Kā jaunajā sezonā klāsies Ņujorkas «Knicks» un KP?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Ļaudīm, kuriem basketbols sirdī, ir pienācis laiks pieregulēt savu fokusu aizokeāna virzienā. Diena, kad startē Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionāts, ir faktiski klāt. Latvijas groza bumbas cienītāji ar neviltotu interesi sekos Ņujorkas komandai «Knicks» gaitām un raudzīs, kā otrajā gadā Ziemeļamerikas laukumos veiksies Kristapam Porziņģim. Domu un versiju ir gana daudz. Šā brīža prognozes saka priekšā, ka pavasarī «Knicks» pēc trīs gadu pārtraukuma cīnīsies izslēgšanas turnīrā.

Uzticīgākie Porziņģa un «Knicks» līdzjutēji jau iepriekšējā sezonā izjuta, ko nozīmē nepilns miegs nakts stundās, kad visbiežāk pēc Latvijas laika rit spēles. Nekas nav mainījies, un tā būs arī šosezon, turklāt intriga ir ne mazāka kā pērn. Džefa Hornačeka vadītās komandas sastāvs krasi mainījies, klubam ir augušas ambīcijas, un pamatoti, jo kolektīvs nokomplektēts konkurētspējīgs cīņā par iekļūšanu izslēgšanas turnīrā.

«Knicks» savu 70. sezonu līgā sāks jauna galvenā trenera vadībā. Svaiga izaicinājuma priekšā pie Ņujorkas komandas stūres stājies jau minētais Hornačeks, kurš roku rokā ar leģendāro kluba prezidentu Filu Džeksonu veicis sastāva komplektāciju, kas uz papīra izskatās gana iespaidīga. Būs jārod sinerģija jeb vienota komandas ķīmija. Viens no stūrakmeņiem mehānismā būs Porziņģis, kam pēc spožās debijas sezonas vismaz tikpat spoža tiek prognozēta arī šī.

Par tikai 21 gadu veco Porziņģi tiek rakstītas grāmatas, uzņemtas filmas, radītas dziesmas. Spiediens šādā vecumā allaž prožektoru gaismā esošajā Ņujorkā ir milzīgs. Viņa balsts ir vecāki, mentori - vecākie brāļi, kuri neļauj apžilbt. Arī pašam ir galva uz pleciem un skaidrs skats nākotnē. Tajā nav vietas apšaubāmam ceļam, kur var paslīdēt kāja.

Porziņģis vasarā lēja sviedrus, galveno uzsvaru liekot uz ķermeņa lejasdaļu, dribla tehniku, un turpināja slīpēt metienu. Skatoties pārbaudes spēles, katrs no šiem momentiem ir progresējis.

Iepriekšējā sezonā Porziņģis pirmo reizi karjerā aizvadīja tik intensīvu sezonu, laukumā dodoties 72 no 82 mačiem. Viņš tikai iejutās līgā, tās spēlētā basketbola specifikā, šādā režīmā un aprada ar slodzi. Vienlaikus viņš pārsteidza skeptiķus, bija žilbinošs un nereti nonāca top epizožu galvgalī. Šosezon viņu pieskatīs vēl rūpīgāk nekā iepriekšējās otrajā pusē, tādēļ neklāsies viegli.

Pieredzējušie Žoakims Noā, Deriks Rouzs, Karmelo Entonijs ir basketbolisti, kuri komentārus neprasa. Viņi varētu būt arī jebkuras citas komandas pamatsastāva spēlētāji, spēlēt galvenās vijoles. Tomēr visus vieno bagāts savainojumu dosjē.

Viņi ir gana traumatiski, īpaši pēdējās sezonās izlaiduši daudz spēļu. Līdz ar to Hornačeks un Džeksons zināmā mērā riskē. Ja kāds no viņiem izkrīt no rotācijas, tad pienācīgs aizstājējs komandā diez vai atradīsies.

Visu cieņu lietuvietim Mindaugam Kuzminskam, Porziņģa draugam spānim Villijam Ernangomesam un pārējiem, bet nelaimes gadījumā var klāties plāni. Tiesa, no labākās puses gatavošanās ciklā sevi apliecināja nomināli otrais saspēles vadītājs Brendons Dženings, kas rādīja teicamu saprašanos tieši ar Porziņģi. Augstāk minētie debitanti būs lomu spēlētāji, Kortnijs Lī un Lenss Tomass ir tuvāk spēles rezultāta veidotāju sarakstam un ar tādu domu viņi atrodas komandā.

Bijušais «Knicks» galvenais treneris Džefs van Gandijs ietekmīgajam sporta mediju gigantam ESPN izteicies, ka komandai ir potenciāls regulārajā turnīrā uzvarēt 50 spēles, kas Austrumu konferences turnīra tabulas kopvērtējumā varētu dot piekto līdz otro vietu un labas starta pozīcijas izslēgšanas spēlēs. Par potenciālu jāpiekrīt. Tomēr aiz auss jāliek vadošo spēlētāju savainojumu vēsture, turklāt Noā, Rouzs un Entonijs iegājuši karjeras otrajā fāzē.

Ja traumas Ņujorkas klubam ies ar līkumu, tad to redzēsim izslēgšanas stadijā.

NBA apskatnieks Šons Pauels pirms sezonas, vētījot visas komandas, rakstīja, ka būtisks moments «Knicks» panākumos būs Porziņģa faktors, viņa progress. Garā gala duetā ar Noā viņi Austrumu zonā ir starp iespaidīgākajiem tandēmiem. 31 gadu vecais francūzis ir nesavtīgs melnā darba darītājs, kamēr Porziņģis rezultāta veidotājs, bīstams no visām distancēm. Pauels paredz «Knicks» vietu konferences spēcīgāko astoņu komandu vidū.

Rouzam ar Noā iepriekš vairākus gadus bija veiksmīga saikne Čikāgas «Bulls» sastāvā. Turklāt Noā labi sapratās ar otru garā gara spēlētāju spāni Pau Gasolu, kam bieži nometa vieglās bumbas. Pārbaudes mačos «Knicks» jaunieguvums meklēja, kā līdzīgās pozīcijās bumbu nogādāt Porziņģim, un to solīja darīt arī Rouzs.

Viss Ņujorkas komandas pamatsastāvs ir talantīgi uzbrucēji, pretspēlētājam liekot spēlēt izstieptas rokas attālumā.

«Knicks» gatavošanās ciklā sešās pārbaudes spēlēs izcīnīja četras uzvaras.

Ņujorkas «Knicks» 2015./2016. gada sezona: 32-50.

Prom devušies: Ārons Aflalo, Hosē Kalderons, Langstons Galovejs, Džerians Grants, Robins Lopess, Deriks Viljamss, Tonijs Vrotens.

Jaunpienācēji: Villijs Ernangomess, Brendons Dženings, Mindaugs Kuzminsks, Kortnijs Lī, Moriss Ndauers, Žoakims Noā, Damjēns Ingliss, Džastins Holidejs, Deriks Rouzs.

Šī sezona būs pirmā Latvijas basketbola vēsturē, kad vienlaicīgi NBA čempionātā spēlēs divi latvieši. Porziņģim pasaules spēcīgākajā līgā pievienojies Dāvis Bertāns, kas cenšas izkarot minūtes un simpātijas Grega Popoviča acīs Sanantonio «Spurs».

«Knicks» sezonu atklās naktī uz trešdienu (pl. 2.30 pēc Latvijas laika) duelī ar čempionvienību «Cavaliers» Klīvlendā. Savukārt «Spurs» trīs stundas vēlāk sāks maču Ouklendā pret potenciālo galveno favorīti uz titulu Goldensteitas «Warriors».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu