Vai jaunais horvātu talants būs nākamais Porziņģis?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Dragans Benders ir jaunais horvātu basketbolists, kura vārdu, visticamāk, nākotnē dzirdēsiet arvien biežāk. Viņš izraisījis aizokeāna spēcīgākās līgas klubu lielu interesi, un pamatoti. 18 gadus vecajam basketbolistam paredz spožu nākotni Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), turklāt viņš tiek pielīdzināts mūsu pašu talantam Kristapam Porziņģim.

Vēl pirms NBA karjeras sākšanas Porziņģis tika salīdzināts ar vācu zvaigzni Dirku Novicki, spāni Pau Gasolu. Ziemeļamerikas basketbola eksperti latviešu basketbolistā saskatīja milzīgu potenciālu, un Porziņģis to attaisnoja jau ar pirmajām spēlēm, turklāt viņam vēl ir milzīgas rezerves.

Nu līdzīgos toņos, kā tas bija Porziņģa gadījumā, par sevi liek runāt 216 centimetrus slaidais spēka uzbrucējs/centrs Dragans Benders.

Liepājnieku pielīdzināja jau minētajām superzvaigznēm, savukārt horvāts jau tiek salīdzināts ar Porziņģi, kurš debijas sezonā apklusināja visus skeptiķus, kļūstot par vienu no Ņujorkas «Knicks» līderiem.

Tā kā Porziņģis pirms pārcelšanās uz Ameriku spēlēja Eiropā, viņš ASV basketbolā bija lielais nezināmais.

Pēc ilgāka pārtraukuma, raugoties caur Ziemeļamerikas basketbola prizmu, latvietis kļuva par tādu kā celmlauzi, kurš pavēris iespējis jaunajiem Eiropas talantiem nokļūt NBA, nespēlējot Nacionālās sporta koledžas asociācijas (NCAA) čempionātā, citās Ziemeļamerikas līgās, tādējādi esot tuvāk NBA apvārsnim.

Porziņģi 2015. gada NBA draftā izraudzījās ar augsto ceturto numuru, bet Benderam drafta ceremonijā paredz pat otro (Losandželosas «Lakers») vai trešo (Bostonas «Celtics») numuru, kas daļēji būtu tieši Porziņģa nopelns, proti, NBA klubiem nebīties slaida eiropieša. Tiesa, ir arī ne tie labākie piemēri, un viens no tādiem ir serbs Darko Miličičs, kuru 2003. gadā izvēlējās ar otro numuru, bet uz sevi liktās cerības viņš pilnībā neattaisnoja.

Benders tiešām ir līdzīga tipa spēlētās kā Porziņģis. Viņš ir gara auguma, kustīgs, ar labu koordināciju, labu metienu, teicami pārredz laukumu, prot atdot piespēli, labi darbojas aizsardzībā, bloķē metienus. Visos svarīgākajos basketbola elementos 216 centimetrus garais Benders, kurš pieder Izraēlas vienībai Telavivas «Maccabi», ir ļoti labs, turklāt ar milzīgām rezervēm, uzskata Ziemeļamerikas basketbola speciālisti. Tādējādi tuvākajos gados Benders varētu kļūt par vēl vienu spožu Eiropas basketbolistu NBA čempionātā.

Viņam gan vēl līdz stabilam NBA spēlētājam tāls ceļš ejams un viss atkarīgs no paša.

Bosnijā un Hercegovinā dzimušais Benders pārstāvējis Horvātijas jauniešu izlases, 15 gadu vecumā piedzīvoja debiju profesionālajā basketbolā («KK Split» komandā), līguma izpirkšanas summa no «Maccabi» ir 1,3 miljoni ASV dolāru.

2016. gada NBA drafts notiks 23. jūnijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu