Martinsons: Pieslēdzu sadarbību komunikācijā, kas nav saistīta ar taktiku, bumbu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas nacionālajā basketbolā kopš 2012. gada ir speciālists, kurš strādā ne tikai ar basketbolistiem, bet arī ar treneriem. Mārtiņš Martinsons ir izlases attīstības treneris un viens no cilvēkiem, kas gādā par labu mikroklimatu valstsvienībā. Viņš veido izlases sadarbības komunikāciju bez bumbas.

Īsi pirms došanās uz Eiropas čempionātu izlases dalībnieki saliedēšanās pasākumā staigās pa stikliem, centīsies sasniegt komandas absolūto sinerģiju.

Izstāstiet lūdzu, kas īsti esat Latvijas valstsvienībā.

Ainars [Bagatskis] mani piesaistīja pēc Eiropas čempionāta Šauļos ar domu, lai palīdzu veidot komandu un komandas mikroklimatu. Tobrīd bija daudz jaunu spēlētāju, nebija kodola. Nekā nebija. Tajā laikā biju mācījies biznesa koučingu, kas no sporta bija aizgājis uz biznesu, bet šobrīd iet atpakaļ uz sportu. Tas bija eksperiments. Neviens nezināja - būs vai nebūs.

Iepriekš jums bija šāda veida pieredze?

Nē. Ar sporta komandām ne.

Kādas ir metodes, ar kurām strādājat?

Metodes ir ļoti dažādas. Strādāju ar treneriem gan individuāli, gan kopā. Ir dažādi jautājumi, uzdevumi, uz kuriem viņi paši atbild, lai veidotu komandas rāmi, kādu to redz, lai redzētu principus. Tas bija sākumā. Strādāju arī ar spēlētājiem viens pret vienu. Mērķi, uzstādījumi... ko viņi vispār grib. Tiek izmantoti dažādi instrumenti. Piemēram, nedrošības vai baiļu pārvarēšanai, ja ir tāda vajadzība.

Tad var teikt, ka jums ir arī loma komandas sastāva komplektēšanas procesā.

Nē, es to tā negribētu uztvert.

Bet ja ir kāds basketbolists, kurš jauc komandas mikroklimatu?

To šobrīd visi redz. Ja tā ir, mēs apzināmies, ka ir tāds spēlētājs, un izvērtējam, ko darīsim vai nedarīsim. Ko varam iegūt un ko ne. Latvijā ir tik basketbolistu, cik mums ir. Mums nav vēl 20 šāda līmeņa spēlētāju, no kuriem varam izvēlēties. Līdz ar to mums jāveido tāda komanda ar tādu resursu, kāds mums ir pieejams, apzinoties plusus un mīnusus.

No 2012. gada, kopš esat kopā ar Latvijas basketbola izlasi, vai esat jutis, ka kāds spēlētājs neiederas komandā? Uzvārdus, ja negribat, varat nesaukt.

Protams, tā ir bijis. Mēs esam par to runājuši. Tas nav stāsts par to, kuru izvēlējās vai neizvēlējās šogad. Bet vispār tā ir bijis.

Šogad valstsvienībā pēc paplašinātā kandidātu saraksta paziņošanas vismaz vienam spēlētājam redzēju vietu komandas sastāvā, bet pirmajā treniņā viņa nebija. Nebija arī vēlāk.

Jā, tas bija treneru lēmums vairāku iemeslu dēļ, izvēloties pēc dažādiem kritērijiem. Tie bija ļoti daudzi, lai pieņemtu šādu lēmumu.

Iepriekš rīkoti dažādi komandas saliedēšanas pasākumi. Esat pat staigājuši pa stikliem...

Man palīdzēja Mārtiņš Vecvanags, viņš šādas lietas dara. Treneri ir staigājuši pa karstām oglēm, spēlētāji pa stikliem. Tas, ko pieslēdzu klāt, ir sadarbība komunikācijā, kura nav tieši saistīta ar taktiku, kombinācijām, basketbola bumbu, bet gan instrumenti, kas liek sajust labāk vienam otru un tikt pie komandas absolūtās sinerģijas. Treniņnometnē Ventspilī mētājām tenisa bumbiņas, lai cilvēki sajūt. Būs mums vēl pāris instrumentu, kurus iekļausim.

Vai līdz Eiropas čempionātam jums ir paredzēti kādi komandas saliedēšanas āra pasākumi?

Jā, būs. Tāds būs pirms paša čempionāta, ir ieplānots. Mēs darīsim dažādas lietas, kuras šobrīd tiek gatavotas.

Varat atklāt, ko darīsiet? Jau pieminējām stiklus, ogles.

(Smejas.) Domāju, ka mēs taisīsim dažādus vingrinājumus par uzticēšanos, vienam otra sajušanu bez bumbas. Konkrētas lietas gan negribētu nosaukt. Domāju, ka būs arī stikli, jo daļa komandas nav pa tiem gājuši. Tie, kuri ir gājuši, galvā jau to ir pārvarējuši. Tāpat tas prasa fokusēšanos, koncentrēšanos.

Basketbolisti šādām lietām ir atsaucīgi?

Jā, noteikti. Daļa no viņiem ir gatavi runāt, daļa nav gatavi tik daudz, cik dažbrīd vēlētos. Kopumā ir ļoti atsaucīgi.

Ir kāds spēlētājs, kurš pēc labi aizvadītas spēles vai turnīra nācis jums klāt un teicis paldies, ka viņam šāda veida pasākumi palīdzējuši?

Mums ir bijušas konkrētas sarunas ar konkrētiem spēlētājiem. Ir manāmas izmaiņas, kas ļāvušas viņiem pārvarēt nedrošību.

Un jūs to no malas redzat?

Šobrīd redzu to, ka daudzi spēlētāji sezonas laikā ir izauguši. Tas ir skaidri redzams. Ļoti izauguši. Man ir tikai prieks par viņiem.

Kāds šobrīd ir Latvijas izlases mikroklimats? Paši spēlētāji teikuši, ka tas ir ļoti labs.

Ir ļoti labi. Viņi strādā ar milzīgu atdevi. Nekādu ne ekscesu, ne jautājumu par to. Man ir prieks par to, kā strādā Kristaps Porziņģis, kas ir labs piemērs. Arī Dāvis [Bertāns] ir labs piemērs. Varbūt kādam sākumā bija satraukums par to, kā zvaigznes iekļausies komandā, bet ir ideāli. Nav jautājumu.

Jūs esat klāt katrā treniņā?

Ne gluži, bet cenšos būt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu