Latvijas U-18 basketbolisti cīnīsies par vietas saglabāšanu EČ elitē

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase Turcijas pilsētā Samsunā notiekošā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā par 9.-16. vietu otrdien ar 70:86 (23:19, 19:19, 9:21, 19:27) piekāpās Slovēnijas vienaudžiem un turpinājumā cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

(Papildināts viss teksts.)

Latvijas izlasi tagad gaida cīņa par 13.-16. vietu šajā turnīrā, turklāt tikai 13. pozīcijas ieguvēji nodrošinās palikšanu starp kontinenta spēcīgākajām komandām.

Nākamā Latvijas valstsvienības pretiniece būs Grieķija vai Zviedrija.

Otrdienas mačā pret Grieķiju rezultatīvākais Latvijas izlases rindās bija Artūrs Strautiņš, kurš izcēlās ar 19 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām, kamēr 13 punktus pievienoja Kārlis Garoza. Savukārt pa 12 punktiem sameta Kristers Zoriks un Nikolajs Zotovs.

Mačs starp abām komandām iesākās līdzvērtīgā cīņā, tomēr otrās ceturtdaļas Latvijas jaunajiem basketbolistiem izdevās izvirzīties vadībā ar 31:20. Pēcāk pārsvars pieauga arī līdz 12 punktiem, bet pašas pirmā puslaika beigas bija nesekmīgas, jo slovēņi samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (39:38). Savukārt 16 sekundes līdz lielajam pārtraukumam Zoriks ar precīzu tālmetienu handikapu nedaudz palielināja.

Otrajā puslaikā Slovēnija pārņēma iniciatīvu. Lai gan vēl sākumā abas komandas cīnījās līdzvērtīgi, pretinieki ar trešās ceturtdaļas vidu pakāpeniski palielināja savu pārsvaru, un ceturtajā ceturksnī tas sasniedza jau 15 punktus (66:51). Latvijas basketbolisti centās mainīt spēles ritējumu un atspēlēties, tomēr metieni bieži lidoja grozam secen, tāpēc nācās samierināties ar diezgan pārliecinošu zaudējumu. Tiesa, cīņas noslēgumā arī aizsardzība Latvijas valstsvienības izpildījumā bija ļoti vāja.

«Labi sākām spēli, otrās ceturtdaļas sākumā panācām 11 punktu pārsvaru, bet pārliecība par saviem spēkiem pārāk ātri pārauga pašpārliecinātībā. Kad pretinieki, cenšoties atspēlēties, sāka «iet kaulā», mēs laukumā mēģinājām izvēlēties vieglākos ceļus, kas galu galā noveda pie tā, ka esam tikuši uz visgrūtākās - izdzīvošanas - takas turnīrā,» Latvijas Basketbola savienība citē junioru izlases galveno treneri Raimondu Feldmani.

«Kad spēles pavediens sāka slīdēt ārā no rokām noskaņojums laukumā krasi mainījās un pēc pirmajām neveiksmēm parādījās bailes uzņemties iniciatīvu. Brīžiem pat bailes saasināt spēli, lai nebūtu jāstājas uz sodu līnijas.

Bet metieniem no distances precizitāte bija viduvēja.»

«Nedrošība izpaudās arī aizsardzībā - piemēram, pēc labi nostrādātām epizodēm «aizmirsās» atbloķēt pretinieku un zaudējām grozu pēc atkārtotā metiena. Kādas trīs reizes slovēņi guva grozu uzbrukuma laika pēdējā sekundē. Trešajā ceturtdaļā, kad pretinieki izvirzījās vadībā, centāmies puišus nomierināt - laika vēl daudz, bija iespējas atspēlēties. Taču pietrūka pieredzes un rūdījuma, lai atgūtos un aukstasinīgi sagaidītu savas iespējas. Sākās steiga, kas neko labu nevarēja dot,» atzinis treneris.

«Patlaban nemeklējam vainīgos, jo mums vēl ir iespēja sasniegt vismaz minimālo mērķi - nosargāt vietu virslīgā.

Tagad galvenais saglabāt komandas garu. Lai pēdējās spēlēs būtu komanda, kas ciena sevi, savus atbalstītājus, Latviju un cīnās līdz galam.»

Latvijas izlases pretiniece pusfinālā par 13.-16.vietu trešdien būs Zviedrija, kas otrdien ar 69:80 (19:12, 17:21, 14:20, 19:27) piekāpās Grieķijai.

Latvijas U-18 izlases sastāvs Eiropas čempionātā

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Komanda 2016/2017
Kristers Zoriks1.1901998Saint Mary's (ASV)
Nikolajs Zotovs1..2.1821998VEF skola
Dāvids Atelbauers1.1801999Ogre/Kumho tyre-2
Artūrs Kurucs2.1892000Baskonia (ESP)
Edgars Kaufmanis2.1851999Valmiera/ORDO-2
Niks Jansons2./3.2001998VEF skola
Matīss Sīviņš3.1971998Providence CCA (ASV)
Artūrs Strautiņš3./4.1981998Reggio Emilia (ITA)
Roberts Blumbergs4.2031998GBA Sparta (CZE)
Kārlis Garoza5.2051998Liepāja/Triobet
Roberts Dembskis5.2061998LU/BS Rīga
Maksims Hudins5.2081998VEF skola

Latvija piektdien čempionātu iesāka ar zaudējumu 50:62 Lietuvai, bet sestdien ar 71:70 pieveica Izraēlas vienaudžus, pēdējā minūtē divus tālmetienus iemetot vien 16 gadus vecajam Artūram Kurucam. Apakšgrupas izšķirošajā mačā Latvijas jaunie basketbolisti ar 74:65 uzveica Bosniju un Hercegovinu, par diviem punktiem atpaliekot no iekļūšanas ceturtdaļfinālā.

Latvija ieņēma trešo vietu C apakšgrupā, līdz ar to ceturtdaļfinālā par 9.-16.vietu tai jāspēkojas bija ar Slovēniju, kas zaudēja visos trijos D apakšgrupas mačos, turklāt divās no cīņām neveiksme bija smagāka par 30 punktiem. Turnīru slovēņi iesāka ar zaudējumu 60:68 Serbijai, nākamajā mačā ar 50:81 tika ciests zaudējums Francijai, bet apakšgrupas noslēdzošajā mačā Slovēnija ar 49:81 piekāpās arī Krievijai.

Tikmēr visu grupu divas labākās komandas ceturtdaļfinālā turpina cīņu par medaļām un piecām ceļazīmēm uz pasaules U-19 čempionātu.

Šim Eiropas čempionātam bija jānorisinās jau vasarā, taču drošības dēļ tas tika pārcelts uz decembri. Līdz ar to Latvijas izlasi šajā turnīrā nevar vest treneris Jānis Gailītis, bet komandu vada viņa palīgs «VEF Rīga» klubā Raimonds Feldmanis.

Latvijas valstsvienībai šajā turnīrā nepalīdz tās potenciālais līderis Rodions Kurucs, kurš tikai nesen atgriezās laukumā Spānijas granda Barselonas «Lassa» otrās komandas sastāvā. Tāpat no kandidātu saraksta traumas dēļ tika svītrots Artūrs Banga.

Latvijas izlase pirms Eiropas čempionāta aizvadīja tikai vienu pārbaudes spēli, kurā otrdien ar 57:68 piekāpās «OlyBet» Latvijas Basketbola līgas (LBL) pastarītei «Latvijas Universitāte».

Latvijas junioru izlases sastāvā iekļauti septiņi basketbolisti, kuri 2014.gadā Rīgā izcīnīja sudraba medaļas Eiropas U16 čempionātā - Kristers Zoriks, Artūrs Strautiņš, Roberts Blumbergs, Kārlis Garoza, Nikolajs Zotovs, Niks Jansons un Roberts Dembskis.

Tikmēr treneris Feldmanis iepriekš bijis galvenā trenera asistents U-18 un U-20 izlasēs, kā arī darbojās treneru brigādē, kas gatavoja U-18 izlasi pagājušajā vasarā. Viņam palīdz Matīss Rožlapa un Bruno Kārlis, kuri arī iepriekš bijuši galvenā trenera asistenti dažādās Latvijas jaunatnes valstsvienībās.

Pērn Latvijas U-18 izlase Eiropas čempionātā ieņēma desmito vietu, bet 2007. un 2010.gadā izcīnīja bronzas medaļas.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases piedalās Eiropas čempionātā augstākajā divīzijā. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Tiesa, Latvijā šogad nenotika neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007.gada.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu