U-20 basketbolisti izsēj 23 punktu pārsvaru un EČ spēlē zaudē Ukrainai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: fiba

Latvijas U-20 basketbola izlase otrdien Helsinkos notiekošā Eiropas čempionāta (EČ) grupu kārtas pēdējā cīņā izsēja 23 punktu pārsvaru un dramatiskā cīņā pagarinājumā zaudēja Ukrainas vienaudžiem.

Arņa Vecvagara trenētā Latvijas U-20 izlase piedzīvoja neveiksmi ar 70:72 (17:10, 15:12, 23:21, 10:22), turnīrā ciešot otro zaudējumu trīs mačos.

Vēl trešās ceturtdaļas pirmajā daļā Latvijas basketbolistiem bija 23 punktu pārsvars, bet astoņas minūtes pirms pēdējās ceturtdaļas beigām viņi bija vadībā ar 16 punktiem. Pārsvaru nosargāt tomēr neizdevās, un vēlāk nācās zaudēt pagarinājumā.

Latvijas izlasē Klāvs Čavars guva 18 punktus un izcīnīja 14 atlēkušās bumbas zem groziem, Eduards Hāzners sameta 15, bet Zigmārs Raimo 11 punktus.

Tikmēr Ukrainas izlasē pa 17 punktiem guva Serhijs Pavlovs un Svjatoslavs Mihaiļuks, bet Oleksandrs Kobecs pievienoja 16 punktus.

Latvijas izlase cīņas sākumā pēc Čavara sešiem gūtiem punktiem izvirzījās vadībā ar 10:4 un šo pārsvaru turpinājumā spēja palielināt, pēc pirmā puslaika esot vadībā ar 32:22. Savukārt trešajā ceturtdaļā, kad divus tālmetienus pēc kārtas trāpīja Raimo, Latvija bija vadībā jau ar 23 punktiem (49:26).

Turpinājums gan nebija tiks sekmīgs, un ukraiņi ar ofensīvu, kurā astoņus punktus pēc kārts guva Kobecs, starpību samazināja līdz 13 punktiem. Tomēr pirms pēdējās ceturtdaļas Latvijai joprojām bija drošs pārsvars (56:43), ko nedaudz vēlāk izdevās palielināt vēl par trīs punktiem.

Diemžēl cīņas beigu daļa aizritēja ukraiņu zīmē, kuri vēl pēc vienas ofensīvas spēja pietuvoties vairs līdz piecu punktu attālumam (60:55). Vēl 73 minūtes pirms pamatlaika beigām Latvija atradās vadībā ar 65:58, tomēr arī šo pārsvaru nenosargāja, jo ļāva pretiniekiem gūt septiņus punktus pēc kārtas un 12 sekundes pirms sirēnas Ukraina spēja izraut neizšķirtu 65:65.

Arī pagarinājumā pirmos četrus punktus iemeta pretinieki, panākot 69:65. Latvija gan nepadevās un vēl spēja panākt minimālu vadību 70:69, taču beigās nedaudz labāki atkal bija pretinieki, ar raksturu izraujot uzvaru.

Latvijas izlase C apakšgrupas turnīru noslēdza ar vienu uzvaru trīs mačos, kas tai dos trešo vai ceturto vietu. Galīgā pozīcija kļūs zināma pēc Serbijas un Slovēnijas spēles. Ja uzvarēs serbi, Latvija grupā būs trešā, bet ja panākumu gūs slovēņi, tad latvieši paliks ceturtie, jo savstarpējās spēlēs zaudēja serbiem, bet uzvarēja slovēņus.

Čempionātu Latvijas izlase sāka sestdien ar sāpīgu zaudējumu 68:70 pret pagājušā gada čempioniem Serbijas basketbolistiem, savukārt svētdien ar 78:71 tika uzvarēta Slovēnija.

Tikmēr Ukraina čempionāta ievadā ar 68:70 zaudēja Slovēnijai, bet otrajā mačā negaidīti pārliecinoši ar 90:69 uzvarēja Serbiju.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvadīs pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēs astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo vietu līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Izslēgšanas spēlēs C apakšgrupas komandas tiksies ar D apakšgrupas vienībām. Latvijas izlase astotdaļfinālā var tikties ar Čehiju, kas ir D apakšgrupas līdere, taču pretiniekos var būt arī Itālija vai Zviedrija.

Pieredzes bagātākais basketbolists Latvijas izlasē ar dalību četrās kontinenta meistarsacīkstēs ir Rihards Lomažs, taču katrs no 12 kandidātiem ir aizvadījis vismaz vienu Eiropas čempionātu dažādās vecuma grupās.

Valstsvienībā iekļauts arī šosezon Spānijas augstākajā līgā debitējušais Verners Kohs, kā arī «Aldaris» Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālistēs «Ventspilī» un «Liepāja»/«Triobet» komandās pieredzi guvušie Lomažs un Čavars.

Iepriekšējos trijos gados Latvijas U-20 izlase sasniegusi divus vēsturē augstākos rezultātus Eiropas čempionātos - 2014.gadā treneris Artūrs Štālbergs aizveda izlasi līdz otrajai vietai, bet pērn Arņa Vecvagara vadībā tika izcīnīta piektā vieta.

Savukārt Ukrainas U-20 izlase pērn Eiropas čempionātā ieņēma 12.vietu.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, U-20 basketbolisti aizvadīja četras pārbaudes spēles. Vispirms ar 73:48 tika uzveikta Igaunija, pēc tam piedzīvoti divi zaudējumi Lietuvai (63:69 un 55:71), bet pārbaudes spēļu cikls tika noslēgts ar uzvaru 71:60 pār Gruziju.

Arī šogad Latvijas jaunos basketbolistus vada Vecvagars, kuram asistē Edmunds Valeiko.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases spēlēs Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, turklāt U-17 basketbolistes piedalījās pasaules meistarsacīkstēs, kur izcīnīja desmito vietu. Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007.gada.

Eiropas U-20 čempionāts Somijas galvaspilsētā Helsinkos risināsies līdz 24.jūlijam.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases kandidāti Eiropas čempionātam: Artūrs Grīnbergs, Zigmārs Raimo, Mārcis Saulītis (visi - «Latvijas Universitāte»), Rendijs Feikners («Elevation Preparatory Academy», ASV), Renārs Birkāns («Jelgava»), Rihards Lomažs («Ventspils»), Eduards Hāzners («VEF skola»), Džeiks Krūmiņš («Gran Canaria», Spānija), Dāvis Gūtmanis («Jēkabpils»), Verners Kohs («Zaragoza», Spānija), Rūdolfs Strādnieks (Dienvidilinoisas Universitāte, ASV), Klāvs Čavars («Liepāja»/«Triobet»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu