Peiners un Šmits neiekļūst izlases sastāvā dalībai Rio kvalifikācijas turnīrā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvā dalībai Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā nav izdevies iekļūt Žanim Peineram un Rolandam Šmitam, otrdien paziņoja valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvijas izlase otrdien «Arēnā Rīga» pēdējā pārbaudes spēlē pirms olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra ar rezultātu 85:48 (23:12, 22:11, 17:15, 23:9) pārspēja Irānas izlasi.

Pēc šī mača kļuva zināms Latvijas sastāvs dalībai olimpisko kvalifikācijas turnīrā. «Nolēmām, ka Šmits un Žanis nebrauks. Uzskatījām, ka citi spēlētāji būs noderīgāki, izsijājām visus plusus un mīnusus,» preses konferencē sacīja Bagatskis.

Peiners aizvadītajā sezonā spēlēja Latvijas čempionāta bronzas medaļnieces «Ventspils» rindās, savukārt Šmits pārstāvēja Spānijas klubu Fuenlavradas «Montakit».

Savukārt pirmdien Latvijas izlase savā laukumā ar 84:55 pārliecinoši pieveica Jaunzēlandes basketbolistus.

«Jaunzēlande un Irāna ir labas komandas. Mūsu spēle bija diezgan kvalitatīva, maz tehniskā brāķa, it īpaši šodien. Katru uzbrukumu noslēdzām ar pamatotu metienu. Bija nepiekāpība aizsardzībā. Treneriem šajā gatavošanās turnīrā bija iespēja izsijāt spēlētājus, kuri brauks uz olimpisko kvalifikācijas turnīru,» teica Bagatskis.

«Pēc spēles teicu spēlētājiem, ka man nepatīk mača rezultāts, jo tas bija pārāk pārliecinošs. Irāna spēlēja diezgan asi, pat brutāli. Spēlētājiem ir laba un profesionāla attieksme. Varbūt šīs divas spēles gribējās nedaudz smagākas. Mums katrs no 12 spēlētajiem turnīrā būs vajadzīgs, nepieciešama no viņiem ziedošanās. Likme būs diezgan augsta,» uzsvēra treneris.

Pēdējā pārbaudes spēlē rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Dairis Bertāns. «Varbūt pretinieki nebija mūsu līmenī. Domāju, spēles ziņā šīs ir līdzīgas komandas ar Japānu. Paši redzējām, kā mums jāspēlē, lai uzvarētu japāņus. Prieks, ka visi cīnījās, neskatoties uz to, kāds rezultāts. Cīnāmies par katru bumbu un ir rezultāts.»

Latvijas basketbolisti pārbaudes spēļu ciklu sāka ar divām spēlēm Francijā, kad pret vietējo valstsvienību vispirms treniņspēles režīmā bez skatītājiem izdevās gūt uzvaru ar 76:75, bet otrajā cīņā Ainara Bagatska trenētā komanda zaudēja ar 72:89. Pagājušajā nedēļā Latvija divreiz Liepājā tikās ar Tunisiju - uzvarēja ar 99:79 un aiz slēgtām durvīm bija pārāka ar 83:72.

Visi Latvijas komandas pretinieki arī gatavojas olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem, taču spēlēs citās grupās.

Olimpiskais kvalifikācijas turnīrs Latvijai no 4. līdz 9.jūlijam notiks Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar Japānu un Čehiju. Savukārt otrā apakšgrupā būs mājiniece Serbija, Puertoriko un Angola. Katras grupas divas labākās vienības kvalificēsies pusfinālam, bet pie ceļazīmes uz Olimpiādi tiks tikai šī turnīra uzvarētāja.

Latvijas izlasei šajā vasarā nepalīdzēs Dāvis Bertāns, kurš šosezon ar Vitorijas «Laboral Kutxa» komandu sasniedza Spānijas čempionāta pusfinālu un ULEB Eirolīgas finālturnīru. Tāpat savainojumu dēļ Latvijas izlasei nevarēs palīdzēt Kristaps Janičenoks un Ronalds Zaķis, valstsvienībā nebūs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošā Kristapa Porziņģa un Iļjas Gromova, kā arī nebūs Armanda Šķēles, kurš reāli novērtēja savu fizisko kondīciju un nesaskatīja iespējas palīdzēt izlasei. Tāpat no sākotnēji nosauktajiem 25 izlases kandidātiem uz vietu sastāvā nepretendēja Kristaps Gludītis, kurš nevarēja ierasties uz pirmo treniņnometni Valmierā.

Pērn Eiropas meistarsacīkstēs Latvija pirmoreiz kopš 2001.gada spēja kvalificēties ceturtdaļfinālam, bet nākamajos trijos mačos piedzīvoja zaudējumu, ieņemot astoto vietu turnīrā. Tomēr Latvija ieguva tiesības piedalīties olimpiskajā kvalifikācijā, jo pie šo turnīru rīkošanas tika Itālija un Serbija, kuras jau iepriekš bija nodrošinājušas sev tiesības startēt olimpiskajā kvalifikācijā.

Latvijas vīriešu basketbola izlase līdz šim olimpiskajās spēlēs piedalījusies vienu reizi - 1936.gadā Berlīnē. Gadu pirms tam Latvija bija kļuvusi par pirmo Eiropas čempioni, un tā bija viena no 21 valsts, kas izgāja laukumā olimpiskajās sacensībās nacistiskajā Vācijā. Riharda Dekšenieka vadībā Latvija vispirms ar 20:17 pārspēja Urugvaju, turpinājumā ar 23:34 piekāpās Kanādai un ar 23:28 zaudēja arī Polijai, kas noslēgumā deva dalītu 15.-18.vietu.

Latvijas basketbolam ir arī vairāki olimpiskie medaļnieki PSRS izlases sastāvā - dāmu sacensībās divreiz par olimpisko čempioni kļuvusi Uļjana Semjonova, bet reizi Tamāra Dauniene, bet vīriem zeltu ieguvis Igors Miglinieks. Tāpat Jānis Krūmiņš un Valdis Muižnieks ir trīskārtēji olimpiskā sudraba laureāti, Maigonis Valdmanis olimpisko sudrabu ieguva divas reizes, bet Cēzars Ozers - vienu.

Latvijas basketbola izlases sastāvs olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram: Jānis Strēlnieks (Bambergas «Brose Baskets», Vācija), Ingus Jakovičs, Jānis Bērziņš, Mārtiņš Meiers, (visi - «VEF Rīga»), Mareks Mejeris («Elan», Francija), Aigars Šķēle («Valmiera»/ORDO), Dairis Bertāns (Bilbao «Dominion», Spānija), Jānis Blūms (Avelīno «Sidigas», Itālija), Ojārs Siliņš (Redžio di Emīlija «Grissin Bon», Itālija), Jānis Timma, Kaspars Bērziņš (abi - Sanktpēterburgas «Zeņit», Krievija), Anžejs Pasečniks (Grankanārijas «Herbalife», Spānija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu