Krievijas basketbolisti apspēlē grieķus un sasniedz pusfinālu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Krievijas basketbola izlase, kuras rindās teicams bija rezultatīvais Aleksejs Šveds, trešdien Stambulā «Sinan Erdem Dome» arēnā Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla sīvā mačā uzvarēja Grieķiju, pēc sešu gadu pārtraukuma atkal sasniedzot Vecā kontinenta meistarsacīkšu labāko četrinieku.

Krievija svinēja uzvaru ar rezultātu 74:69 (17:24, 14:13, 20:16, 23:16), svaru kausus savā labā noliecot spēles otrajā puslaikā, kad teicams bija tieši Šveds, kurš šajā mačā guva 26 punktus.

Uzvarētājiem ar 15 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām izcēlās arī Timofejs Mozgovs, kamēr Vitālijs Fridzons guva 11 punktus.

Tikmēr Grieķijai līderi bija Nikss Kalatess un Georgs Printezis, kuri guva attiecīgi 25 un 19 punktus.

Mača sākumā labāki bija grieķi, kuriem teicams bija Niks Kalatess un Georgs Printezis. Kalatess guva desmit punktus, izcīnīja četras atlēkušās bumbas un izpildīja sešas rezultatīvas piespēles, kamēr Printezis pievienoja 12 punktus, kas ļāva Grieķijai būt vadībā ar 37:31. Tiesa, puslaika beigas labāk nospēlēja krievi, jo pēdējās piecās minūtēs, kad grieķi bija ieguvuši vadību 35:22, viņi no spēles vairs netrāpīja nevienu metienu.

Savukārt trešajā ceturtdaļā jau teicams bija Šveds, kurš desmit minūšu laikā guva 13 punktus, ļaujot Krievijai pietuvoties līdz divu punktu attālumām 51:53.

Šveds turpināja «uguņot» arī pēc tam, vadībā jau izvirzot Krieviju ar 55:53. Turpinājumā abas komandas pāris reizes ieguva vadību, bet vēl nedaudz vēlāk, kad četrus «sodiņus» pēc kārtas trāpīja Šveds kā arī ar «slam-dunk» izcēlās Mozgovs, krievi jau bija priekšā ar 67:59. Nākamos piecus punktus iemeta grieķi, izceļoties Kalatesam, tomēr beigās Krievija ar veiksmīgiem soda metieniem nosargāja pārsvaru un tika pie uzvaras.

Jāpiebilst, ka Krievijas izlase šajā čempionātā ir zaudējusi tikai reizi, apakšgrupu turnīrā atzīstot Latvijas pārākumu.

Vēl trešdien citā ceturtdaļfinālā Serbija tiksies ar Itāliju, pēc šī mača noskaidrojoties arī Latvijas izlases ieņemtajai vietai.

Serbiem uzvarot Itāliju, Latvijas izlase Eiropas čempionātā ieņems piekto vietu, bet serbiem zaudējot, latvieši paliks sestie.

Pirmās divas pusfinālistes tika noskaidrotas otrdien, Slovēnijai ar 103:97 uzvarot Latviju, bet Spānijai ar 84:72 pārspējot Vāciju.

Grieķijas basketbolisti tikai apakšgrupu turnīra pēdējā mačā nodrošināja vietu izslēgšanas turnīrā. Grieķi ar divām uzvarām piecās spēlēs A apakšgrupā bija ceturtie, bet astotdaļfinālā ar 77:64 pārspēja Lietuvu. Savukārt Krievija D apakšgrupā, kurā zaudēja Latvijai, ar četrām uzvarām bija trešā, bet astotdaļfinālā ar 101:78 pieveica Horvātiju.

Krievi par Eiropas čempioniem kļuva 2007.gadā, bet četrus gadus vēlāk izcīnīja bronzu. Savukārt grieķi par Eiropas čempioniem kronēti divas reizes, bet to ziedu laiks bija iepriekšējā desmitgade, kurā kontinenta meistarsacīkstēs tika izcīnītas zelta un bronzas medaļas, attiecīgi 2005. un 2009.gadā, bet 2006.gada FIBA Pasaules kausā iegūts sudrabs.

Tikmēr Itālija B apakšgrupā tika pie trim uzvarām, ieņemot trešo vietu, bet astotdaļfinālā ar 70:57 pārspējot Somiju, kamēr serbi ar četrām uzvarām bija pirmie D apakšgrupā, astotdaļfinālā ar 86:78 uzvarot ungārus.

Latvija apstājās Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, ar 97:103 zaudējot Slovēnijai. Tādējādi latviešiem neizdevās pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas sasniegt Vecā kontinenta meistarsacīkšu pusfinālu. Nākamā iespēja būs tikai 2021.gadā, jo ar nākamo ciklu Eiropas čempions tiks noskaidrots reizi četros gados.

Eiropas čempionātā basketbolā vistitulētākā komanda ir PSRS, kas par čempioni kļuvusi 14 reižu, bet tālāk ar astoņiem tituliem seko bijusī Dienvidslāvija. Savukārt pa trim zeltiem ir Spānijai un Lietuvai, bet Latvija līdz šim vienīgo reizi kontinenta meistarsacīkstēs triumfējusi pašā pirmajā turnīrā 1935.gadā.

Pirms diviem gadiem pie trešā titula vēsturē tika Spānija, kas finālā ar 80:63 apspēlēja Lietuvu, bet pie bronzas medaļām tika Francijas basketbolisti. Lietuva un Francija šajā čempionātā jau ir beigušas dalību, zaudējot astotdaļfināla cīņās.

Eiropas čempionāta pusfināli notiks ceturtdien un piektdien, savukārt spēles par medaļām tiks aizvadītas svētdien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu