Eirolīga piedāvā kalendāru, kas joprojām neparedz basketbola izlasēm «logus»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) nākusi klajā ar savu priekšlikumu kalendāra izveidei, lai visi labākie basketbolisti varētu piedalīties arī Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) rīkotajās izlašu sacensībās, taču tas joprojām neparedz «logus» sezonas laikā.

Jau ilgu laiku starp FIBA un ULEB ir strīds, turklāt ar šo gadu stājušās spēkā būtiskas izmaiņas nacionālo izlašu kalendāros. Tā rezultātā sezonas laikā tiks aizvadītas 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēles. To norisei ir nepieciešami pārtraukumi nacionālajos klubu čempionātos un Eirokausu turnīros, tomēr kontinenta spēcīgākais klubu turnīrs ULEB Eirolīga savā kalendārā «logus» nav iekļāvis.

Līdz ar to ir apdraudētas labāko Eiropas basketbolistu iespējas palīdzēt savām nacionālajām izlasēm, turklāt jau FIBA kalendāra izveidošanas brīdī bija skaidrs, ka tām būs jāiztiek arī bez saviem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem.

Tomēr nu ULEB nākusi klajā ar savu kalendāru, kas gan joprojām neparedz «logus» Eirolīgā, un organizācija aicina FIBA aizvadīt atbildīgās sacensības, tostarp kvalifikācijas mačus jūlijā.

«Izlasēs jāpulcina tikai labākie basketbolisti, bet valstsvienību kalendāram sezonas laikā vajadzētu aizņemt četras nedēļas, tam pievienojot arī divu nedēļu sagatavošanās periodu,» teikts ULEB paziņojumā. «Savukārt klubu sezonai vajadzētu aizņemt 38 nedēļas, kā arī vismaz četras nedēļas, lai spēlētāji varētu pilnībā atpūsties.»

ULEB piedāvā aizvadīt klubu sezonu no oktobra līdz jūnija vidum, pēc kā sāktos divu nedēļu gatavošanās process izlasēm, bet jūlijā notiktu FIBA rīkotās sacensības. Pēc tam augustā sekotu četru nedēļu atpūta un septembris kalpotu kā sagatavošanās klubu sezonai.

Zīmīgi, ka ULEB šādu kalendāra piedāvājumu FIBA nosūtījusi jau 2012.gada 23.aprīlī, bet tā arī nav saņēmusi atbildi.

«Mūsu piedāvājumā tiek ņemta vērā šī brīža situācija basketbolā un tā mērķis ir radīt harmonisku kalendāru visai šī sporta veida ģimenei, kā arī, lai visi spēlētāji būtu pieejami nacionālo izlašu spēlēm,» teikts paziņojumā. «Labāko basketbolistu dalība ir svarīga faniem, medijiem un tiesību turētājiem, kā arī nacionālajām izlasēm un federācijām, lai sacensības tiktu aizvadītas augstākajā līmenī.»

Ar ULEB piedāvāto kalendāru izlasēm varētu pievienoties arī NBA spēlētāji.

Jau ziņots, ka Latvijas izlasei jau 23. novembrī paredzēta pirmā spēle 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, izbraukumā tiekoties pret Turciju, bet trīs dienas vēlāk savā laukumā būs jāuzņem Zviedrija.

23.februārī paredzēta spēle mājās pret Ukrainu un pēc trim dienām mājās arī pret Turciju. Savukārt 28.jūnijā būs viesos jāspēlē pret Zviedriju un pēc tam 1.jūlijā izbraukumā pret Ukrainu.

Tāpat kā daudzām citām valstsvienībām, arī Latvijas izlasei šajos mačos būs jāiztiek bez vadošajiem spēlētājiem. Latvijai noteikti nevarēs palīdzēt NBA klubu pārstāvji Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Tāpat, visticamāk, arī ULEB Eirolīgas komandu spēlētāji Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Jānis Timma un varbūt vēl citi.

Ir pagājušas nedaudz vairāk kā 24 stundas kopš pēdējās spēles Stambulā un, jāatzīst, ka emocijas vēl ir diez gan sāpīgas! Neskatoties uz to, pirmām kārtām, gribēju pateikt lielu paldies manai ģimenei, kas bija kopā ar mani, faniem un atbalstītājiem - jūsu atbalsts bija jūtams gan Turcijā, gan Latvijā! Visas pozitīvās zinņas, kuras saņēmu no jums – tas bija neticami un iespaidīgi! Jūs tiešām esat mūsu 6. Spēlētājs! Liels paldies!!!! Un, protams, mana komanda! Tiešām KOMANDA! Nevar pārvērtēt visus tos čaļus, kuri kopā ar mani cēlās un krita, aizstāvot sarkan-balt-sarkano karogu, ziedojot jau kārtējo vasaru tikai tāpēc, ka tas ir liels gods to darīt savas Valsts labā. No saviem komandas biedriem esmu ļoti daudz ko ieguvis, mācījies un sapratis, kas ir basketbols laukumā un ārpus tā! ES JŪS VISUS MĪLU!!! Diemžēl, bet skatoties uz situāciju reāli, nezinu, kad nākamo reizi mums tiks dota iespēja atkal visiem kopā pārstāvēt savu valsti. Un vai vispār tas kādreiz notiks! Jaunais FIBA formāts maina daudz, ļoti daudz! Piemēram, kā tas izskatīsies, ja sezonas laikā vieni čaļi kapāsies par tikšanu un Pasaules vai Eiropas čempionātiem, izcīnīs šo iespēju un tad uz turieni aicinās jau pavisam citus spēlētājus, pastumjot malā tos, kuri būs šo vietu izcīnījuši... Tā nevar! Vismaz es tā tiešām nevaru! Uz finālu ir jābrauc tiem, kuri ar saviem sviedriem būs šo iespēju nopelnījuši! Attiecīgi šobrīd ir ļoti grūti paredzēt ne tikai to, kad atkal varēsim pārstāvēt savu Valsti šādā sastāvā, bet pat to, kad man pašam atkal tiks dota šāda iespēja – kad atkal FIBA un ULEB darbosies saskaņoti, nevis lai ieriebtu viena otrai! Nešaubos, ka gan mūsu komandas, gan atsevišķu spēlētāju sniegums ir iezīmējis jaunu, nozīmīgu, vietu Latvijai Eiropas basketbolā! Nešaubos, ka tas palīdzēs un jau palīdz talantīgākajiem Latvijas jaunās paaudzes spēlētājiem attīstīt savas karjeras gan Eiropā, gan ASV. Nešaubos, ka mūsu ziedotais laiks un veselība būs labs pamats, lai LBS attīstītu jaunatnes basketbola organizāciju, lai mēs visi kļūtu labāki un spēcīgāki! MŪSU ZEME LATVIJA! ????

A post shared by Jānis Timma (@janistimma6) on

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu