Aizraujošā basketbola duelī Latvija pārspēj Lietuvu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība, turpinot gatavošanos Eiropas čempionātam, sestdien pie skatītājiem pilnām «Arēnas Rīga» tribīnēm (aptuveni 10 500 līdzjutēju) pārbaudes spēlē ar rezultātu 87:77 (20:12, 25:20, 20:24, 22:21) pārspēja Lietuvas izlasi, kas ir iepriekšējo divu kontinenta meistarsacīkšu sudraba medaļniece.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākie bija abi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji, jo ar 18 punktiem izcēlās Dāvis Bertāns, bet 16 punkti un desmit atlēkušās bumbas Kristapam Porziņģim. Tikmēr ar 13 punktiem, sešām rezultatīvām piespēlēm un trim pārtvertām bumbām atzīmējās Dairis Bertāns, bet 11 punkti un piecas rezultatīvas piespēles Jānim Timmam.

Pa astoņiem punktiem arī Rolandam Šmitam un Jānim Strēlniekam, kuram arī septiņas atlēkušās bumbas, septiņi punkti un četras bumbas zem groziem Žanim Peineram, četrus punktus iemeta izlases kapteinis Jānis Blūms, bet divi punkti Mārtiņam Meieram.

Lietuviešiem ar 16 punktiem rezultatīvākais bija Luks Lekavičs, 14 punkti Porziņģa komandas biedram Mindaugam Kuzminskam, bet 11 punktus iemeta Mants Kalnietis.

Latvijas basketbolisti pirmā puslaika vidū iekrāja desmit punktu pārsvaru, bet pirmo puslaiku uzvarēja ar 45:32. Lai gan otrajā puslaikā lietuviešiem izdevās sadeldēt mājinieku pārsvaru, tomēr Latvijas basketbolisti nosargāja vadību un svinēja uzvaru.

Par pirmo bumbu iemetienā cīnījās Kristaps Porziņģis un Jons Valančūns, virsroku gūstot lietuvietim, kurš ievadīja uzbrukumu, kuru ar precīzu tālmetienu noslēdza Artūrs Milaknis. Tiesa, otrā laukuma galā Milaknis centās apturēt Daira Bertāna rezultatīvu uzbrukumu, latvietim realizējot trīspunktu gājienu. Lietuvieši ātri ieguva vadību 7:3, taču Jānis Timma pēc ātra pretuzbrukuma atguva divus punktus. Turpinājumā Dairim Bertānam ar noteikumu pārkāpumu tika traucēts izpildīt tālmetienu, līdz ar to viņš tika pie trim soda metieniem, kuri tika realizēti (8:7).

Lai gan lietuvieši atguva vadību, tomēr Dairis Bertāns panāca 11:9, tāpat nedaudz vēlāk pirmos punktus spēlē guva arī Porziņģis, izlīdzinot rezultātu 12:12. Pēc tam ceturtdaļu mijā sekoja desmit bezatbildes punkti latviešu izpildījumā. Vispirms Dāvis Bertāns ar tālmetienu pāri sedzēja rokām panāca 15:12, bet pēc tam precīzs bija arī viņa brālis un Jānis Timma, kā arī soda metienus iemeta Žanis Peiners, kamēr otrās ceturtdaļas sākumā Mārtiņš Meiers panāca jau desmit punktu pārsvaru (22:12).

Lietuvieši sešus punktus atguva, taču viņu izrāvienu apturēja Porziņģis un Jānis Blūms, kurš iemeta tālmetienu (27:18). Turpinājumā Strēlnieks iemeta vienu no diviem sodiņiem, kā arī realizēja vēl vienu metienu (29:22), bet Porziņģis otrās ceturtdaļas vidū bija divreiz precīzs no soda metienu līnijas (31:25).

Porziņģis pēc tam tika vēl pie četriem soda metieniem, no kuriem realizēja pusi, kā arī izveicīgā manierē punktus guva Rolands Šmits. Divas minūtes pirms puslaika beigām Strēlnieks ar tālmetienu atjaunoja desmit punktu pārsvaru (39:29). Tāpat ar vēl vienu precīzu tālmetienu izcēlās Dāvis Bertāns, kurš puslaika beigās panāca 45:32.

Trešās ceturtdaļas pirmajā minūtē Šmits un Porziņģis panāca jau 16 punktu vadību mājiniekiem (48:32), taču Mindaugs Kuzminsks un Valančūns veica 9:0 izrāvienu, kā rezultātu laukuma saimnieku pārsvars saruka līdz septiņiem punktiem. Turpinājumā Dāvis Bertāns neļāva viesiem veikt vēl lielāku izrāvienu, turklāt trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām rūjienietis atjaunoja divciparu skaitli Latvijas izlases pārsvarā (59:48). Minūti vēlāk vēl vienu trejaci iemeta Peiners, bet lietuvieši nedaudz sadeldēja Latvijas izlases pārsvaru, mājiniekiem pirms ceturtās ceturtdaļas atrodoties priekšā ar deviņiem punktiem (65:56).

Ceturtās ceturtdaļas sākumā latviešu pārsvars turējās desmit punktu robežās, bet, tuvojoties spēles nogriežņa vidum, Jons Mačulis guva četrus punktus pēc kārtas (70:65). Ceturkšņa vidū ar rezultatīviem uzbrukumiem apmainījās Dairis Bertāns un Valančūns, bet četras minūtes pirms finālsvilpes Luks Lekavičs ar tālmetienu pietuvināja Lietuvu līdz mīnus diviem punktiem (70:72). Pēc minūtes pārtraukuma Timma ar tālmetienu atjaunoja piecu punktu handikapu, bet Kuzminsks vienu grozu atguva (75:72).

Strēlnieks ar diviem soda metieniem panāca 77:72, bet uz Donata Motiejūna grozu ar tālmetienu atbildēja Porziņģis (80:74). Nedaudz vairāk kā minūti pirms pamatlaika beigām lietuvieši kļūdījās uzbrukuma uzsākšanā, bumbu pārtverot un triecot grozā no augšas Timmam (82:74). Otrā laukuma galā Lekavičs iemeta tālmetienu, taču Timma nākamajā uzbrukumā atbildēja ar to pašu (85:77). Lietuvieši pēdējā minūtē mēģināja ar izmisīgiem tālmetieniem panākt neizšķirtu, taču nesekmīgi, bet 23 sekundes pirms finālsvilpes Dāvis Bertāns pēc Timmas piespēles ar «slam-dunk» pielika punktu latviešu uzvarai - 87:77.

Zīmīgi, ka uz šo pārbaudes spēli, biļetes, kuru cena piedevām bija gana augsta, sāka tirgot laicīgi, jo Latvijas Basketbola savienība (LBS) tā centās savākt līdzekļus spēlētāju apdrošināšanai. Neskatoties uz to, ka lētākās biļetes maksāja sākot no desmit eiro, interese par šo principiālo dueli bija ļoti liela, jo jau pirmajā dienā, kad biļetes nonāca tirdzniecībā, tās iegādājās vairāk kā 2000 basketbola mīļotāji.

Pārbaudes turnīrā Latvijas izlase svētdien tiksies arī ar Rumānijas izlasi, un abām cīņām īpaši ir gatavojušies arī organizatori, basketbola izrādi papildinot ar augstvērtīgām piedevām. Pirmo reizi Latvijas basketbolā pirms spēlēm paredzēts īpašs 3D šovs, tāpēc līdzjutēji aicināti uz spēlēm ierasties laikus, lai nerastos rindas, un visi bez lieka stresa varētu izbaudītu basketbola izrādi, kas sāksies ap plkst.19.20 līdz ar komandu izsaukšanu. Savukārt ieejas arēnā būs atvērtas no plkst.18.

Latvijas izlasē Eiropas čempionātam ar pilnu jaudu pirms šī pārbaudes turnīra gatavojās 13 spēlētāji, bet vēl divus pagaidām ierobežo veselības stāvoklis, kamēr ceturtdien tika paziņots, ka aizsargs Dāvis Lejasmeiers muguras savainojuma dēļ uz vietu izlasē vairs nepretendē.

Ceturtdien atvieglotā režīmā - bez fiziskajiem kontaktiem - treniņā darbojās Ojārs Siliņš, kuram pirmdien būs atkārtota medicīniskā pārbaude, bet sapūstais kakls neļauj trenēties Mārtiņam Meieram.

Tikmēr otro spēli pieaugušo izlasē aizvadīja Kristaps Porziņģis, kurš debiju valstsvienībā piedzīvoja pirms nedēļas, mačā pret Poliju gūstot 24 punktus un izcīnot 12 atlēkušās bumbas zem groziem.

Lietuvas izlase piektdien aizvadīja pirmo maču šajā turnīrā, pārliecinoši ar 97:64 sagraujot Rumānijas valstsvienību.

Lietuvas izlases rindās ir viņu lielākās zvaigznes - Jons Valančūns un Mindaugs Kuzminsks, kurš ir Porziņģa komandas biedrs Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas «Knicks» rindās. Tāpat NBA pērn spēlēja Donats Motiejūns, bet jau daudzus gadus stabila izlases vērtība ir arī Mants Kalnietis un Jons Mačulis.

Tikmēr Lietuvas izlases galvenais treneris ir Daiņus Adomaitis, kurš no 2007.gada līdz 2009.gadam spēlēja «Barons»/LMT vienībā, kas bija viņa pēdējais pieturas punkts profesionālā basketbolista karjerā. Kopā ar Latvijas klubu lietuvietis izcīnīja FIBA Eiropas kausu. Par valstsvienības treneri viņš tika apstiprināts pērn oktobrī.

Lietuvas izlase ir trīskārtēja Eiropas čempione, pēdējo no šiem tituliem izcīnot 2003.gadā, bet 1937.gadā uzvarot meistarsacīkstēs Rīgā, bet divus gadus vēlāk savās mājās aiz sevis atstājot Latviju. Iepriekšējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros lietuvieši izcīnījuši sudraba medaļas.

Pirmajos pārbaudes mačos pirms Eiropas čempionāta Latvija viesos divreiz tikās ar Somiju, vispirms pretiniekus uzvarot treniņspēlē, bet pēc tam ar 85:81 pārspējot arī oficiālā mačā. Savukārt pēc tam Latvijas izlase Klaipēdā ar 69:73 zaudēja Gruzijai un ar 76:80 piekāpās Polijai. Pagājušajā piektdienā, pieaugušo izlasē debitējot Porziņģim, Latvijas izlase ar 77:65 revanšējās poļiem.

Arī pēdējos divus maču pirms došanās uz Stambulu komanda aizvadīs «Arēnā Rīga», svētdien tiekoties ar Rumāniju, bet 24.augustā uzņemot nu jau principiālo pretinieci Čehiju.

Eiropas čempionāts notiks no 31.augusta līdz 17.septembrim un Latvijas izlase apakšgrupu turnīru aizvadīs Stambulā, spēlējot D apakšgrupā kopā ar Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, Beļģiju un Lielbritāniju.

Latvijas izlase 2017.gadā Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalīsies 11.reizi pēc neatkarības atgūšanas. Pērn Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkstes noslēdza astotajā vietā, ceturtdaļfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 2001.gada, kad sacensības notika tieši Stambulā, kur arī šogad notiks izšķirošie mači.

Pēc 2001.gada Latvija piecos Eiropas čempionātos nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas. Savukārt 2015.gada Eiropas čempionātā, kas daļēji notika arī Latvijā, labāko astotniekā izdevās iekļūt.

Latvijas basketbola izlases kandidāti:

Jānis Strēlnieks (Pirejas «Olympiacos», Grieķija), Dairis Bertāns (Milānas «EA7 Emporio Armani», Itālija), Jānis Blūms, Iļja Gromovs (abi - «VEF Rīga»), Žanis Peiners (Panevēžas «Lietkabelis», Lietuva), Aigars Šķēle («Ventspils»), Kristaps Janičenoks (bez kluba), Andrejs Gražulis (Permas «Parma», Krievija), Artūrs Ausējs («Liepāja»/«Triobet»), Jānis Timma («Baskonia», Spānija), Ojārs Siliņš (Trento «Dolomiti Energia», Itālija), Rolands Šmits (Fuenlavradas «Montakit», Spānija), Kristaps Porziņģis (Ņujorkas «Knicks», NBA), Dāvis Bertāns (Sanantonio «Spurs», NBA), Mārtiņš Meiers (Kazaņas «Unics», Krievija).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu