Latvijas U-18 basketbolisti cieš vēl vienu neveiksmi un EČ paliek pēdējie

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase svētdien zaudēja arī noslēdzošajā Slovākijā notiekošā Eiropas čempionāta (EČ) spēlē, paliekot pēdējā, 16.pozīcijā. Spēle par 15.vietu Latvijas komanda ar 57:69 (17:23, 14:13, 12:22, 14:11) piekāpās Slovākijai, ko pirms tam uzvarēja apakšgrupu turnīrā.

Līdz ar to šogad abas Latvijas prestižākās jaunatnes izlases palikušas kopvērtējuma pēdējās pozīcijās, jo Latvijas U-20 izlase bija 16.pozīcijā savā Eiropas čempionātā. Tiesa, ja jaunieši zaudēja visos septiņos Eiropas čempionāta mačos, U-18 izlase uzvarēja divās apakšgrupas spēlēs.

Tāpat U-18 izlase pretēji U-20 basketbolistiem nezaudēja vietu Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, jo nākamgad meistarsacīkstes risināsies Latvijā.

Svētdienas mačā rezultatīvākais Latvijai ar 11 punktiem bija Rainers Hermanovskis, kamēr desmit punktus sameta Edgars Kaufmanis.

Uvja Helmaņa trenētā komanda šī čempionāta pirmajā spēlē sestdien ar 78:61 apspēlēja Slovākiju, savukārt pirms nedēļas ar 49:93 cieta pamatīgu sagrāvi pret spēcīgo Franciju, kas pērn kļuva par šīs vecuma grupas kontinenta čempioni. Tikmēr otrdien grupas noslēdzošajā mačā Latvijas ar 79:74 pieveica Bosniju un Hercegovinu.

Apakšgrupas turnīra noslēgumā Latvijai, Francijai, kā arī Bosnijai un Hercegovinai bija pa diviem panākumiem trīs mačos, taču savstarpējās spēlēs labāki rādītāji bija francūžiem, kuri līdz ar to bija pirmie, kamēr bosnieši ieņēma otro, bet latvieši trešo vietu, pēdējai paliekot Slovākijai.

Sekojošajā astotdaļfinālā latvieši sīvā cīņā ar 65:71 piekāpās Grieķijas basketbolistiem, tādējādi čempionātu turpinot mazajā ceturtdaļfinālā par devīto vietu, kurā piektdien ar 60:78 tika zaudēts arī ukraiņiem. Savukārt sestdien tika ciests zaudējums ar 55:66 arī Melnkalnei.

Tikmēr Slovākija līdz svētdienas spēlei bija cietusi tikai zaudējumus. Apakšgrupā bez zaudējuma Latvijai slovāki ar 68:73 piekāpās Bosnijai un Hercegovinai, bet pēc tam ar 54:68 zaudēja Francijai. Turpinājumā mājinieki ar 55:79 zaudēja lietuviešiem, pēc tam ar 55:76 piekāpās Krievijai, bet sestdien ar 57:62 atzina Slovēnijas izlases pārākumu.

Latvijas basketbolistu pretiniece Slovākija pērn šajā vecuma grupā izcīnīja trešo vietu B divīzijas turnīrā, iegūstot ceļazīmi uz augstāko divīziju, kuru gan nāksies atstāt.

Tā kā Latvija neizkrīt no augstākās divīzijas, no B divīzijas sacensībām Igaunijā ceļazīmi uz spēcīgāko sabiedrību izcīnījušas tikai šī turnīra finālistes Horvātija un Lielbritānija. Zīmīgi, ka arī U-20 turnīrā B divīzijā šogad ceļazīmes uz spēcīgāko sabiedrību izcīnīja šīs divas valstis, kur tām pievienojās arī Rumānija.

Pirms diviem gadiem U-16 čempionātā piedalījās tikai seši pašreizējā sastāva Latvijas U-18 izlases dalībnieki. Viņu vidū ir arī spēka uzbrucējs Anrijs Miška un centra spēlētājs Armands Berķis, kuri U-16 čempionātā spēlēja arī pērn. Savukārt Edgars Kaufmanis un Dāvids Atelbauers piedalījās pērnā gada Eiropas U-18 čempionātā, taču laukumā pavadīja maz laika.

Miška basketbola zinības apguvis Spānijā Madrides «Real» un Fuenlavradas «Montakit» klubos, kamēr Kaufmanis izcēlies Latvijas Jaunatnes Basketbola līgas (LJBL) spēlēs. Savukārt Francis Lācis pērn piedalījās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) un Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) rīkotajā nometnē «Basketbols bez robežām».

Galvenajam trenerim Uvim Helmanim šī bija pirmā pieredze Latvijas jaunatnes izlasēs, bet viņa palīgs Raimonds Feldmanis vairākkārt piedalījies jaunatnes čempionātos asistenta statusā, bet pērn bija U-18 izlases stūrmanis. Feldmanis jūlijā strādāja NBA Vasaras līgā Ņūorleānas «Pelicans» treneru kolektīvā.

Vasarā aizvadītajās pārbaudes spēlēs U-18 basketbolisti astoņas mačos reizi cīnījās neizšķirti un cieta septiņus zaudējumus.

Šajā vecuma grupā Latvijas U-18 basketbolisti 2007. un 2010.gadā izcīnīja bronzas medaļas. Pēdējos gados gan ir neliels kritums, jo 2014.gadā tika izcīnīta astotā vieta, aizpērn desmitā, bet pērn - 13.vieta.

1999./2000.gadā dzimušie puiši U-16 Eiropas čempionātā ieņēma 11.vietu, turklāt ļoti lielu lomu spēlēja gadu jaunākie 2000.gadā dzimušie puiši.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu