Mūsu basketbolistes pārspēj čempioni Serbiju un sasniedz EČ ceturtdaļfinālu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Latvijas nacionālā sieviešu basketbola komanda Eiropas čempionāta (EČ) astotdaļfinālā otrdien ar rezultātu 75:70 (24:12, 10:20, 19:19, 22:19) Prāgā (Čehija) saspringtā cīņā pieveica 2015. gada čempioni Serbiju un sasniedza turnīra ceturtdaļfinālu, kurā tiksies ar spēcīgo Spānijas valstsvienību.

Latvijas izlasē rezultatīvākā spēlētāja ar gūtiem 19 punktiem bija Kristīne Vītola, bet Anete Šteinberga pievienoja 18 punktus, 11 atlēkušās bumbas, četras rezultatīvas piespēles un četras pārtvertas bumbas. Pa 13 punktiem Guntai Baško-Melnbārdei un Ievai Krastiņai.

Serbijas izlasē ar 14 punktiem izcēlās Tamara Radočaja, kamēr 13 punkti bija Jeļenai Milovanovičai.

    Jau pirmajās minūtēs savainojumā iedzīvojās Elīna Babkina. Viņa ar sāpju grimasēm sejā pameta laukumu un spēlē vairs neiesaistījās. Viena no Latvijas izlases līderēm cirkšņa traumas dēļ priekšlaicīgi noslēdza iepriekšējo maču ar Beļģiju. Babkina pēc laukuma atstāšanas nekavējoties nonāca izlases medicīnas personāla rīcībā.

    Pirmajā puslaikā Latvijas komanda atradās vadībā pat ar 15 punktiem, bet otrās ceturtdaļas vidū serbietes pārņēma iniciatīvu un pakāpeniski sadeldēja Latvijas valstsvienības pārsvaru. Spēles liktenis un ceturtdaļfināla likme izšķīrās pašās mačā beigās. Ieva Krastiņa 63 sekundes līdz ceturtās ceturtdaļas beigām realizēja svarīgu tālmetienu, panākot Latvijas komandai vadību ar 72:66. Pēcāk mūsu basketbolistes savu pārsvaru nosargāja, kas nozīmēja iekļūšanu turnīra labāko astotniekā.

    Ceturtdaļfinālā Latvijas komandai ceturtdien būs jātiekas ar spēcīgo Spāniju. Latvijai turnīrā tagad ir jāaizvada vēl trīs spēles, bet, zaudējot astotdaļfinālā, turnīrs būtu noslēdzies.

    Ja Latvijas basketbolistes uzvarēs vismaz vienā no nākamajām divām spēlēm, viņas pirmoreiz vēsturē kvalificēsies Pasaules kausam.

    «Esmu lepns par savu komandu, kas šodien paveica izcilu darbu. Meitenes spēlēja ne tikai agresīvi un pašaizliedzīgi, bet arī gudri, atrodot pareizākos lēmumus. Cīnījās kā vienota komanda – gan viena par otru, gan arī par Eīnu (Babkinu), kas tomēr nevarēja spēlēt, par Ditu (Rozenbergu), kas savainojuma dēļ palika mājās. Bija svarīgi, lai palielinās to spēlētāju pienesums, kuras pirmajās spēlēs nebija tik veiksmīgas. Runājām, piemēram, ar Kristīni (Vītolu), centāmies iedrošināt un milzīgs prieks par to, ko vīna šodien parādīja laukumā gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Ieva (Krastiņa) vienmēr deva milzīgu ieguldījumu aizsardzībā, bet šoreiz guva svarīgus punktus uzbrukumā. Arī tāpēc, ka Ilze (Jākobsone) viņu atslogoja no saspēles vadītājas pienākumiem,» Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapā citēts galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

    Iepriekš Latvijas un Serbijas sieviešu izlases tikās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā 2010. gada vasarā. Toreiz pirmajā mačā Serbijas pilsētā Rumā latvietes piekāpās ar 63:75, bet atbildes spēlē Rīgā mūsu komanda pārliecinoši uzvarēja (80:55), tabulā apsteidza serbietes un ieguva ceļazīmi uz EČ finālturnīru.

    Līdz šim pēdējo reizi Latvijas un Serbijas vienības tikās 27. maijā pārbaudes turnīrā Karlovivaros (61:67).

    Prāgā Serbijas komandas sastāvā spēlē septiņas Eiropas čempiones. Turnīru serbietes sāka ar 60:69 zaudējumu Grieķijas izlasei, turpināja ar 57:73 pret Franciju, bet izšķirošajā cīņā par tiesībām spēlēt izslēgšanas turnīrā pēdējā ceturtdaļā salauza Slovēnijas izlases pretestību (88:69).

    Otrdien noslēgusies arī vēl viena astotdaļfināla spēle, kurā Slovākija ar 82:68 (22:16, 12:13, 23:27, 25:12) apspēlēja Ukrainu, kaut vēl ceturtās ceturtdaļas vidū viņas bija priekšā vien ar 66:64.

    Uzvarētājām fantastisku sniegumu nodemonstrēja 37 gadus vecā Zuzana Žirkova, kura guva 31 punktu, trāpot septiņus tālmetienus. Tāpat viņas kontā bija septiņas rezultatīvas piespēles.

    Vēl 17 punktus iemeta Barbora Bālintova.

    Tikmēr ukrainietes neglāba Alinas Jagupovas 24 samestie punkti.

    Ceturtdaļfinālā Slovākijai pretim stāsies spēcīgā Francija.

    Vēl otrdienas vakarā astotdaļfinālā Itālija tiksies ar Ungāriju, bet ceturtdaļfinālā vienu no šīm izlasēm sagaida duelis ar Beļģiju, savukārt Krievija un Grieķija astotdaļfinālā spēkosies par iespēju tikties ar Turciju.

    Latvijas komandas spēles Eiropas čempionātā

    • 16. jūnijā plkst.16.00 - ar Krieviju 59:71
    • 17. jūnijā plkst.13:30 - ar Melnkalni 76:55
    • 19. jūnijā plkst.13:30 - ar Beļģiju 58:62
    • 20. jūnijā plkst.19.00 - ar Serbiju 75:70

    Latvijas komanda Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē septīto reizi pēc kārtas. Līdz šim labākais rezultāts bijusi 4. vieta 2007. gadā. Vēl trīs reizes spēlēts ceturtdaļfinālā.

    Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā: Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone («Vega 1»/«Liepāja»), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - «TTT Rīga»), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas «Mithra Castors», Beļģija), Aija Putniņa («Stambulas Universitāte»), Kristīne Vītola (Stambulas «Galatasaray»), Aija Brumermane («Dunkerque Malo», Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

    24. jūnijā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas zonas valde lems, kam piešķirt tiesības rīkot 2019. gada Eiropas čempionātu. Starp kandidatūrām ir Latvija, Izraēla, Krievija un Serbija. Abas pirmās valstis pretendē rīkot divu grupu turnīrus un divas astotdaļfināla spēles, abas pārējās - divu grupu turnīrus un izslēgšanas spēles.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu