«VEF Rīga» kapteinis Blūms atzīts par LBL novembra labāko spēlētāju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par «OlyBet» Latvijas Basketbola līgas (LBL) novembra labāko spēlētāju atzīts vicečempiones «VEF Rīga» kapteinis Jānis Blūms, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Patlaban 34 gadus vecais Blūms galvaspilsētas klubam palīdzēja izcīnīt divas uzvaras LBL turnīrā

Abos mačos Blūms trāpīja deviņos no 13 tālmetieniem un vidēji spēlē guva 15,5 punktus. Laikā, kamēr Blūms bija laukumā, «VEF Rīga» iemeta vidēji par 13,5 punktiem vairāk nekā ielaida.

Ar vidēji 16,2 punktiem un 4,2 realizētiem tālmetieniem spēlē Blūms kļuvis par turnīra rezultatīvāko spēlētāju un produktīvāko «trejaču» izpildītāju.

Blūms Latvijā atgriezies pēc desmit gadu pārtraukuma, vasarā parakstot divu gadu līgumu ar «VEF Rīga».

«Pirms desmit gadiem, kad spēlēju «Ventspils» sastāvā par intrigu turnīrā neko daudz nebūtu varējis pateikt. Toreiz atšķirība starp klubiem bija ļoti liela, šķiet, sezonas laikā nezaudējām nevienā spēle. Sportiskajā ziņā šajā laikā sperts ļoti liels solis uz priekšu. Ne mēs, ne ventspilnieki pirms spēlēm nevaram būt droši, ka uzvarēsim. Jo interesantāk skatītājiem un arī mums - dalībniekiem. Pērn, skatoties no malas, nesapratu, kā «VEF Rīga» un «Ventspils» varēja zaudēt spēkos, šķiet, vājākām komandām. Bet tagad, izejot laukumā, pats jūtu, ka uzvarēt nav nemaz tik viegli,» LBS citē Blūmu.

Kā vienu no galvenajiem progresa iemesliem Blūms min profesionālo treneru darbu.

«Visi pēta video un gatavo skautingu, visi zina visu viens par otru. Arī klubu darba organizācija kļuvusi daudz nopietnāka. Treniņi divreiz dienā, organizēts atjaunināšanās process, fizioterapeitu aprūpe. Neesam unikāli, meistarības līmeņa tuvināšanās ir raksturīga visai Eiropai, tāpēc ir daudz interesantu rezultātu,» skaidro Blūms.

Paralēli LBL «VEF Rīga» startē VTB Vienotajā līgā, kur Blūms ar vidēji mačā gūtiem 19,6 punktiem ir turnīra otrs rezultatīvākais spēlētājs. Tiesa, Blūmam nav grūtību pārslēgties no LBL līmeņa mačiem uz Vienotās līgas spēlēm, kur jātiekas arī ar ULEB Eirolīgas komandām.

«Esmu pieradis uz katru spēli noskaņoties par visiem 100 procentiem. Vienmēr gribas uzvarēt, izbaudīt basketbolu. Jo īpaši tāpēc, ka tāda loma komandā man nav bijusi sen. Varu ne tikai gaidīt izdevību mest trīspunktniekus, bet arī spēlēt agresīvi, iet cauri. Vasarā runājām, ka spēlēšu 10-15 minūtes. Nebija jau skaidrs, kādā būšu formā pēc pleca savainojuma ārstēšanas,» stāsta Blūms.

«VEF Rīga» svētdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta mačā piedzīvoja smagāko zaudējumu sezonā, viesos ar 64:107 pārliecinoši piekāpjoties pagājušās sezonas ULEB Eirolīgas trešās vietas ieguvējai Krasnodaras «Lokomotiv-Kubaņ».

«Krasnodarā spēlējām ar Eirolīgas trešo labāko komandu, turklāt pašiem pietrūka spēku. Rotācija jau tā nav īpaši plaša, bet te vēl izkrita Armands Šķēle, izpaudās arī problēmas ceturtajā pozīcijā. Piedevām bija smaga nedēļa, izbraukums Kazaņa - Daugavpils - Krasnodara. Ideja par «VEF Rīga» spēlēšanu dažādās Latvijas pilsētās, popularizējot basketbolu ir laba. Daugavpilī tribīnēs bija daudz skatītāju, mani intervēja vietējā televīzija un bija iespēja krieviski pateikt «ceru, ka reiz Daugavpilī būs virslīgas komanda ne tikai futbolā un spīdvejā, bet arī basketbolā«. Tas viss veicina basketbola popularitāti. Bet izbraukumi spēlētājiem spēku krājumus nepapildina,» secina Blūms.

Pagājušajā nedēļā noskaidrojās Latvijas izlases pretinieces nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kur būs jāspēkojas ar Turciju, Serbiju, Krieviju, Lielbritāniju un Beļģiju.

«Būs interesants turnīrs un ļoti labas spēles. Jāsavāc labākais sastāvs un kārtīgi jāsagatavojas, tad varam cīnīties par visaugstākajām vietām,» uzsver Blūms, kurš kapteiņa pienākumus pilda arī izlasē.

Par LBL oktobra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts «Ventspils» basketbolists Andrejs Gražulis, kurš patlaban dziedē traumu.

LBL kopvērtējumā līdere ir «VEF Rīga», kuras kontā ir sešas uzvaras sešās spēlēs, bet «Ventspils» 11 mačos tikusi pie desmit panākumiem. Trešajā vietā ar septiņām uzvarām 12 spēlēs stabili ir «Jūrmala»/«Fēnikss» vienība, kurai ar piecām uzvarām desmit spēlēs seko «Jēkabpils». Tikmēr «Valmiera»/ORDO un «Barons kvartāls» kontā ir piecas uzvaras 11 mačos.

Septītā ar trim panākumiem septiņos mačos ir «Valka»/«Valga» vienība, kamēr «Liepāja»/«Triobet» ir četras uzvaras 11 mačos, bet «Ogre»/«Kumho Tyre» rēķinā ir trīs uzvaras desmit dueļos, savukārt «Latvijas Universitāte» ir tikusi pie diviem panākumiem 11 spēlēs.

Jaunajā sezonā LBL čempionāts ieguvis sporta bāra «Olybet» vārdu, turklāt turnīrs tiek aizvadīts ar jaunām «Molten» ražojuma bumbām, kā arī pašlaik tiek veidots jauns ceļojošais čempionu kauss, kas tiks izmantots daudzus gadus. Līdzšinējā trofeja dosies uz basketbola muzeju sporta namā «Daugava».

LBL spēles šosezon trešdienās un sestdienās pārraida «Lattelecom» televīzijas kanāls «Best4Sport».

Turnīrā startē desmit komandas, kas ir par vienu mazāk nekā pērn, jo dalībnieku vidū vairs nav «Jelgavas» kluba.

«VEF Rīga», kas spēlēs arī VTB Vienotajā līgā, un «Valka»/«Valga», kas piedalīsies arī Igaunijas čempionātā, LBL pamatturnīrā spēlēs divus apļus, aizvadot pa 18 spēlēm katra, bet astoņas citas komandas - arī FIBA Čempionu līgas dalībniece «Ventspils» - savā starpā spēlēs četrus apļus, katrai no šīm komandām aizvadot pa 32 spēlēm.

LBL pamatturnīrs ilgs līdz aprīļa vidum. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas, bet Latvijas čempioni tiks uzzināti ne vēlāk kā līdz maija beigām.

LBL čempionātā valsts labākās vīriešu basketbola komandas piedalās kopš 1992.gada. Aizvadītajās 25 sezonās deviņas reizes čempionu titulu izcīnījusi «Ventspils», astoņas reizes «Brocēni», četras «VEF Rīga», divas «Barons», pa vienai «ASK Rīga» un «Valmiera»/ORDO.

Aizvadītajā sezonā «Valmiera»/ORDO finālsērijā sīvā cīņā ar 4-3 uzvarēja un no valsts čempionu troņa gāza «VEF Rīga» komandu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu