Lietuvas basketbola izlases jaunā galvenā trenera amatam virkne kandidātu

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min.lt/LETA

Lietuvas vīriešu basketbola izlases jaunā galvenā trenera amatā tiek minēti septiņi kandidāti, tostarp arī bijušais «VEF Rīga» vadītājs Rims Kurtinaitis, vēsta portāls «Krepsinis.net».

Pēc atgriešanās no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, kurās Lietuvas basketbola valstsvienība palika septītajā vietā, otrdien par atkāpšanos paziņoja izlases galvenais treneris Jons Kazlausks.

Saņemot ziņu par Kazlauska atkāpšanos, Lietuvas Basketbola federācijai būs jāizraugās viņa pēctecis. Izdevums «Krepsinis.net» izveidojis septiņu iespējamāko kandidātu sarakstu un piedāvājis to lasītāju vērtējumam, ļaujot viņiem balsot arī par astoto alternatīvu - «vārdā nenosauktu ārvalstu speciālistu» - un vienlaikus ļaujot nosaukt pašiem savu septiņniekā nepieminētu lietuviešu kandidātu.

Kā pirmais sarakstā minēts 56 gadus vecais Kurtinaitis, ko līdzjutēji gandrīz vienprātīgi mēdz minēt kā labāko kandidātu. Nesen viņš parakstīja līgumu ar Itālijas klubu Kantu «Foxtown», bet tikai uz vienu sezonu. Kantu komanda nespēlē ULEB Eirolīgā, bet šajā sezonā startēs ULEB Eiropas kausā.

Tādēļ ļoti iespējams, ka pēc šīs sezonas Kurtinaitis varētu kļūt par Lietuvas izlases galveno treneri un četrus gadus nedarīt neko citu, norāda izdevums, citējot paša Kurtinaiša izteikumu, ka strādāt vienlaikus valstsvienībā un klubā, viņaprāt, esot «tas pats, kas vienlaicīgi nodarboties ar seksu un vadīt automobili».

Pirms pievienošanās Kantu komandai lietuvietis piecas sezonas trenēja Maskavas apgabala «Himki», šajā laikā divas reizes aizvedot klubu līdz ULEB Eiropas kausa čempionu tronim. Kurtinaitis «Himki» vienībai pievienojās 2010./2011.gada sezonas otrajā pusē, kad pārnāca no Latvijas komandas «VEF Rīga». Jau 2011.gadā viņš kopā ar «Himki» vienību uzvarēja VTB Vienotajā līgā.

Kurtinaitim kandidātu sarakstā seko 55 gadus vecais Gintars Krapiks, kas šobrīd nepārstāv nevienu klubu, tādēļ darbs izlasē viņam būtu ļoti labs variants. Lietuviešu basketbola speciālists, kas bijis Kauņas «Žalgiris» galvenais treneris un pēdējos četrus gadus - Kazlauska asistents, ļoti labi pazīst valstsvienības virtuvi un uzkrājis prāvu pieredzi gan Eirolīgā, gan Eiropas kausa izcīņā. Viņš arī spēj labi saprasties ar Lietuvas Basketbola federācijas (LKF) vadītājiem, un izlases galvenā trenera izvēlē tam var būt liela nozīme.

Sarakstā tālāk minēts 45 gadus vecais Kauņas «Žalgiris» galvenā trenera asistents Darjus Maskoļūns, kurš arī ir Kazlauska asistents. Maskoļūns jau paspējis pabūt galvenā trenera ādā gan Kauņā, gan Viļņas klubā «Lietuvos rytas», gan Polijā. Portāls pieļauj tādu variantu, ka Krapiks uzņemas izlases vadību, bet Maskoļūns paliek viņam palīdzēt.

Tālāk seko 40 gadus vecais Šarūns Jasikevičs, kurš ir «Žalgiris» galvenais treneris, bet šovasar tika minēts kā viens no Spānijas augstākās līgas kluba «Barcelona» galvenajiem treneriem. Tiesa, Jasikēviča variants tiek minēts kā maz ticams, jo galvenā trenera amatā viņš bijis nedaudz vairāk kā pusgadu. Nākotnē - iespējams, pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm 2020.gadā - viņš noteikti varētu kļūt par valstsvienības vadītāju, bet šobrīd pārņemt izlases stūri viņam būtu krietni par agru.

Nākamo vietu sarakstā ieņem 39 gadus vecais Kazis Maksvītis, kurš patlaban vada Panevēžas «Lietkabelis». Maksvītis trenējis visu vecumu jauniešu izlases, kuras piedalījās Eiropas un pasaules čempionātos, un visās meistarsacīkstēs viņa vadītā «zelta paaudze» uzvarēja. Viņš jau nogaršojis arī Eirolīgas maizi, ar Klaipēdas «Neptūnas» pārsteidzot visus un tikai par mata tiesu neiekļūstot «Top 16» posmā. Vēlāk viņš smēlies pieredzi Eiropas kausa izcīņā, kur nākamajā sezonā cīnīsies arī viņa šobrīd trenētais klubs.

Tikmēr 42 gadus vecais Daiņus Adomaitis, kurš patlaban ir pie Klaipēdas «Neptūnas» stūres, divus gadus pēc kārtas izcēlies Lietuvas basketbola līgā (LKL), kur viņa trenētā Utenas «Juventus» mazliet negaidīti izcīnīja bronzu, bet šogad «Neptūnas» visus pārsteidza, pusfinālā pārspējot «Lietuvos rytas» un iekļūstot finālā. Tiesa, šobrīd viņam trūkst galvenā trenera pieredzes augstākajā līmenī, bet, turpinot pilnveidoties, Adomaitis nākotnē var kļūt par vienu no reālākajiem valstsvienības galvenā trenera amata kandidātiem.

No 2007.gada līdz 2009.gadam Adomaitis spēlēja «Barons»/LMT vienībā, kas bija viņa pēdējais pieturas punkts profesionālā basketbolista karjerā.

Savukārt 44 gadus veco «Lietuvos rytas» galveno treneri Tomu Pačēsu līdzjutēji nesen atzina par vienu no interesantākajiem treneriem, kad viņš ar Gdiņas klubu iekļuva Eirolīgas ceturtdaļfinālā, un no U-20 izlases, kas «uz papīra» skaitās vāja, panāca krietni labu sniegumu. Stājoties pie Viļņas komandas stūres, Pačēss saņēmis ne mazumu kritikas, un viņa reitings īpaši krities pēc sakāves pusfinālā pret «Neptūnas». Tomēr, būdams raksturā stingrs un prasīgs, viņš var atgūt zaudēto, ja Viļņas klubs atkal spēs tikt pie uzvarām

Visbeidzot, «Krepsinis.net» piemin iespēju, ka par Lietuvas valstsvienības galveno treneri varētu kļūt ārvalstnieks, tomēr tādu variantu atzīst par maz ticamu.

Kā atzinis arī pats Kazlausks, Lietuvā ir daudz labu treneru. Tiesa, viņi visi vēl ir ļoti jauni, un daži vēl nav gatavi stāties pie izlases stūres. Tikai Kurtinaitis un Krapiks pieredzes ziņā krietni apsteidz visus konkurentus.

Kā min portāls, atrastos arī ārvalstu speciālisti, kuri gribētu strādāt Lietuvas izlasē, bet jāpatur prātā, ka labākajiem no viņiem darbs jau ir un viņi nebūtu gatavi pamest Eirolīgas klubus, kas maksā miljonus, lai strādātu ar lietuviešiem. Turklāt LKF viedoklis šai jautājumā ir ļoti skaidrs - priekšroka dodama saviem treneriem.

Brazīlijā Lietuvas izlase sacensības savā grupā sāka aktīvi un izcīnīja trīs uzvaras pēc kārtas, bet vēlāk sekoja zaudējumi Spānijai un Horvātijai. Savukārt ceturtdaļfinālā nācās piekāpties Austrālijai.

Ar šo zaudējumu beidzās 2013.-2016.gada olimpiskais cikls, kurā izlasi vadīja Kazlausks. Šajā laikā tā izcīnīja Eiropas vicečempiones titulu 2013. un 2015. gadā, bet Pasaules kausā pirms diviem gadiem ieņēma ceturto vietu. No kopskaitā 81 spēles šai laikā lietuvieši uzvarēja 61.

Kazlausks pirmo reizi sāka trenēt Lietuvas basketbola valstsvienību 1997. gadā, un 2000. gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs viņa vadītā izlase izcīnīja bronzu, bet 2001.gadā pēc sakāves Eiropas čempionātā viņš no šā amata aizgāja.

Kopumā Kazlauska vadībā Lietuvas izlase piedalījās 190 spēlēs, no kurām uzvarēja 133.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu