Brāļu fenomens Eiropas basketbolā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/ScanPix Zorans un Gorans Dragiči

Eiropas čempionāts sasniedzis finišu, un svētdien turnīra noslēdzošajos divos mačos noskaidrosies medaļnieki. Vairāku komandu sastāvos vērojams brāļu fenomens, tostarp arī Latvijas izlasē ir talantīgas ģimenes pārstāvji - brāļi Dairis un Dāvis Bertāni.

Dairis un Dāvis Bertāni - Latvija

Dairis Bertāns šā turnīra laikā (9. septembrī) nosvinēja 28. dzimšanas dienu (augums - 192 cm), tikmēr viņa brālis Dāvis ir trīs gadus jaunāks (206 cm). Viņam 12. novembrī paliks 25 gadi. Abi brāļi Latvijas izlasē bija vieni no komandas līderiem, palīdzot komandai izcīnīt 5. vietu, kas ir labākais rezultāts kopš valsts neatkarības atgūšanas.

Vecākais no brāļiem Bertāniem turnīrā vidēji mačā izcēlās ar 11,1 punktu un 5,3 rezultatīvām piespēlēm, tikmēr Dāvis atzīmējās ar 14,0 punktiem, kas Latvijas izlases sastāvā bija trešais labākais rādītājs aiz Jāņa Timmas un Kristapa Porziņģa. Brāļiem šis bija ilgi gaidīts turnīrs, jo Dāvis nebija Eiropas čempionātā spēlējis kopš 2011. gada. Kā pirms čempionāta atzina Dairis, bērnībā augot Rūjienā, ar brāli nebija iedomājušies kādreiz kopā spēlēt valstsvienībā, taču sapni izdevies piepildīt.

Pau un Marks Gasoli - Spānija

Šie divi brāļi visnotaļ ir paši slavenākie Eiropas basketbola saimē. Pau šajā turnīrā kļuva par visu laiku rezultatīvāko spēlētāju Eiropas čempionātu vēsturē. Viņš kopā ar brāli Marku jau vairākas sezonas pieskaitāmi pie Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznēm. Vecākajam brālim šovasar palika 37 gadi, bet Marks ir piecus gadus jaunāks. Abi brāļi augumā padevušies ļoti raženi - katrs izstiepies līdz 215 centimetriem.

Brāļiem Gasoliem ir ārkārtīgi daudz titulu karjeras laikā. Kopā spēlējot Spānijas izlases rindās, viņi izcīnījuši divas olimpiskās sudraba medaļas - 2008. gadā Pekinā un 2012. gadā Londonā. Tāpat viņu kontā ir pasaules čempionu titulus, kas tika izcīnīts 2006. gadā Japānā, kā arī divi Eiropas čempionātu zelti, pa vienam sudrabam un bronzai. Pau šo titulu ir vēl vairāk, taču tajos Marks nav palīdzējis Spānijas izlasei.

Villijs un Huans Ernangomesi - Spānija

Kamēr brāļiem Gasoliem karjera pamazām tuvojas beigu posmam, tikmēr Spānijai izaugusi jaunā maiņa. Arī brāļi Ernangomesi spēlē pasaules basketbola mekā - NBA. Vecākais brālis Villijs (211 cm, 23 gadi) spēlē Ņujorkas «Knicks» komandā kopā ar Kristapu Porziņģi, savukārt Huans (206 cm, 28. septembrī paliks 22 gadi) pagājušajā sezonā debitēja Denveras «Nuggets» vienībā.

Villijs Ernangomess ir tuvs draugs Porziņģim. Abi iepriekš kopā spēlēja arī Spānijas čempionāta komandā Seviļas «Baloncesto». Ar viņu un Latvijas basketbola zvaigzni «Knicks» klubs saista lielas cerības.

Po Gasols (no kreisās), Villijs Ernangomess, Marks Gasols un Huans Ernangomess
Po Gasols (no kreisās), Villijs Ernangomess, Marks Gasols un Huans Ernangomess Foto: FIBA.com Po Gasols (no kreisās), Villijs Ernangomess, Marks Gasols un Huans Ernangomess

Dmitrijs un Mihails Kulagini - Krievija

Kaut arī grupu turnīrā Krievijas basketbolisti atzina Latvijas izlases pārākumu, viņiem izdevies iekļūt labāko četru komandu pulkā un turpināt cīņu par medaļām. Abi brāļi Kulagini sezonas laikā pārstāv vienu no tituliem bagātākajiem Eiropas klubiem - Maskavas CSKA, taču valstsvienībā sevišķi liela loma viņiem nav atvēlēta.

Dmitrijs (197 cm, 25 gadi) čempionātā vidēji mačā atzīmējies ar 6,0 punktiem, tikmēr Mihails (192 cm, 23 gadi) vairākos mačos nav ticis laukumā un kopumā līdz šim turnīrā guvis vien trīs punktus. Tiesa, ģimene noteikti var lepoties, ka brāļi iekļuvuši valstsvienības sastāvā.

Dmitrijs un Mihails Kulagini
Dmitrijs un Mihails Kulagini Foto: FIBA.com Dmitrijs un Mihails Kulagini

Gorans un Zorans Dragiči - Slovēnija

Slovēnijas izlases kapteinis un komandas līderis Gorans Dragičs (194 cm, 31 gads) aizvedis valstsvienību līdz Eiropas čempionāta finālam pirmo reizi vēsturē. Diemžēl viņa brālis Zorans (196 cm, 28 gadi) ceļgala savainojuma dēļ nevar palīdzēt valstsvienībai šajā turnīrā. Kaut arī Slovēnijas basketbolisti aizvada lielisku turnīru, jaunākais no brāļiem Dragičiem vēl vairāk pastiprinātu komandu.

Gorans jau vairākus gadus stabili spēlē NBA, kur pagājušajā sezonā Maiami «Heat» rindās vidēji mačā guva nedaudz vairāk par 20 punktiem. Arī Zorans iepriekš karjerā spēlējis NBA, taču tagad atgriezies Eiropā, turklāt nākamsezon kopā ar Dairi Bertānu spēlēs spēcīgajā Itālijas klubā Milānas «EA7 Emporio Armani».

Zorans un Gorans Dragiči
Zorans un Gorans Dragiči Foto: AP/ScanPix Zorans un Gorans Dragiči

Tanasis un Jannis Andetakumbo - Grieķija

Arī Grieķijas izlasei šajā Eiropas čempionātā nevarēja palīdzēt viens no brāļiem, taču atšķirībā no Slovēnijas izlases, ceļgala savainojuma dēļ turnīrā nepiedalījās talantīgākais dēls no Andetakumbo ģimenes. Jannis (211 cm, 6. decembrī paliks 23 gadi) kļuvis par vienu no NBA zvaigznēm. Viņš pagājušajā sezonā Milvoki «Bucks» komandas rindās vidēji guva 22,9 punktus, izcīnīja 8,8 atlēkušās bumbas un veica 5,4 rezultatīvas piespēles.

Tanasis (201 cm, 25 gadi) savā karjerā līdz šim aizvadījis divas spēles NBA, turklāt tieši «Knicks» komandā kopā ar Porziņģi. Pasaules spēcīgākajā līgā viņam nav izdevies nostiprināties un karjeru viņš turpinās vienā no Eiropas titulētākajiem klubiem Atēnu «Panathinaikos». Savukārt Eiropas čempionātā Grieķijas izlases rindās Tanasis vidēji spēlē izcēlās ar 6,1 punktu. Andetakumbo ģimenē kopā gan ir pieci brāļi, taču basketbolā lielākos panākumus līdz šim guvuši Jannis un Tanasis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu