Dāmu basketbola izlasei šodien cīņa par EČ pusfinālu un dalību Pasaules kausā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība šodien Prāgā (Čehija) aizvadīs Eiropas čempionāta (EČ) ceturtdaļfināla spēli, tiekoties ar spēcīgo Spānijas izlasi. Mačs sāksies plkst. 19, un to tiešraidē translēs kanālā TV6.

«Spānijas izlasei ir labākā ārējā līnija Eiropā, un nešaubos, ka mūsu «mazās» gaida smaga cīņa ar presingu. Domāsim, ko likt pretī,» Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapā izteicies Latvijas komandas galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Ieskaitot šo maču, Latvijas izlasei turnīrā jāaizvada vēl trīs mači. Ja Latvijas basketbolistes uzvarēs vismaz vienā no nākamajām divām spēlēm, viņas pirmoreiz vēsturē kvalificēsies Pasaules kausam.

Grupas turnīrā Spānijas basketbolistes izcīnīja pirmo vietu A apakšgrupā, automātiski garantējot dalību ceturtdaļfinālā. Tikmēr Latvijas komanda astotdaļfināla mačā ar 75:70 pieveica 2015. gada Eiropas čempioni Serbiju.

Astotdaļfināla spēlē cirkšņa savainojumu atsvaidzināja viena no Latvijas komandas līderēm Elīna Babkina. Pagaidām nav skaidrības par viņas dalību mačā.

Spānijas komandas līderes ir centra spēlētāja Sančo Litla un uzbrucēja Alba Torensa, kas 2011. un 2014. gadā tika atzīta par Eiropas labāko basketbolisti.

Cīņā ar Serbiju teicamu sniegumu demonstrēja centra spēlētāja Kristīne Vītola, kas guva 19 punktus un aizvadīja vienu no savām veiksmīgākajām spēlēm valstsvienības rindās. Starp turnīra labākajām atlēkušo bumbu vācējām ir Anete Šteinberga, kura turnīrā vidēji guvusi 15,8 punktus un izcīnījusi 13,3 bumbas zem groziem.

Eiropas čempionātu finālturnīros Latvijas un Spānijas komandas tikušās 3 reizes un pārsvars allaž bijis dienvidniecēm. 2005. gadā Ankarā ceturtdaļfinālā tika zaudēts ar 50:69, 2009. gadā Rīgā otrā posma turnīrā – 60:67, 2011. gadā Katovicē otrā posma turnīrā – 57:66 (tiesa, šai reizē rezultāts neietekmēja Latvijas komandas otro pozīciju grupas noslēguma tabulā un Spānijai nepalīdzēja iekļūt ceturtdaļfinālā). Vēl četras neveiksmes piedzīvotas pārbaudes spēlēs (pēdējā – 2012. gadā turnīrā Kauņā ar 63:68) un divas – 2001. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā (47:79 un 58:82).

Spānijas izlases personā Latvijas komandai ir darīšana ar pretinieku, kurš kopš 2001. gada izlaidis tikai vienu «EuroBasket» pusfinālu (2011. gadā), šai laikā iekrājot zelta, sudraba un sešus bronzas medaļu komplektus. Piedevām spānietes abos pēdējos pasaules forumos izcīnījušas godpilno titulu «labākā komanda pasaulē, neskaitot ASV izlasi», iegūstot sudraba medaļas 2014. gada Pasaules kausa izcīņā un 2016. gada olimpiskajā turnīrā. Nākamgad PK izcīņa notiks Spānijā un mājinieces ir atbrīvotas no kvalificēšanās drudža. Taču komandas maksimālai motivēšanai pietiek ar vēlmi atgūt Eiropas čempionu kroni.

Latvijas - Spānijas dueļa labākā vienība pusfinālā spēkiem mērosies ar Beļģijas - Itālijas pāra uzvarētāju. Šo komandu cīņa gaidāma šodien plkst. 13.30 pēc Latvijas laika.

Vēl ceturtdaļfināla mačus šodien aizvadīs Turcija pret Grieķiju un Francija pret Slovākiju.

Latvijas komandas spēles Eiropas čempionātā

  • 16. jūnijā plkst.16.00 - ar Krieviju 59:71
  • 17. jūnijā plkst.13:30 - ar Melnkalni 76:55
  • 19. jūnijā plkst.13:30 - ar Beļģiju 58:62
  • 20. jūnijā plkst.19.00 - ar Serbiju 75:70
  • 22. jūnijā plkst.19.00 - ar Spāniju ...

Latvijas komanda Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē septīto reizi pēc kārtas. Līdz šim labākais rezultāts bijusi 4. vieta 2007. gadā. Vēl trīs reizes spēlēts ceturtdaļfinālā.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā: Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone («Vega 1»/«Liepāja»), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - «TTT Rīga»), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas «Mithra Castors», Beļģija), Aija Putniņa («Stambulas Universitāte»), Kristīne Vītola (Stambulas «Galatasaray»), Aija Brumermane («Dunkerque Malo», Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu