Šneps: Tiesneši nebija gatavi Eiropas čempionātam

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesneši nebija gatavi šā Eiropas čempionāta spēlēm, un par viņiem ir vispārēja neapmierinātība, norādīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Šajā čempionātā netiesā kontinenta labākie tiesneši, jo nesaskaņu dēļ starp Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) un Eiropas Basketbola līgu savienību (ULEB) turnīram nav nozīmēti Eirolīgas tiesneši, tostarp Latvijas vadošais soģis Oļegs Latiševs. Arī vairāki basketbolisti, tostarp Latvijas zvaigzne Kristaps Porziņģis, pēc Eiropas čempionāta spēlēm publiski izteica neapmierinātību ar tiesnešu darbu.

«Jāizsaka ļoti liela nožēla, ka FIBA un ULEB ķīviņu dēļ šajā Eiropas čempionātā nevar piedalīties 30-40 labākie kontinenta tiesneši. Redzējām, kādu iespaidu tas atstāj. Otrā līmeņa tiesnešiem bija jātiesā svarīgas spēles, kam viņi nebija gatavi. Bija arī jānozīmē it kā labi soģi no citiem kontinentiem, taču viņi nepazīst spēlētājus un nezina viņu trikus. Tas daudzās spēlēs, ne tikai ar Latvijas līdzdalību, piešķīra milzīgu nervozitāti. Par tiesnešiem ir vispārēja neapmierinātība,» Latvijas žurnālistiem atklāja Šneps.

«Ir vilšanās, ka nu jau Eiropas četrgades svarīgākajā forumā šim jautājumam tiek tērēts tik daudz enerģijas. Negribu teikt, ka soģi bija kādu atsevišķu komandu pusē, - viņi vienkārši netika galā ar spēli,» uzskata LBS ģenerālsekretārs.

Šneps norādīja, ka tiesnešu darbības ietekmējušas arī atsevišķas spēles.

«Mums ļoti sāpīgas bija Porziņģa ātrās piezīmes mačos pret Serbiju un Krieviju. Ja pret krieviem otrajā puslaikā šķita, ka pilnībā nomainīti tiesneši un jau pretinieki varēja jukt prātā par laukumā notiekošo, tad pret serbiem tas maksāja uzvaru. Raugoties no šodienas pozīcijām, mums tas maksāja arī pirmo vietu grupā un labvēlīgāku ceļu izslēgšanas turnīrā. Kopējā sajūta par basketbolu ir ar tādu sliktu piegaršu tieši saistībā ar to, ka tiesneši netika līdzi spēlētāju līmenim,» izteicās Šneps.

«Vienā no pēdējām LBS valdes sēdēm pirms Eiropas čempionāta biju vienīgais, kurš pacēla jautājumu, ka mums vajadzētu iesaistīties FIBA un ULEB ķīviņā. Mēģināju skaidrot caur Latvijas tiesnešu prizmu - ka mūsu labākie šā aroda pratēji Latiševs un Ingus Baumanis netika uzaicināti tiesāt ne jauniešu, ne pieaugušo Eiropas čempionātus un ka tas ir ļoti nepareizs signāls valsts basketbola sabiedrībai, kur šie soģi ir lielas autoritātes,» sacīja Šneps.

«Uzsvēru, ka tas ir jānovērš un ka nedrīkstam pazaudēt basketbola līmeni. Diemžēl tas netika sadzirdēts. Tieši FIBA mazspējas dēļ šī cīņa ir aizlaista pārāk dziļi. Tomēr Eirolīgas attieksme pret izlašu un vispār kopējo basketbolu šobrīd ir ļoti savtīga un šaura. Protams, tas ir jālabo. Žēl, ka šā procesa dēļ FIBA kā organizācija dažreiz pazaudē galvu, tostarp tiesnešu jautājumā.»

LBS ģenerālsekretārs atklāja, ka starp abām pusēm paralēli notiek vairāki tiesas procesi Eiropas komisijas (EK) līmenī.

«Pēc informācijas, ko mēs saņemam, EK viedoklis arvien vairāk nosliecas FIBA loģiskajai pozīcijai. Īsākā vai garākā laika posmā būs lēmumi, kas ULEB būs jārespektē. Drīz gan sāksies Pasaules kausa kvalifikācija, kur Eirolīgas kalendārs pārklājas ar nacionālo izlašu spēlēm. Tas ir nepieņemami. Satiku pāris valdes locekļus, un drīzumā varētu būt kāda aktīvāka rīcība, lai šo situāciju novērstu,» norādīja Šneps.

Latvijas izlase šajā Eiropas čempionātā nepārvarēja ceturtdaļfināla barjeru, turnīru noslēdzot 5. vietā, kas ir labākais rezultāts kopš neatkarības atgūšanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu