Serbijas basketbolisti uzvar Krieviju un iekļūst EČ finālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Savā starpā tiekoties divām Latvijas izlases pretiniecēm apakšgrupā, Serbijas vīriešu basketbola izlase Eiropas čempionāta pusfinālā piektdien Stambulā ar rezultātu 87:79 (25:20, 23:14, 18:23, 21:22) pārspēja Krieviju, revanšējoties par grupā ciesto zaudējumu.

Finālmačā Serbija svētdien spēkosies ar Latvijas pāridarītāju ceturtdaļfinālā Slovēniju, kas ceturtdien ar 92:72 pārspēja Spāniju, kura tika uzskatīta par galveno pretendenti uz zeltu. Savukārt spāņi un krievi duelēsies par bronzu.

Serbijas izlasē ar 24 punktiem rezultatīvākais bija Bogdans Bogdanovičs, 13 punkti un sešas atlēkušās bumbas Bobanam Marjanovičam, bet ar 13 punktiem un astoņām bumbām zem groziem atzīmējās Vladmirs Lučičs.

Krieviju no zaudējuma neglāba Alekseja Šveda 33 punkti un piecas rezultatīvas piespēles. Vēl krieviem 14 punktus iemeta Andrejs Voroncevičs, bet ar 11+9 atzīmējās Timofejs Mozgovs.

Serbi maču iesāka ar 5:0 izrāvienu, bet nedaudz vēlāk krieviem pēc sešiem bezatbildes punktiem uz īsu brīdi izdevās iegūt vadību. Tiesa, serbi iemeta nākamos septiņus punktus, kas ļāva panākt vadību ar 12:6. Turpinājumā Serbijas basketbolistiem bija slidens pārsvars, taču pēc otrajā ceturtdaļā veiktā izrāviena 14:0 pirmo puslaiku izdevās uzvarēt ar rezultātu 48:34.

Ar vairākiem mēģinājumiem cenšoties atspēlēties, krievi ceturtajā ceturtdaļā pietuvojās līdz mīnus četriem punktiem (65:69), bet četras minūtes pirms finālsvilpes Šveds ar precīzu tālmetienu panāca divu punktu deficītu (73:75). Tiesa, krievi mača rezultātu izlīdzināt nespēja, Serbijas basketbolistiem palielinot pārsvaru un svinot uzvaru, kas ieveda finālā.

Abas komandas jau apakšgrupu turnīrā spēlēja Stambulā, kur kopā ar Latviju D grupā guva pa četrām uzvarām piecos mačos. Savstarpējā mačā 2.septembrī Krievija ar 75:72 pārspēja Serbiju, bet pēc tam Latvija ar 84:69 uzvarēja Krieviju. Pārējos mačos līdz pusfinālam abas izlases svinēja uzvaras, bet Krievija piektdien cieta savu otro zaudējumu.

Astotdaļfinālā Krievija 101:78 sagrāva Horvātiju, bet ceturtdaļfinālā ar 74:69 pārspēja Grieķiju, kas pirms tam bija pieveikusi Lietuvu.

Tikmēr Serbija izslēgšanas turnīra ievadā ar 86:78 bija labāka pār Ungāriju, kamēr trešdien ar 83:67 droši uzveica Itāliju.

Krievijas izlase pēc bronzas 2011.gada Eiropas čempionātā Lietuvā, kā arī Londonas olimpiskajās spēlēs, iepriekšējās divās kontinenta meistarsacīkstēs desmit mačos kopā guva tikai divas uzvaras, abas reizes neizkļūstot no apakšgrupas. Eiropas čempionāta finālā Krievija līdz šim spēlējusi divreiz, 2007.gadā triumfējot un 1993.gadā izcīnot sudrabu.

Serbijas ziedu laiki bija deviņdesmitajos gados un gadsimtu mijā, kad Eiropā tika izcīnītas trīs zelta medaļas un divas reizes triumfēts FIBA Pasaules kausā. Nākamos desmit gadus tika izcīnīta viena sudraba medaļa 2009.gada Eiropas čempionātā, bet pēdējos gados serbi atgriezušies uz goda pjedestāliem, jo 2014.gada FIBA Pasaules kausā tika izcīnīts sudrabs, bet pērn tāda paša kaluma godalga arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Kā vēstīts, Latvija Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā līdzīgā cīņā ar 97:103 piekāpās Slovēnijai. Tādējādi latviešiem neizdevās pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas sasniegt Vecā kontinenta meistarsacīkšu pusfinālu. Nākamā iespēja būs tikai 2021.gadā, jo ar nākamo ciklu Eiropas čempions tiks noskaidrots reizi četros gados.

Tiesa, Ainara Bagatska trenētā komanda ar piekto vietu vienalga tika pie sava labākā rezultāta kopš neatkarības atgūšanas. Latvijai kopš 1993.gada, kad tā atgriezās Eiropas čempionātos, līdz šim labākā bija astotā vieta, kuru tā ieguva 2001. un 2015.gada Eiropas čempionāta finālturnīros. Savukārt 1935.gadā latvieši uzvarēja pirmajā Eiropas čempionātā, pēc tam 1939.gadā izcīnot arī sudraba medaļas.

Eiropas čempionātā basketbolā vistitulētākā komanda ir PSRS, kas par čempioni kļuvusi 14 reižu, bet tālāk ar astoņiem tituliem seko bijusī Dienvidslāvija. Savukārt pa trim zeltiem ir Spānijai un Lietuvai, bet Latvija līdz šim vienīgo reizi kontinenta meistarsacīkstēs triumfējusi pašā pirmajā turnīrā 1935.gadā.

Pirms diviem gadiem pie trešā titula vēsturē tika Spānija, kas finālā ar 80:63 apspēlēja Lietuvu, bet pie bronzas medaļām tika Francijas basketbolisti. Lietuva un Francija šajā čempionātā jau ir beigušas dalību, zaudējot astotdaļfināla cīņās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu