Latvijai basketbola Čempionu līgā piešķirta vieta kvalifikācijā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunizveidotajā FIBA Čempionu līgas turnīrā basketbolā Latvijai pienāksies viena vieta kvalifikācijā, liecina internetā publicētais provizoriskais turnīra grafiks.

Panākta vienošanās, ka kvalifikācija tiks izspēlēta divās kārtās, pirmās spēles aizvadot 27. un 29.septembrī, bet otrās - 4. un 6.oktobrī.

Kvalifikācijā pa vienai vietai paredzētas gandrīz visām dalībvalstīm un to vidū ir arī Latvija, kurai automātiska vieta pamatturnīrā nav piešķirta.

Pamatturnīrā pa divām vietām pagaidām piešķirts Spānijai, Turcijai, Grieķijai, Krievijai, Itālijai, Francijai un Vācijai, bet pa vienai - Horvātijai, Serbijai, Beļģijai, Izraēlai, Lietuvai, Polijai, Čehijai un Melnkalnei.

Panākta vienošanās, ka Čempionu līgas pamatturnīrs sāksies 20.oktobrī, bet finālturnīrs risināsies 2017.gadā no 28. līdz 30.aprīlim.

Jau iepriekš tika vēstīts, ka pamatturnīrā 32 Eiropas komandas būs sadalītas četrās grupās pa astoņām vienībām katrā. Izslēgšanas spēlēm kopumā kvalificēsies 16 klubi, kamēr pārējie turpinās cīņu savā starpā.

No pagājušās vasaras Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) cenšas atgūt kontroli pār Eiropas spēcīgākajiem basketbola turnīriem. Ja sākumā likās, ka Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) ar sevis rīkotajām sacensībām saglabās kontroli, lēnām FIBA pozīcijas sāk izskatīties arvien pārliecinošākas - Francija un Itālija pavēstījušas, ka tās klubi turpmāk piedalīsies tikai FIBA turnīros.

Rudenī ULEB paziņoja par līguma noslēgšanu ar mārketinga kompāniju IMG un pavēstīja, ka apstiprina ULEB Eirolīgas formātu nākamajiem desmit gadiem, kas automātiski nozīmēja FIBA sadarbības piedāvājuma noraidīšanu. Sacensībās piedalītos 16 komandas, turklāt vismaz 11 vienībām ar A licenci tajās būtu garantēta vieta katru sezonu.

Šajā piektdienā FIBA paziņoja, ka 11 komandām ar ULEB licenci jebkurā brīdī ir atvērtas durvis uz dalību viņu sacensībās.

Eirolīgas A licences pašlaik ir Stambulas «Anadolu Efes», Maskavas CSKA, Milānas «EA7 Emporio Armani», Barselonas «Lassa», Stambulas «Fenerbahce», Vitorijas «Laboral Kutxa», Telavivas «Maccabi FOX», Pireju «Olympiacos», Atēnu «Panathinaikos», Madrides «Real» un Kauņas «Žalgiris».

Jaunajā Eirolīgas formātā spēlētu 16 komandas, kas aizvadīs divu apļu turnīru, sacenšoties katra ar katru. 11 vietas turnīrā garantētas A licences dalībniecēm, turklāt nākotnē to skaits var vēl vairāk pieaugt. Tāpat pie vienas ceļazīmes tiks šīs sezonas ULEB Eiropas līgas čempione, vēl trīs vietas iegūs dažādu nacionālo līgu čempiones, bet vēl viena ceļazīme tiks sadalīta astoņu komandu kvalifikācijas turnīrā.

FIBA Čempionu līgas sacensību dalībnieki katru sezonu saņems kopumā 30 miljonus eiro, turklāt turnīru kopīgi pārvaldīs paši klubi un FIBA kopā ar investoriem. Tieši klubiem būs noteicošais vārds sacensību nolikuma izveidē un naudas dalīšanā.

Jau 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē ULEB, tomēr pērn šajā hierarhijā radās neskaidrība, jo salīdzinoši negaidīti nopietnas pretenzijas uz konkurentu vājināšanu izvirzīja FIBA, kas padarīja spēcīgāku kontinenta trešo turnīru - FIBA Eiropas kausu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu