Tokijas olimpisko spēļu programmā tiek iekļauts 3x3 basketbols, kā arī BMX frīstails

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Tokijas olimpiskajās spēlēs, kuras norisināsies 2020.gadā, pirmo reizi medaļas tiks dalītas arī tā dēvētajā ielu basketbolā, kurā tiek spēlēts 3x3 formātā uz vienu grozu. Tāpat sacensību programmā iekļauts arī BMX frīstails, kas arī ir tendēts uz jauniešu auditoriju, vēsta Starptautiskā Olimpikā komiteja (SOK).

Ielu basketbols jeb «strītbols» pasaulē iemantojis lielu popularitāti, šim basketbola paveidam pirmsākumus rodot iepriekšējā gadsimta 80.gadu otrajā pusē. Ja sākotnēji «strītbols» tika spēlēts tikai uz asfalta, tad tagad Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) jau vairākus gadus rīko turnīrus uz basketbolam tuvāka «gumijas» seguma.

Latvijā 3x3 basketbols, tā sākotnējā variācijā, kad spēlēs notiek uz asfalta, joprojām ir lielā cieņā, taču arī FIBA noteikumiem atbilstošie turnīri Latvijā tiek aizvadīti, jo, piemēram, 2014.gadā Rīgā pie Brīvības pieminekļa notika Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles.

Ielu basketbols nav vienīgais, uz jaunākiem cilvēkiem tendētais sporta veids, kurā tiks dalītas Tokijas olimpisko spēļu medaļas, jo programmā ir iekļauts arī BMX frīstails, kurā dalībnieki izpilda dažādus akrobātiksus lēcienus.

SOK piektdien paziņoja, ka nākamajās olimpiskajās spēlēs tiks izcīnīti 15 jauni medaļu komplekti, tajā pat laikā norādot, ka dalībnieku skaits būs par 285 sportistiem mazāks nekā tas bija 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Tokijā tiks sadalīts 321 medaļu komplekts, kamēr pērn Riodežaneiro sportisti cīnījās par 306 godalgu komplektiem.

Tokijā būs vairākas jaunas disciplīnas jau ierastajos sporta veidos. Vieglatlētikā būs 4x400 metru jauktā stafete, startējot gan vīriešiem, gan sievietēm. SOK norādījusi, ka tās mērķis ir radīt dzimumu līdztiesību, iekļaujot vēl vairākus jaukto disciplīnu veidus olimpiskajā programmā.

Tieši tāpēc Tokijā medaļas izcīnīs arī jauktās komandas triatlonā un loka šaušanā.

Treka riteņbraukšanā sadalīs godalgas kungu un dāmu medisona braucienos, peldēšanā medaļniekus noskaidros 800 metrus brīvā stila distancē kungiem un 1500 metros šajā pat stilā dāmām, saglabājot arī iepriekšējās distances, jo dāmas līdz šim sacentās 800 metros, bet vīriem garākā individuālā distance bija 1500 metri.

Tāpat boksā vīriem būs par divam svara kategorijām mazāk, toties dāmām par divām vairāk.

Kā norādījis SOK prezidents Tomass Bahs, tad Tokijas spēles būs vairāk uz jauniem cilvēkiem tendēts pasākums. «Vairāk jaunības, vairāk pilsētas un vairāk sieviešu,» izmaiņas komentēja SOK vadītājs.

Jau vēstīts, ka Tokijā tiks dalītas medaļas arī karatē, skeitbordā, sērfingā, klinšu kāpšanā, kā arī beisbolā un softbolā, kas startē kā vienots sporta veids. Pirmie četri sporta veidi debitēs olimpiskajā saimē, bet beisbolam un softbolam šī būs atgriešanās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu