Cik nopelna NBA zvaigznes pēc nodokļu nomaksas?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: USA Today Sports/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempione Goldensteitas «Warriors» šovasar noslēdza vienošanos uz pieciem gadiem ar komandas līderi Stefanu Kariju par 202 miljoniem ASV dolāru, kas kļuva par vērienīgāko līgumu līgas vēsturē. Ziemeļamerikas ietekmīgais mediju koncerns ESPN aprēķinājis, cik lielu atalgojumu patiesībā NBA zvaigznes saņem «uz rokas» pēc nodokļu nomaksas.

Noapaļojot jaunā līguma ietvaros Karijam atalgojums vidēji gadā ir 40 miljoni dolāru (30,4 miljoni eiro), savukārt konkrēti par nākamo sezonu viņš saņems nepilnus 35 miljonus dolāru.

NBA vēsturē vienā sezonā tik lielu algu vēl neviens nav saņēmis. Līdz šim rekords piederēja leģendārajam Maiklam Džordanam, kurš tiek uzskatīts par visu laiku labāko basketbolistu. 1998. gadā viņš saņēma 33,1 miljonu dolāru.

Tiesa, ekonomika kopš deviņdesmitajiem gadiem krietni mainījusies. Džordana tā laika atalgojums mūsdienu situācijai būtu pielīdzināms aptuveni 50 miljoniem dolāru.

ESPN veiktajā analīzē aprēķināts, ka divkārtējais NBA čempions un līgas vērtīgākais spēlētājs Karijs nākamsezon no 35 miljonu dolāru algas «uz rokas» saņems 44% jeb nedaudz vairāk par 15 miljoniem.

Vairāk nekā 11,5 miljoni aizies nodokļu nomaksai ASV valdībai, aptuveni 4 miljoni Karija pārstāvētās «Warriors» komandas pilsētai jeb apgabalam, bet vēl nepilns miljons pienākas spēlētāja aģentam. Tāpat vēl arī citi faktori samazina sportista atalgojumu.

Tikmēr cita basketbola zvaigzne - Lebrons Džeimss no Klīvlendas «Cavaliers» komandas, par nākamo sezonu «uz papīra» saņems 33,2 miljonus dolāru, taču pēc nodokļu nomaksas viņa alga būs lielāka nekā Karijam.

Trīskārtējais NBA čempions Džeimss pēc nodokļu nomaksas saņems 50,3% jeb aptuveni 16,7 miljonus dolāru.

Tomēr jāņem vērā, ka sporta zvaigznes lielu peļņu gūst no reklāmu un sponsoru līgumiem. Piemēram, Džeimsam ir mūža līgums ar sporta preču ražotāju «Nike» par miljardu dolāru.

Ārzemju avoti vēsta, ka Latvijas basketbola un NBA kluba Ņujorkas «Knicks» zvaigznes Kristapa Porziņģa alga nākamsezon pirms nodokļu un citu nodevu nomaksas būs aptuveni 4,5 miljoni dolāru.

Savukārt cita latvieša Dāvja Bertāna, kurš pārstāv Sanantonio «Spurs» komandu, atalgojums par nākamo sezonu pirms nodevu nomaksas būs apmēram 1,3 miljoni dolāru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu