Eiropas basketbola talanti: kuri spēlē un kuri atsaka valstsvienībai?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Latvijas vīriešu U-20 valstsvienība nesen noslēdza Eiropas čempionātu ar septiņiem zaudējumiem septiņos mačos, tādējādi pirmo reizi vēsturē tai nākamgad būs jāspēlē B divīzijā. Izlasei šovasar dažādu iemeslu dēļ nevarēja palīdzēt vairāki potenciālie līderi. Kādus lēmumus attiecībā uz izlasi pieņem citu Eiropas valstu lielākie basketbola talanti?

Latvijas U-20 izlasē šovasar savainojumu dēļ nespēlēja Kārlis Siliņš, Artūrs Strautiņš, Kristers Zoriks, Kārlis Garoza un Niks Jansons. Mācību dēļ izlasei nepievienojās Zigmārs Raimo. Kluba iebildumu dēļ ierindā nebija Džeiks Krūmiņš un talantīgais Rodions Kurucs, bet nezināmu iemeslu dēļ uz treniņiem neieradās Roberts Dembskis.

Kurucs, kuram nākamgad prognozē augstu vietu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā, nolēma individuāli gatavoties gaidāmajai sezonai. Viņam paredz vietu Spānijas granda Barselonas «Lassa» rindās. Kurucu uz treniņiem šovasar vēlējās uzaicināt arī pieaugušo valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Pieaugušo izlases treniņos šovasar nepiedalās arī Anžejs Pasečņiks, kurš individuāli strādās pie fiziskās sagatavotības pēc klubu rekomendācijas. 21 gadu vecais latvietis nākamsezon pārstāvēs Spānijas klubu Grankanārijas «Herbalfe», bet nākotnē cer pievienoties NBA komandai Filadelfijas «76ers». Daudzo spēlētāju atteikumus spēlēt izlasē drīzumā vērtēs arī Latvijas Basketbola savienības valdes sēdē.

Starpsezonā pārstāvēt valstsvienību, raugoties no klubu pozīcijām, savā ziņā ir liels risks. Itālijas komandas Redžio di Emīlijas «Grissin Bon» spēlētājs Strautiņš, gatavojoties Eiropas U-20 čempionātam, guva potītes traumu pārbaudes spēlē, turklāt sākotnēji šķita, ka vajadzēs operāciju. Savukārt Verners Kohs, kurš bija Latvijas U-20 izlases līderis Eiropas čempionātā, neilgi pēc turnīra noslēdza piecu gadu līgumu ar Spānijas klubu Kompostelas «Rio Natura Monbus Obradoiro».

Neviens Eiropas klubs, ne NBA komanda, ne aģents juridiski nevar spēlētājiem aizliegt pārstāvēt valstsvienību, ja basketbolists pēdējā laikā nav saskāries ar nopietnu savainojumu. Mūsdienu sportā profesionāli līgumi bieži tiek slēgti jau tīņu vecumā un pat vēl agrāk ar vecāku starpniecību. Kādus lēmumus attiecībā uz izlases pārstāvēšanu pieņem citu Eiropas valstu pēdējo gadu spožākie talanti?

Domants Sabonis - Lietuva

Lietuvas visu laiku labākā basketbolista Arvīda Saboņa dēls Domants ir Latvijas talantīgo basketbolistu Kristapa Porziņģa un Anžeja Pasečņika vienaudzis (par gadu jaunāks). Pašlaik 21 gadu vecais lietuviešu basketbolists pusaudžu gadus pavadīja Spānijā, audzējot muskuļus ACB līgas komandā Malagas «Unicaja». Īpaša vienošanās, neslēdzot profesionālu līgumu, ļāva Sabonim pārcelties uz ASV un spēlēt NCAA koledžā «Gonzaga».

Saboni pērn izvēlējās NBA draftā ar 11. numuru Oklahomasitijas «Thunder» komanda, taču pēc aizvadītas debijas sezonas šovasar lietuvieti aizmainīja uz Indiānas «Pacers» vienību. «Thunder» iepriekš bija devusi zaļo gaismu Sabonim šogad pārstāvēt Lietuvas valstsvienību, taču «Pacers» vēlas, lai basketbolists vasarā strādātu individuāli un gatavotos savai otrajai NBA sezonai. Šobrīd ir skaidrs, ka 211 centimetrus garais basketbolists, ja nekas pēkšņi nemainīsies, Lietuvas izlasei Eiropas čempionātā nepalīdzēs. Sabonis spēlējis U-16, U-18 un arī U-20 vecuma izlasēs, kā arī bija iekļauts Lietuvas pieaugušo izlases sastāvā, kas 2015.gadā kļuva par Eiropas vicečempioniem un pērn piedalījās Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Nikola Jokičs - Serbija

Pašlaik 22 gadus vecais Nikola Jokičs spēlējis Serbijas U-19 izlasē 2013.gadā, palīdzot komandai izcīnīt sudraba medaļas pasaules čempionātā. Pērn 208 centimetrus garais spēlētājs kļuva par vērtīgāko spēlētāju olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, bet pēc tam vasaras turpinājumā ar Serbijas valstsvienību kļuva par Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempionu.

2014.gadā NBA draftā ar 41.numuru izvēlētais Jokičs iepriekšējās divas sezonas aizvadījis pasaules spēcīgākajā basketbola līgā Denveras «Nuggets» komandā. Šovasar basketbolists pieņēmis lēmumu individuāli strādāt pie fiziskās sagatavotības un nepalīdzēs Serbijas valstsvienībai gaidāmajā Eiropas čempionātā. Serbija būs viena no Latvijas pretiniecēm grupu turnīra spēlēs Turcijas pilsētā Stambulā.

Mario Hezonja - Horvātija

Iepriekšējās divas sezonas 22 gadus vecais Mario Hezonja pavadīja NBA klubā Orlando «Magic», kas 2015.gadā 203 centimetrus garo aizsargu izvēlējās ar augsto 5.numuru. 2011.gadā Hezonja tika atzīts par Eiropas U-16 čempionāta vērtīgāko spēlētāju, palīdzot Horvātijai izcīnīt zeltu. Gadu vēlāk Hezonja ar vienaudžiem ieguva arī bronzu pasaules U-17 čempionātā.

Kopš 2014.gada Hezonja pārstāvējis Horvātijas pieaugušo valstsvienību, spēlējot Pasaules kausā, Eiropas čempionātā un pērn arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Maija beigās Hezonja tika iekļauts Horvātijas izlases paplašinātajā kandidātu sarakstā, tomēr jau ziemā spēlētājs lika noprast, ka viņš pieņēmis lēmumu izlasē nespēlēt, bet tā vietā gatavoties trešajai NBA sezonai.

7.7.17 ?

A post shared by VIS ET HONOR (@supermariohezonja) on

Lauri Markanens - Somija

Pašlaik 20 gadus veco un 213 centimetrus garo centra spēlētāju Lauri Markanenu šā gada NBA draftā izvēlējās ar augsto 7.numuru. Maiņas darījumā tiesības uz spēlētāju no Minesotas «Timberwolves» ieguva Čikāgas «Bulls». Pagājušo sezonu jaunais somu talants pavadīja NCAA čempionātā «Arizona» koledžā.

2015.gadā Markanens spēlēja Somijas izlases rindās Eiropas U-18 un pērn arī U-20 čempionātā. Abos turnīros viņš bija sacensību rezultatīvākais spēlētājs. Kaut arī talantīgajam somu basketbolistam nākamsezon gaidāma debija NBA, viņš kopā ar Somijas pieaugušo valstsvienību gatavojas rudenī gaidāmajam Eiropas čempionātam, turklāt grupas spēles notiks mājās - Helsinkos.

??? #Susijengi

A post shared by Lauri Markkanen (@laurimarkkanen) on

Luka Dončičs - Slovēnija

Vēl tikai 18 gadus jaunais Luka Dončics, kurš šosezon kļuva par ULEB Eirolīgas uzlecošo zvaigzni un bija viens no vadošajiem spēlētājiem Spānijas titulētajā klubā Madrides «Real», šoruden pārstāvēs Slovēnijas vīriešu valstsvienību Eiropas čempionātā. Jau 13 gadu vecumā Dončičs noslēdza piecu gadu līgumu ar «Real» komandu. Viņam nākamā gada NBA draftā prognozēta vieta labāko pieciniekā.

Jaunatnes izlašu Eiropas čempionātos Dončičs gan nav spēlējis. U-16 kadetu vecumā viņš bija plānojis pārstāvēt valstsvienību, taču gatavošanās procesā guva traumu. Pusaudžu gadus pavadot «Real» komandā, viņš varēja kļūt arī par Spānijas pilsoni, tomēr pērn basketbolists kliedēja baumas un pavēstīja, ka viņš spēlēs vienīgi dzimtās Slovēnijas valstsvienībā.

???

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu