Izpārdotā «Arēnā Rīga» šodien Baltijas derbijs basketbolā. Latvija - Lietuva

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA/TVNET

Latvijas vīriešu basketbola izlase, turpinot gatavoties Eiropas čempionāta finālturnīram, šodien «Arēnā Rīga» tiekas ar principiālo pretinieci Lietuvas valstsvienību. Divu Baltijas valstu basketbola izlašu derbijs «Arēnā Rīga» sāksies plkst.19.30 un tiešraidē to translēs Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

Šis mačs izsaucis lielu ažiotāžu, jo praktiski visas biļetes ir izpirktas. Zīmīgi, ka uz šo pārbaudes spēli, biļetes, kuru cena piedevām bija gana augsta, sāka tirgot laicīgi, jo Latvijas Basketbola savienība (LBS) tā centās savākt līdzekļus spēlētāju apdrošināšanai. Neskatoties uz to, ka lētākās biļetes maksāja sākot no desmit eiro, interese par šo principiālo dueli bija ļoti liela, jo jau pirmajā dienā, kad biļetes nonāca tirdzniecībā, tās iegādājās vairāk kā 2000 basketbola mīļotāji.

«Man šis mačs noteikti nebūs nekas vairāk par pārbaudes spēli. Latvijai, basketbolam un sabiedrībai kopumā - šis būs īpašs notikums. Jo sevišķi spēlēt tādā atmosfērā [pilnā arēnā], ņemot vērā ažiotāžu, kas izveidojusies ap šo spēli,» trešdien sarunā ar TVNET sacīja Latvijas izlases galvenais stratēģis Ainars Bagatskis.

Pārbaudes turnīrā Latvijas izlase svētdien tiksies arī ar Rumānijas izlasi, un abām cīņām īpaši ir gatavojušies arī organizatori, basketbola izrādi papildinot ar augstvērtīgām piedevām. Pirmo reizi Latvijas basketbolā pirms spēlēm paredzēts īpašs 3D šovs, tāpēc līdzjutēji aicināti uz spēlēm ierasties laikus, lai nerastos rindas, un visi bez lieka stresa varētu izbaudītu basketbola izrādi, kas sāksies ap plkst.19.20 līdz ar komandu izsaukšanu. Savukārt ieejas arēnā būs atvērtas no plkst.18.

«Mačs pret Lietuvu no pārbaudes spēlēm ir vissvarīgākā - līdzjutējiem, žurnālistiem un arī pašiem basketbolistiem. Mediju un fanu radītais spiediens liek mums šo pārbaudes spēli uztvert kā lielu notikumu. Tik un tā uz spēli iesim kā uz treniņu. Mums jāiespēlē tas, pie kā strādājam treniņos, bet, protams, cīnīsimies par uzvaru. Spiediens, atmosfēra un spēles nozīmīgums būs ļoti pietuvināts Eiropas čempionāta mačiem,» TVNET atzina pieredzējušais Kristaps Janičenoks.

Pārbaudes spēles Rīgā starp Latvijas un Lietuvas basketbolistiem jau izsenis ir emocionālas. Daudzi joprojām atceras 2009.gadā Kaspara Kambalas iznācienu ar boksa cimdiem, kam turpinājumā laukumā sekoja asumiem bagāta cīņa (Latvija uzvarēja 81:79). Savukārt pirms 10 gadiem Janičenoks bija centrālā persona pārbaudes spēlē pret lietuviešiem. Viņš pēdējās sekundēs, pēc Jāņa Blūma tīšām netrāpīta soda metiena, realizēja uzvaru nesošu trīspunktnieku (Latvija 84:83 Lietuva).

Latvijas izlasē Eiropas čempionātam ar pilnu jaudu pirms šī pārbaudes turnīra gatavojās 13 spēlētāji, bet vēl divus pagaidām ierobežo veselības stāvoklis, kamēr ceturtdien tika paziņots, ka aizsargs Dāvis Lejasmeiers muguras savainojuma dēļ uz vietu izlasē vairs nepretendē.

Ceturtdien atvieglotā režīmā - bez fiziskajiem kontaktiem - treniņā darbojās Ojārs Siliņš, kuram pirmdien būs atkārtota medicīniskā pārbaude, bet sapūstais kakls neļauj trenēties Mārtiņam Meieram.

Tikmēr otro spēli pieaugušo izlasē aizvadīs Kristaps Porziņģis, kurš debiju valstsvienībā piedzīvoja pirms nedēļas, mačā pret Poliju gūstot 24 punktus un izcīnot 12 atlēkušās bumbas zem groziem.

Lietuvas izlase lūkos nodrošināt uzvaru trīs komandu turnīrā, jo piektdien pārliecinoši ar 97:64 (23:12, 25:13, 21:16, 28:23) sagrāva Rumānijas valstsvienību.

Lietuvas izlases rindās ir viņu lielākās zvaigznes - Jons Valančūns un Mindaugs Kuzminsks, kurš ir Porziņģa komandas biedrs Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas «Knicks» rindās. Tāpat NBA pērn spēlēja Donats Motiejūns, bet jau daudzus gadus stabila izlases vērtība ir arī Mants Kalnietis un Jons Mačulis.

Tikmēr Lietuvas izlases galvenais treneris ir Daiņus Adomaitis, kurš no 2007.gada līdz 2009.gadam spēlēja «Barons»/LMT vienībā, kas bija viņa pēdējais pieturas punkts profesionālā basketbolista karjerā. Kopā ar Latvijas klubu lietuvietis izcīnīja FIBA Eiropas kausu. Par valstsvienības treneri viņš tika apstiprināts pērn oktobrī.

Lietuvas izlase ir trīskārtēja Eiropas čempione, pēdējo no šiem tituliem izcīnot 2003.gadā, bet 1937.gadā uzvarot meistarsacīkstēs Rīgā, bet divus gadus vēlāk savās mājās aiz sevis atstājot Latviju. Iepriekšējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros lietuvieši izcīnījuši sudraba medaļas.

Pārbaudes spēļu grafiks

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi 87:67
  • 29. jūlijā Tamperē ar Somijas izlasi 85:81
  • 4. augustā Klaipēdā ar Gruzijas izlasi 69:73
  • 5. augustā Klaipēdā ar Polijas izlasi 76:80
  • 11. augustā Rīgā ar Polijas izlasi 77:65
  • 19. augustā 19:30 Arēnā ar Lietuvas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 20. augustā 19:30 Arēnā ar Rumānijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 24. augustā 19:30 Arēnā ar Čehijas izlasi (LTV7 tiešraide)

Arī pēdējos divus maču pirms došanās uz Stambulu komanda aizvadīs «Arēnā Rīga», svētdien tiekoties ar Rumāniju, bet 24.augustā uzņemot nu jau principiālo pretinieci Čehiju.

Eiropas čempionāts notiks no 31.augusta līdz 17.septembrim un Latvijas izlase apakšgrupu turnīru aizvadīs Stambulā, spēlējot D apakšgrupā kopā ar Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, Beļģiju un Lielbritāniju.

Latvijas izlase 2017.gadā Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalīsies 11.reizi pēc neatkarības atgūšanas. Pērn Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkstes noslēdza astotajā vietā, ceturtdaļfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 2001.gada, kad sacensības notika tieši Stambulā, kur arī šogad notiks izšķirošie mači.

Pēc 2001.gada Latvija piecos Eiropas čempionātos nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas. Savukārt 2015.gada Eiropas čempionātā, kas daļēji notika arī Latvijā, labāko astotniekā izdevās iekļūt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu