Krīt aizdomu ēna par spēļu sarunāšanu arī Latvijas basketbolā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: bkvalmiera.lv

Latviešu basketbolists Artūrs Bricis, kurš ir viens no vainīgajiem iespējamā totalizatoru skandālā Latvijas un Igaunijas apvienotajā basketbola komandā «Valka»/«Valga», šāda rakstura nepatikšanās iekļuvis jau vismaz trešo reizi karjerā.

Pirmais šāds skandāls bija vēl 2012.gada pirmajā pusē, kad Bricis bija vien 19 gadus vecs. Toreiz viņš un Jānis Timma, spēlējot komandā «Liepājas Lauvas», saņēma nosacītas viena gada diskvalifikācijas. Neskatoties uz to, viņi jau vasarā tika aicināti uz U-20 valstsvienību.

«Izskatot U-20 izlases kandidātu sarakstu, Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde vērsa uzmanību uz Jāņa Timmas un Artūra Briča sezonas laikā pieļautajiem sporta ētikas pārkāpumiem, startējot «Liepājas Lauvu» sastāvā,» toreiz vēstīja LBS.

«Ņemot vērā kluba pārstāvju informāciju par spēlētājiem piespriesto sodu un pozitīvajām pārmaiņām attieksmē pret treniņiem, LBS valde nolēma Jānim Timmam un Artūram Bricim piespriest nosacītu diskvalifikāciju no nacionālajām izlasēm uz gadu. Jebkādu disciplīnas pārkāpumu gadījumā spēkā stāsies reāla diskvalifikācija.»

Turpinājumā Bricis spēlēja «Jelgavas» komandā, bet 2014./15. gada sezonu sāka «Barons kvartāls» sastāvā.

«Bija arī «Barona» laikā situācija, kad mums bija pamatotas aizdomas. Tad vēl nestrādāja totalizatoru likmju analīze, bet mums bija pat viena otra spēlētāja liecības, ka Bricis ir starp spēļu ietekmēšanā iesaistītajiem,» tagad atceras «Barons kvartāls» kluba valdes priekšsēdētājs Jānis Pormalis, stāstot, ka ietekmēti nevis spēļu galarezultāti, bet, piemēram, ceturtdaļu rezultāti.

Kā pauda Pormalis, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, LBS valde bija lēmusi, ka 2015./16. gada sezonā trijiem basketbolistiem totalizatoru pārkāpumu dēļ neizsniegs licences spēlēšanai LBL.

Šā iemesla dēļ Bricis pagājušo sezonu pavadīja Portugāles vienībā «U.D. Oliveirense». Savukārt pagājušajā vasarā viņš pievienojās «Valka»/«Valga» komandai.

«Šādi notiek, ja allaž izlemj pažēlot. Talants viņam bija un viņš varēja spēlēt, bet izvēlējās citu ceļu. Mēs redzam, kur tagad ir Timma,» salīdzināja Pormalis. «Šo [totalizatoru] sērgu nepieciešams beidzot iznīdēt no Latvijas basketbola.»

«Valka»/«Valga» vērsusies policijā ar iesniegumu, jo tai radušās aizdomas par dažiem saviem spēlētājiem, ka tie piedalījušies spēļu rezultātu sarunāšanā, pastāstīja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Kaut Krauklis pauda, ka iesniegumā nav minēti konkrēti vārdi, viņš nenoliedza, ka no sastāva arī šāda iemesla dēļ atskaitīts Bricis.

«Viņa gadījumā mūs neapmierināja arī attieksme treniņos, tāpēc tas nebija vienīgi aizdomu dēļ.»

Krauklis atzina, ka aizdomīgās spēles bijušas LBL ietvaros, turklāt aizdomu ēna krīt tieši uz latviešu basketbolistiem. «Latvieši mums taisa rezultātu. Ja kaut daži spēlē citādāk, tas uzreiz atspoguļojas rezultātā,» teica Krauklis. «Esam par aizdomām pateikuši spēlētājiem, uzsvēruši, ka viņi tiks rūpīgāk vēroti.»

Bez Briča komandas pieteikumā no latviešiem ir arī Reinis Strupovičs, Kristaps Kanbergs, Sandis Silavs un Ivars Rihards Žvīgurs.

Spēļu sarunāšanas skandāls šobrīd ir arī Latvijas futbolā - «SynotTip» Latvijas virslīgas izpilddirektors Olivers Šlēgls otrdien pauda, ka nav šaubu - bijis sarunāts «Babītes»/«Dinamo» spēles rezultāts Ziemas kausā.

Pašlaik izmeklēšana turpinās un, pēc Šlēgla vārdiem, Babītes komanda «saņēmusi tumšu dzelteno kartīti». Tai netiks liegta dalība virslīgas turnīrā, kas sāksies martā.

Šāds teksts gan neapmierināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieku, Sporta departamenta direktoru Edgaru Severu, kurš otrdienas vakarā tviterī pauda, ka aicina Valsts policiju izvērtēt iespējamu manipulāciju ar sporta sacensībām, papildus lūdzot vērtēt arī neziņošanas faktu.

Lai cīnītos pret rezultātu sarunāšanu sportā, Latvijā mainīta likumdošana, ieviešot kriminālatbildību par šādiem pārkāpumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu