U-18 basketbolisti grūtā mačā uzvar Zviedriju un cīnīsies par 13.vietu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase Turcijas pilsētā Samsunā notiekošā Eiropas čempionāta pusfinālā par 13.-16.vietu trešdien ar rezultātu 91:82 (27:25, 20:21, 20:20, 24:16) pieveica Zviedrijas vienaudžus un turpina cīnīties par vietas saglabāšanu A divīzijā.

Līdz ar to ceturtdien Latvija spēlē par 13.vietu tiksies ar Horvātijas un Izraēlas dueļa spēcīgāko vienību. Tikai šī mača uzvarētājai būs iespēja spēlēt A divīzijā arī nākamajā sezonā.

Viss trešdienas mačs aizritēja punkts punktā. Pirmajā puslaikā neviena no komandām nespēja iegūt lielāku pārsvaru par pieciem punktiem, bet trešajā ceturtdaļā Latvija pretiniekus pirmajās četrās minūtēs atstāja «sausā» un pārņēma vadību ar 53:46. Līdz perioda beigām Latvija vadību neizlaida un pirms pēdējām desmit minūtēm bija priekšā ar 67:66.

Kaut arī ceturtajā ceturtdaļā zviedri vairākkārt pietuvojās līdz vienam punktam, bet pēdējās minūtes ievadā Latvija bija priekšā tikai ar 84:80, turpinājumā ar precīziem soda metieniem tika nodrošināta ļoti svarīga uzvara.

Uzvarētājiem ar 25 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām izcēlās Roberts Blumbergs, 17 punkti un 11 bumbas zem groziem bija Artūram Strautiņam, bet ar 15 punktiem atzīmējās Niks Jansons.

Latvijas juniori piektdien čempionātu iesāka ar zaudējumu 50:62 Lietuvai, bet sestdien ar 71:70 pieveica Izraēlas vienaudžus, pēdējā minūtē divus tālmetienus iemetot vien 16 gadus vecajam Artūram Kurucam. Apakšgrupas izšķirošajā mačā Latvijas jaunie basketbolisti ar 74:65 uzveica Bosniju un Hercegovinu, tomēr par diviem punktiem atpalika no iekļūšanas ceturtdaļfinālā.

Latvija ieņēma trešo vietu C apakšgrupā, līdz ar to ceturtdaļfinālā par 9.-16.vietu tai bija jāspēkojas ar Slovēniju, kas zaudēja visos trijos D apakšgrupas mačos. Tomēr šai komandai Latvija piekāpās ar 70:86 un tāpēc tagad nepieciešams uzvarēt abās atlikušajās spēlēs.

Šis ir pirmais gads vēsturē, kad visas Latvijas jauniešu izlases spēlē Eiropas čempionāta A divīzijā, turklāt šis gadagājums skaitās ļoti talantīgs, jo pirms diviem gadiem U-16 vecumā latvieši izcīnīja otro vietu meistarsacīkstēs.

Zviedrijas izlase turnīrā joprojām ir bez uzvarām. Apakšgrupu turnīrā tā ar 56:75 piekāpās Itālijai, ar 48:58 zaudēja Spānijai un ar 77:78 atzina Horvātijas pārākumu, bet ceturtdaļfinālā par 9.-16.vietu ar 69:80 zaudēja arī Grieķijai.

Šim Eiropas čempionātam bija jānorisinās jau vasarā, taču drošības dēļ tas tika pārcelts uz decembri. Līdz ar to Latvijas izlasi šajā turnīrā nevar vest treneris Jānis Gailītis, bet komandu vada viņa palīgs «VEF Rīga» klubā Raimonds Feldmanis.

Latvijas valstsvienībai šajā turnīrā nepalīdz tās potenciālais līderis Rodions Kurucs, kurš tikai nesen atgriezās laukumā Spānijas granda Barselonas «Lassa» otrās komandas sastāvā. Tāpat no kandidātu saraksta traumas dēļ tika svītrots Artūrs Banga.

Latvijas izlase pirms Eiropas čempionāta aizvadīja tikai vienu pārbaudes spēli, kurā ar 57:68 piekāpās «OlyBet» Latvijas Basketbola līgas (LBL) pastarītei «Latvijas Universitāte».

Latvijas junioru izlases sastāvā iekļauti septiņi basketbolisti, kuri 2014.gadā Rīgā izcīnīja sudraba medaļas Eiropas U16 čempionātā - Kristers Zoriks, Artūrs Strautiņš, Roberts Blumbergs, Kārlis Garoza, Nikolajs Zotovs, Niks Jansons un Roberts Dembskis.

Tikmēr treneris Feldmanis iepriekš bijis galvenā trenera asistents U-18 un U-20 izlasēs, kā arī darbojās treneru brigādē, kas gatavoja U-18 izlasi pagājušajā vasarā. Viņam palīdzēs Matīss Rožlapa un Bruno Kārlis, kuri arī iepriekš bijuši galvenā trenera asistenti dažādās Latvijas jaunatnes valstsvienībās.

Pērn Latvijas U-18 izlase Eiropas čempionātā ieņēma desmito vietu, bet 2007. un 2010.gadā izcīnīja bronzas medaļas.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases piedalās Eiropas čempionātā augstākajā divīzijā. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Tiesa, Latvijā šogad nenotika neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007.gada.

Latvijas U-18 izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā: Kristers Zoriks («Saint Mary's», ASV), Nikolajs Zotovs, Niks Jansons, Maksims Hudins (visi - VEF skola), Dāvids Atelbauers («Ogre»/«Kumho tyre-2»), Artūrs Kurucs (Vitorijas «Baskonia», Spānija), Edgars Kaufmanis («Valmiera»/ORDO-2), Matīss Sīviņš («Providence CCA», ASV), Artūrs Strautiņš (Redžio di Emīlijas «Grissin Bon», Itālija), Roberts Blumbergs («GBA Sparta», Čehija), Kārlis Garoza («Liepāja»/«Triobet»), Roberts Dembskis (LU/BS Rīga).

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu