Latvijas U-20 basketbolisti ceturtdaļfinālā zaudē spēcīgajai Spānijai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe

Latvijas U-20 basketbola izlase Helsinkos notiekošā Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla mačā piektdien ar 70:79 (19:25, 20:21, 17:22, 14:11) piekāpās spēcīgajiem Spānijas vienaudžiem, tādējādi turnīrā cīnīsies par 5.-8.vietu.

Pārliecinoši rezultatīvākais spēlētājs Latvijas izlases rindās bija Rihards Lomažs, kurš guva 31 punktu un atdeva sešas rezultatīvas piespēles. Tikmēr 12 punkti Vernera Koha kontā, bet Klāvam Čavaram desmit punkti un desmit bumbas zem groziem.

Savukārt Spānijas izlasē ar 26 punktiem atzīmējās Fransisko Alonso.

Spēles sākumā Latvijas jaunie basketbolisti ielaida piecus bezatbildes punktus, bet, pateicoties Čavara un Rūdolfa Strādnieka gūtajiem punktiem, izdevās pietuvoties līdz 4:5. Turpinājumā spāņi turējās nelielā vadībā, bet pirmās ceturtdaļas vidū Lomažs panāca neizšķirtu 11:11. Ceturkšņa otrajā pusē daudz precīzāki bija pretinieki, bet mača pirmo nogriezni latvieši noslēdza atrodoties iedzinējos ar 19:26.

Otrajā ceturksnī Latvijas izlase pirmajās četrās minūtēs guva tikai divus punktus, kas spāņiem ļāva panākt desmit punktu atstatumu (31:21). Arī nākamajā sešās minūtēs dienvidnieku pārsvars turējās desmit punktu robežās, bet pirmo puslaiku ar rezultātu 46:39 uzvarēja spāņi.

Otrā puslaika sākumā latvieši mēģināja samazināt pretinieku pārsvaru, pāris reizes pietuvojoties līdz mīnus četriem punktiem, taču ceturtdaļas nogali sekmīgāk aizvadīja Pireneju pussalas pārstāvji, dueļa trešo nogriezni noslēdzot ar 12 punktu handikapu (68:56).

Ceturtā ceturkšņa otrajā pusē Latvijas jaunajiem basketbolistiem izdevās spāņu pārsvaru samazināt zem desmit punktu robežas, tomēr spēles galotnē tika piedzīvots zaudējums ar rezultātu 70:79.

Pusfinālā par 5.-8.vietu Latvijas izlase sestdien plkst.16.15 tiksies ar apakšgrupu turnīrā iepazīto Ukrainu, kas ceturtdaļfinālā ar 52:64 (12:10, 16:12, 12:18, 12:24) zaudēja Vācijai, kas būs Spānijas pretiniece pusfinālā. Tikmēr otrā pusfinālā par 5.-8.vietu Itālija duelēsies ar Čehiju, bet cīņā par otru vietu finālā dosies Lietuvas un Turcijas basketbolisti.

Spānijas U-20 izlase iepriekšējos divus gadus zaudējusi Eiropas čempionāta finālā, bet starp medaļniekiem šajā vecuma grupā tā ir ikreiz kopš 2007.gada.

Čempionātu Latvijas izlase sāka sestdien ar sāpīgu zaudējumu 68:70 pret pagājušā gada čempioniem Serbijas basketbolistiem, savukārt svētdien ar 78:71 tika uzvarēta Slovēnija. Tikmēr grupu turnīra noslēdzošajā cīņā Latvija vēl vienā grūtā mačā ar 70:72 pagarinājumā piekāpās Ukrainai, spēles gaitā pamanoties izsēt 23 punktu pārsvaru.

Ar vienu uzvaru trīs spēlēs Latvija ieņēma trešo vietu C apakšgrupas kopvērtējumā, tāpēc tai astotdaļfinālā bija jācīnās ar D grupas otro labāko vienību Zviedriju, kuru spēja droši pārspēt ar 66:53.

Tikmēr Spānija čempionāta ievadā ar laimīgu metienu no laukuma centra ar 60:59 pārspēja Franciju, turpinājumā ar 90:91 piekāpās Somijai, bet grupas noslēdzošajā mačā ar 90:71 bija pārāka pār Izraēlu.

Savukārt astotdaļfinālā Spānija ar 87:66 droši pieveica Ungāriju.

Pieredzes bagātākais basketbolists Latvijas izlasē ar dalību četrās kontinenta meistarsacīkstēs ir Rihards Lomažs, taču katrs no 12 U-20 izlases spēlētājiem ir aizvadījis vismaz vienu Eiropas čempionātu dažādās vecuma grupās.

Valstsvienībā iekļauts arī šosezon Spānijas augstākajā līgā debitējušais Verners Kohs, kā arī «Aldaris» Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālistēs «Ventspilī» un «Liepājā»/«Triobet» pieredzi guvušie Lomažs un Čavars.

Iepriekšējos trijos gados Latvijas U-20 izlase sasniegusi divus vēsturē augstākos rezultātus Eiropas čempionātos - 2014.gadā treneris Artūrs Štālbergs aizveda izlasi līdz otrajai vietai, bet pērn Arņa Vecvagara vadībā tika izcīnīta piektā vieta.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, U-20 basketbolisti aizvadīja četras pārbaudes spēles. Vispirms ar 73:48 tika uzveikta Igaunija, pēc tam piedzīvoti divi zaudējumi Lietuvai (63:69 un 55:71), bet pārbaudes spēļu cikls tika noslēgts ar uzvaru 71:60 pār Gruziju.

Arī šogad Latvijas jaunos basketbolistus vada Vecvagars, kuram asistē Edmunds Valeiko.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvada pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlē astotdaļfinālā.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007.gada.

Eiropas U-20 čempionāts Somijas galvaspilsētā Helsinkos risināsies līdz svētdienai.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam: Artūrs Grīnbergs, Zigmārs Raimo, Mārcis Saulītis (visi - «Latvijas Universitāte»), Rendijs Feikners («Elevation Preparatory Academy», ASV), Renārs Birkāns («Jelgava»), Rihards Lomažs («Ventspils»), Eduards Hāzners («VEF skola»), Džeiks Krūmiņš («Gran Canaria», Spānija), Dāvis Gūtmanis («Jēkabpils»), Verners Kohs («Zaragoza», Spānija), Rūdolfs Strādnieks (Dienvidilinoisas Universitāte, ASV), Klāvs Čavars («Liepāja»/«Triobet»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu