«TTT Rīga» ar graujošu uzvaru pār «Bešiktaš» sāk jauno FIBA Eirokausa sezonu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas čempiones «TTT Rīga» basketbolistes ceturtdien ar graujošu uzvaru 78:52 (22:6, 18:16, 19:18, 19:12) pret Turcijas klubu Stambulas «Bešiktaš» sāka Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa jauno sezonu.

Mājiniecēm rezultatīvākā ar 17 punktiem bija Ieva Krastiņa, kura izcīnīja arī sešas atlēkušās bumbas, kamēr Šeja Pedija pievienoja 15, Gunta Baško-Melnbārde 13, bet Azanja Stjuarte desmit punktus.

Tikmēr viešņām rezultatīvākā ar 16 punktiem bija Bernisa Mosbija, kamēr Erika Vīlere pievienoja 15, bet Iva Peranoviča 14 punktus, izcīnot arī 11 atlēkušās bumbas zem groziem.

«TTT Rīga» spēli sāka ļoti pārliecinoši, pirmajā ceturtdaļā pretiniecēm ļaujot gūt tikai sešus punktus. Jau mača pirmajās minūtēs laukuma saimnieces pēc diviem Krastiņas divpunktniekiem un Stjuartes precīza metiena panāca 6:0, bet pēc septiņām nospēlētām minūtēm pārsvars sasniedza desmit punktus (14:4). Vēl vienu izrāvienu «TTT Rīga» veica ceturtdaļas beigās, gūstot astoņus punktus pēc kārtas, pēc spēles pirmā nogriežņa esot vadībā ar 22:6.

Savukārt otrās ceturtdaļas otrajā minūtē pēc Krēsliņas tālmetiena mājiniecēm jau bija 20 punktu pārsvars (27:7). Pašās puslaika beigās «Bešiktaš» basketbolistes starpību uz brīdi samazināja līdz 16 punktiem, taču pirmajā spēles daļā nospiedošs pārsvars bija laukuma saimniecēm.

Tikmēr otrajā puslaikā ritēja jau līdzīgāka cīņa, taču «Bešiktaš» ne brīdi nespēja apdraudēt «TTT Rīga» uzvaru. Mājinieču rindās izcēlās Pedija, kura pirmajā puslaikā palika tukšā, bet spēles otrajā daļā guva 15 punktus, beigās mājiniecēm gandrīz panākot arī 30 punktu pārsvaru.

«TTT Rīga» basketbolistes iepriekšējā sezonā FIBA Eirokausā sasniedza izslēgšanas turnīra pirmo kārtu, kurā zaudēja Ungārijas komandai Ceglēdas EEK.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu Latvijas čempionvienībā ir notikušas būtiskas izmaiņas. Par galveno treneri kļuvis Mārtiņš Zībarts, kurš ir arī Latvijas valstsvienības galvenais treneris. Tikmēr sastāvā ir piesaistītas amerikāņu saspēles vadītāja Šeja Pedija, šīs valsts spēka uzbrucēja Elija Malota un Lielbritānijas izlases kapteine Azanja Stjuarte.

Savukārt no vietējām spēlētājām komandas sastāvā ir arī Kate Karlīna Krēsliņa, Gunta Baško-Melnbārde, Baiba Eglīte, Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Rūta Veidere, Karlīne Pīlābere, kura savulaik bija pazīstama ar uzvārdu Nīmane, kā arī jaunās Janeta Rozentāle, Luīze Šepte un Aleksa Gulbe.

Rīdzinieces sezonas ievadā izcīnīja trīs uzvaras Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgas (EEWBL) čempionāta pirmajā sabraukumā, kā arī guva panākumu Latvijas un Igaunijas apvienotā čempionāta atklāšanas mačā, ar 93:58 pārspējot «Liepājas Papīra»/LSSS spēlētājas.

No 1960. līdz 1982.gadam 18 reizes Eiropas čempionvienību kausu izcīnījušās un 1987.gadā Liliānas Ronketi Eiropas kausu ieguvušās TTT komandas mantinieces kopš neatkarības atgūšanas Eiropas klubu turnīros startējušas septiņas reizes - reizi zemākā līmeņa Ronketi kausā (2002.gadā) un divreiz Eirokausa izcīņā (2007. un 2015.gadā), kā arī četras reizes FIBA Eirolīgā (2008.-2011.gadā).

Tikmēr «Bešiktaš» par Turcijas čempionēm kronētas trīs reizes, bet iepriekšējais tituls tika izcīnīts 2005.gadā. Aizpērn un pērn Stambulas basketbolistes aizkļuva līdz FIBA Eirokausa ceturtdaļfinālam, bet Eirokausos šī komandai būs 19.sezona.

«Bešiktaš» komandas kodolu veido pieredzējušās Iva Peranoviča, Bernisa Mosbija, Erika Vīlere, Esta Atadžana un Kubra Sijahdemira. Vīlere trīs sezonas spēlējusi Sieviešu Nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA). Tikmēr komandas galvenais treneris ir Azizs Akaja, kurš 2005.gadā komandu aizveda līdz valsts čempionu titulam.

FIBA Eirokausa A apakšgrupā bez «TTT Rīga» un «Bešiktaš» komandām spēlē arī Grieķijas vienība Pireju «Olympiacos» un Polijas klubs Gožovas «AZS-PWSZ». Abas vienības turnīru sāka jau trešdien, «Olympiacos» mājās svinot panākumu ar rezultātu 69:50.

Tāpat trešdien dalību turnīrā sāka Zentas Meļņikas un Lauras Auderes pārstāvētie klubi. Meļņika pirmajā mačā guva 18 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, kas gan neglāba Ungārijas vienību Miškolcas «Diosgyori VTK» no zaudējama, kamēr Audere ar Vācijas čempioni Vaserburgas TSV 1880 turnīru sāka ar uzvaru. Savukārt ceturtdien FIBA Eirokausa pamatturnīru sāka arī Latvijas izlases basketboliste Kristīne Vītola un Polijas klubs Gdiņas «Basket 90», ko trenē Gundars Vētra.

FIBA Eirokausā 40 komandas ir sadalītas desmit grupās pa četrām vienībām katrā, līdz novembra beigām izspēlējot regulāro sezonu. Astoņas labākās komandas automātiski sasniegs izslēgšanas turnīra otro kārtu, bet nākamās 16 vienības pēc ranga sacentīsies «play-off» pirmajā kārtā.

Iepriekšējā sezonā «TTT Rīga» kārtējo reizi triumfēja Latvijas Sieviešu basketbola līgā (LSBL), kā arī apvienotajā Latvijas un Igaunijas līgā, bet EEWBL piedzīvoja neveiksmi finālā. «TTT Rīga» nacionālajā čempionātā 26 sezonās izcīnījusi 16 čempionu titulus, kā arī četras reizes triumfējusi Latvijas un Igaunijas apvienotajā līgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu