«Ventspils» apstājas FIBA Čempionu līgas «play-off» pirmajā kārtā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.bkventspils.lv

Deviņkārtējā Latvijas čempione «Ventspils» Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas izslēgšanas turnīra pirmās kārtas atbildes mačā trešdien viesos ar rezultātu 61:70 (17:23, 13:17, 16:15, 15:25) piekāpās Itālijas klubam Venēcijas «Umana Reyer», divu spēļu summā ciešot zaudējumu ar 135:137 un noslēdzot Eirokausu sezonu.

Astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām «Ventspils» komanda atradās vadībā ar sešiem punktiem, bet divu spēļu summā Latvijas vienības pārsvars bija sasniedzis jau 13 punktus. Tiesa, ceturtajā ceturksnī ventspilnieki izsēja pārsvaru, pretiniekiem vajadzīgo pārsvaru iegūstot pēdējās minūtēs.

«Ventspils» komandā rezultatīvākie bija leģionāri Villijs Dīns un Folerins Kempbels, kuri guva attiecīgi 18 un 15 punktus. Tikmēr ar deviņiem punktiem atzīmējās Ronalds Zaķis, bet pārējie neguva vairāk par sešiem punktiem.

Pretiniekiem 18 punktus sameta Melvins Edžims, 17 punkti Maiklam Bramosam, bet ar 16 punktiem izcēlās Tairīss Makdžī.

Pirmajā ceturtdaļā neliels pārsvars piederēja mājiniekiem, taču Dīna rezultativitāte palīdzēja «Ventspils» komandai turēties spēlēt. Pirmo ceturtdaļu viesi zaudēja ar 17:23, bet otrā ceturkšņa pirmajās divās minūtēs komandas nespēja gūt punktus. Pirmie ar grozu atzīmējās laukuma saimnieki, panākot jau astoņu punktu pārsvaru (25:17).

Pēc tam sekoja septiņi bezatbildes punkti no ventspilniekiem un deficīts tika samazināts līdz vienam punktam (24:25), bet divarpus minūtes pirms ceturtdaļas beigām Jakovičs panāca neizšķirtu 28:28. Lai gan «Umana Reyer» vēlreiz ieguva vadību, tomēr Kristaps Janičenoks puslaika pēdējā sekundē izlīdzināja rezultātu (30:30).

Trešā ceturtdaļa aizritēja līdzīgi, bet «Ventspils» komandai izdevās divas reizes iegūt četru punktu pārsvaru. Trešo ceturksni Latvijas komanda noslēdza ar 46:45 savā labā, bet spēles ceturto nogriezni iesāka ar pieciem bezatbildes punktiem. Uz to laukuma saimnieki atbildēja ar izrāvienu 7:0, trīsarpus minūtes panākot 60:54, līdz ar to ventspilniekiem divu spēļu summā bija vairs tikai punkta pārsvars.

Nedaudz vairāk kā minūti pirms pamatlaika beigām «Umana Reyer» pēc ventspilnieku nesekmīgiem uzbrukumiem panāca sev vajadzīgo astoņu punktu pārsvaru, bet otrā laukuma galā Ronalds Zaķis realizēja vienu no diviem sodiņiem (58:65). Pusminūti pirms ceturtās ceturtdaļas beigām Maikls Bramoss pēc cīņas pie groza ar trešo mēģinājumu guva divus punktus, bet nedaudz vēlāk «Ventspils» sāka sist sodus, cenšoties atspēlēties. Markīzs Heiness iemeta trīs no četriem «sodiņiem», tādējādi «Ventspils» nonāca iedzinējos ar 58:70 jeb mīnus pieciem punktiem divu spēļu summā.

Sešas sekundes pirms finālsvilpes Kempbels iemeta tālmetienu un pietuvojās līdz mīnus diviem punktiem divu spēļu summā, turklāt pretinieki nostaigāja, līdz ar to bumba atkal nonāca viesu rīcībā. Pēdējā uzbrukumā Jakovičs centās iemest sarežģītu pustālo, taču tas grozā neielidoja un «Ventspils» cieta zaudējumu mačā un divu spēļu summā.

Pirmajā mačā pirms divām nedēļām ventspilnieki, pateicoties pēdējo minūšu izrāvienam, savā laukumā guva panākumu ar 74:67. Toreiz «Ventspils» komandā ar 16 punktiem izcēlās Villijs Dīns, bet ar 12 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām piebalsoja Māris Gulbis.

Kopš tā laika «Ventspils» basketbolisti aizvadījuši divas spēles «OlyBet» Latvijas Basketbola līgas (LBL) ietvaros, uzvarot «Liepāja»/«Triobet» un «Latvijas Universitātes» (LU) basketbolistus.

Tikmēr «Reyer» Itālijas čempionāta mačā ar 73:74 piekāpās Artūra Strautiņa pārstāvētajai valsts vicečempionei Redžio di Emīlijas «Grissin Bon», bet pagājušajā piektdienā Itālijas kausa ceturtdaļfināla spēlē ar 68:76 zaudēja arī Brešas «Germani Basket». Skaitot kopā visus turnīrus, kuros piedalās «Umana Reyer», komanda bija piedzīvojusi piecus zaudējumus pēc kārtas.

Iepriekš «Ventspils» kādā no Eiropas klubu turnīriem pirmo «play-off» kārtu savā laukumā bija uzsākusi septiņas reizes un četros gadījumos pirmajā mačā izcīnījusi uzvaras, taču tikai divos gadījumos iekļuvusi nākamajā kārtā. Abi gadījumi bijuši sen un abos gadījumos pirmajā kārtā pārvarēta viena un tā pati komanda - 1998./99.gada Saportas kausa izcīņā pirmajā mačā savā laukumā tika pārspēta Kazaņas «Unics» (88:73, atbildes spēlē 79:74), bet 2002./2003.gada Saportas kausa izcīņā tas pats «Unics» Ventspilī tika uzvarēts ar 88:79 (viesos 76:79).

«Umana Reyer» astotdaļfinālā tiksies ar vēl vienu Itālijas vienību Avelīno «Sidigas», kas šajā sacensību fāzē iekļuva automātiski.

Apakšgrupu turnīrā «Ventspils» basketbolisti ar septiņām uzvarām 14 spēlēs ieņēma piekto vietu C apakšgrupā, bet Venēcijas komanda ar deviņām uzvarām savā grupā bija otrā B grupā.

Ventspilnieki apakšgrupu turnīru noslēdza ar diviem pārliecinošiem zaudējumiem, bet pirms tam tika izcīnītas četras uzvaras pēc kārtas. Tagad pie «Ventspils» komandas stūres atgriezies galvenais treneris Kārlis Muižnieks, kurš veselības problēmu dēļ vienībai nevarēja palīdzēt trijās pēdējās pamatturnīra spēlēs.

Ventspilnieki ar 19 uzvarām 21 mačā ir «OlyBet» Latvijas Basketbola līgas (LBL) līderi. Savukārt «Umana Reyer» ar 12 uzvarām 19 spēlēs ir Itālijas čempionāta trešajā pozīcijā. Šis basketbola klubs dibināts jau 1925.gadā, bet par valsts čempioniem tam izdevies kļūt tikai divreiz - 1942. un 1943.gadā.

Zīmīgi, ka Venēcijas klubā no 2008. līdz 2010.gadam spēlēja šī brīža «Ventspils» komandas kapteinis Kristaps Janičenoks. Tobrīd šī vienība gan spēlēja Itālijas pēc spēka otrajā līgā.

Bijušais «Ventspils» spēlētājs Žanis Peiners trešdien guva 15 punktus, bet viņa pārstāvētā Grieķijas komanda Saloniku PAOK viesos ar 82:78 (18:16, 29:16, 17:18, 18:28) pārspēja slaveno Serbijas klubu Belgradas «Partizan», divu spēļu summā svinot uzvaru ar rezultātu 156:154.

Izslēgšanas turnīra otrajai kārtai jeb astotdaļfinālam uzreiz kvalificējās piecu grupu uzvarētājas un trīs labākās otro vietu ieguvējas, kuru vidū nebija «Ventspils» basketbolisti, kas sacenšas pirmajā kārtā. Izslēgšanas sacensībām kopā kvalificējās piecu grupu četras labākās komandas un četras labākās piekto vietu ieguvējas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu