Janičenoks: Mediji un fani radījuši mums lielu spiedienu pirms mača ar Lietuvu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Latvijas vīriešu basketbola izlasei sestdien līdzjutējiem pārpildītā «Arēnā Rīga» pārbaudes spēlē pret iepriekšējo divu Eiropas čempionātu sudraba medaļnieci Lietuvu būs liels spiediens, taču vienlaikus zālē valdīs arī lieliska atmosfēra, sarunā ar TVNET sacīja Kristaps Janičenoks.

Baltijas duelis paredzēts sestdien plkst.19.30. Biļetes uz šo spēli jau laicīgi tika izpirktas. Šonedēļ tirdzniecība nonāca vēl 400 stāvvietu biļetes. Līdz ar to gaidāms, ka maču klātienē vēros aptuveni 10 000 skatītāju.

«Mačs pret Lietuvu no pārbaudes spēlēm ir vissvarīgākā - līdzjutējiem, žurnālistiem un arī pašiem basketbolistiem. Mediju un fanu radītais spiediens liek mums šo pārbaudes spēli uztvert kā lielu notikumu. Tik un tā uz spēli iesim kā uz treniņu. Mums jāiespēlē tas, pie kā strādājam treniņos, bet, protams, cīnīsimies par uzvaru. Spiediens, atmosfēra un spēles nozīmīgums būs ļoti pietuvināts Eiropas čempionāta mačiem,» atzina Janičenoks.

Pārbaudes spēles Rīgā starp Latvijas un Lietuvas basketbolistiem jau izsenis ir emocionālas. Daudzi joprojām atceras 2009.gadā Kaspara Kambalas iznācienu ar boksa cimdiem, kam turpinājumā laukumā sekoja asumiem bagāta cīņa (Latvija uzvarēja 81:79). Savukārt pirms 10 gadiem Janičenoks bija centrālā persona pārbaudes spēlē pret lietuviešiem. Viņš pēdējās sekundēs, pēc Jāņa Blūma tīšām netrāpīta soda metiena, realizēja uzvaru nesošu trīspunktnieku (Latvija 84:83 Lietuva).

«Atceros to spēli. Arēna bija pilna. Ramūns Butauts (tolaik vadīja Lietuvas izlasi, strādājis par treneri Latvijas klubos ASK un «VEF Rīga») par to metienu daudz atgādināja «VEF Rīga» laikā (smejas). Tas bija jau ļoti sen. Tā bija laimīga apstākļu sakritība. Man karjerā diez gan daudz uzvaras metienu bijuši, tāpēc tā vienu negribētu izcelt. Ja tā nebūtu pārbaudes spēle, tad es noteikti šo metienu izceltu. Tai uzvarai principā nebija taustāma labuma. Tas bija patīkami - uzvara pār Lietuvu pie pilnām tribīnēm. Diemžēl tā bija pārbaudes spēle,» atmiņās dalījās Janičenoks.

Lietuvas izlase, gatavojoties Eiropas čempionātam, piecās pārbaudes spēlēs guvusi divas uzvaras. Pirms došanās uz Rīgu lietuvieši Kauņā otrdien ar rezultātu 96:71 sakāva Franciju, pārtraucot trīs zaudējumu sēriju. Iepriekš pārbaudes turnīrā Francijā lietuvieši piekāpās mājiniekiem ar 77:98 un arī Horvātijas basketbolistiem ar 80:82. Pirms tam pārbaudes turnīrā Klaipēdā mājinieki finālā ar 70:81 zaudēja Gruzijai, bet pusfinālā ar 59:58 pārspēja Poliju.

«Pretiniekus mazliet skautojam, bet šī spēle tomēr atšķiras no pārējām. Mēs ļoti labi zinām, kā spēlē lietuvieši. Redzējām viņus pārbaudes turnīrā Klaipēdā, tā ka pārsteigumu nebūs. Esmu 100% pārliecināts, ka treneri būs izdarījuši mājasdarbu un pretiniekus izpētījuši,» piebilda Janičenoks.

Lietuvas basketbola izlase iepriekšējos divos Eiropas čempionātos - 2015. un 2013.gadā - izcīnīja sudraba medaļas. Šogad ar Kristapa Porziņģa pievienošanos izlasei un Dāvja Bertāna atgriešanos valstsvienībā pēc piecu gadu pārtraukuma, kā āri daudz citu spēlētāju progresu un pieredzi Latvijas komanda pēc basketbolistu ierakstiem CV uz papīra nav sliktāki par lietuviešiem.

«Sastāvs uz papīra ir viena lieta - laukumā pavisam cita. To neskaitāmas reizes pierādījusi gan Latvijas, gan citas izlases. Vēl ir relatīvi daudz laika līdz čempionātam, tāpēc tagad nevajadzētu salīdzināt spēku samērus. Uz papīra, protams, esam spēcīga izlase, bet tas jāpierāda laukumā. Ceru, ka ar katru treniņu un spēli rādīsim arvien labāku sniegumu. Un uz čempionātu sasniegsim optimālo formu,» komandas spēku vērtēja 34 gadus vecais Janičenoks.

Kaut arī lielākā ažiotāža ir ap spēli pret Lietuvu, Janičenoks aicināja līdzjutējus neaizmirst, ka svētdien Latvijas izlasei jāiet laukumā arī pret Rumāniju, kas valstsvienībai arī būs svarīgs mačs gatavošanās procesā.

«Esam iepriekš kvalifikācijā spēlējuši pret Rumāniju. Viņiem vietējais čempionāts ir pietiekami spēcīgs. Domāju, ka viņiem katru gadu izaug pa kādam labam spēlētājam. Viņi bakstās, spēlē netīri un ir fiziski spēcīgi. Ne mums, ne jums [medijiem], ne līdzjutējiem nevajag koncentrēties tikai uz Lietuvas spēli. Uz maču pret Poliju vēl bija brīvas vietas tribīnēs, tāpēc svētdien gaidīsim līdzjutējus arī pret Rumāniju, kas ir ne mazāk svarīga spēle mūsu sagatavošanās posmā.»

Janičenoks šovasar paziņoja, ka šis viņa karjerā ir pēdējais cikls Latvijas izlases rindās. Pieredzējušais basketbolists valstsvienības sastāvā aizvadījis 134 spēles, vidēji mačā izceļoties ar 10,2 punktiem. Gaidāmais Eiropas čempionāts viņam būs sestās kontinenta meistarsacīkstes.

Pēc mačiem pret Lietuvu un Rumāniju valstsvienība pārbaudes spēļu ciklu noslēgs 24. augustā, plkst. 19.30, «Arēnā Rīga» tiekoties ar Čehijas izlasi, kuras rindās būs aizvadītās NBA sezonas debitants Tomašs Satoranskis no Vašingtonas «Wizards».

Čehijas izlases pārstāvji otrdien paziņoja, ka 25. augusta vakarā komandai pilnā sastāvā jābūt Prāgā, tāpēc tika atcelta Rīgā plānotā treniņspēle pret Latviju bez skatītāju klātbūtnes.

Eiropas čempionāts risināsies no 31.augusta līdz 17.septembrim. Latvijas izlase grupu turnīra spēles aizvadīs Stambulā, spēkojoties ar Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, Beļģiju un Lielbritāniju. Četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas turnīram.

Pārbaudes spēļu grafiks

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi 87:67
  • 29. jūlijā Tamperē ar Somijas izlasi 85:81
  • 4. augustā Klaipēdā ar Gruzijas izlasi 69:73
  • 5. augustā Klaipēdā ar Polijas izlasi 76:80
  • 11. augustā Rīgā ar Polijas izlasi 77:65
  • 19. augustā 19:30 Arēnā ar Lietuvas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 20. augustā 19:30 Arēnā ar Rumānijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 24. augustā 19:30 Arēnā ar Čehijas izlasi (LTV7 tiešraide)
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu