 2001. un 2013.gadā spāņi ierindojās trešajā vietā.

Šajā mačā Spānija dominēja jau no pirmajām minūtēm un pirmās ceturtdaļas vidū bija vadībā ar 15:4. Kaut pirmajos uzbrukumos Spānija neizmantoja Pau Gasola potenciālu, ceturtdaļas otrajā pusē viņš tāpat paspēja samest astoņus punktus, kas viņa komandai deva vadību ar 19:8.

Otrajā spēles ceturtdaļā Spānijas pārsvars turpināja pieaugt, panākot pat 16 punktu pārsvaru (34:18). Ceturtdaļas pēdējās minūtēs Renalds Seibutis īsā brīdī iemeta divus tālmetienus, Lietuvas deficītu samazinot līdz 29:37, bet puslaiks noslēdzās ar 33:41, līdz ar beigu signālu tālmetienu realizējot arī Jonam Mačulim.

Arī otro puslaiku Lietuvas izlase iesāka neveiksmīgi un trešās ceturtdaļas vidū tas bija jau 17 punkti - 52:35. Kaut daudz lielāku pārsvaru Spānija vairs iegūt nespēja, arī Lietuva nespēja pietuvoties un cieta zaudējumu.

Uzvarētājiem ļoti veiksmīgu turnīru aizvadījušais Gasols palīdzēja ar 25 punktiem, 12 atlēkušajām bumbām un desmit izprovocētiem noteikumu pārkāpumiem, 12 punktus iemeta Serhio Ļuļs, bet 11 punktus sameta Rūdijs Fernandess, kurš mača beigās pēc muguras traumas gūšanas vairs nevarēja spēlēt.

Savukārt Lietuvai pa 13 punktiem sameta Mants Kalnietis un Seibutis.

Finālu vēroja 27 372 skatītāji, vēlreiz labojot Eiropas basketbola apmeklētības rekordu.

Pēc mača turnīra simboliskajā izlasē tika iekļauti Serhio Rodrigess, Francijas izlases viens no līderiem Nando de Kolo, Mačulis, Jons Valančūns un Gasols, kurš simboliskajā pieciniekā tika iekļauts jau sesto reizi.

Tikmēr cīņā par bronzas medaļām mājiniece Francija ar rezultātu 81:68 pieveica Serbijas basketbolistus.

Pusfinālā Spānija, pateicoties Gasola 40 gūtajiem punktiem, ceturtdien ar 80:75 pagarinājumā apspēlēja Franciju, kas bija iepriekšējā turnīra čempioni. Tikmēr Lietuvas basketbola izlase piektdien ar rezultātu 67:64 pieveica Serbijas valstsvienību.

Līdz ar to Spānija un Lietuva kvalificējās Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, pievienojoties Argentīnai, ASV, Austrālijai, Brazīlijai, Nigērijai un Venecuēlai.

Abas komandas starptautiskos turnīros līdz šim tikušās deviņas reizes, septiņās no tām uzvarējuši spāņi. Pa spēkam lietuviešiem viņi bijuši 2003.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā un 2010.gada Pasaules kausā.

Iepriekšējo reizi abas komandas tikās pirms četriem gadiem Eiropas čempionāta finālturnīrā, kur apakšgrupu mačā Spānija ar 91:79 uzvarēja mājiniekus lietuviešus.

Lietuvieši iepriekšējo reizi par čempioniem kļuva 2003.gadā, kad turnīru rīkoja Zviedrija. Turpinājumā 2007.gadā Lietuva izcīnīja bronzas godalgas, bet pērn finālā piekāpās Francijai, ierindojoties otrajā vietā. Kopā Lietuva Eiropas meistarsacīkstēs triumfējusi trīs reizes, tiesa, divas no tām bija pirms vairāk nekā 70 gadiem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu