Portāls: Porziņģis ceturtais labākais eiropietis NBA

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Jau šonakt pēc Latvijas laika sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jaunā sezona, kurā būs rekordliels Eiropas spēlētāju skaits - 74. Portāls «Eurohoops» izveidojis labāko eiropiešu topu, latvieti Kristapu Porziņģi ierindojot augstajā ceturtajā vietā.

10. Jons Valančūns (Lietuva)

«Eurohoops» vērtējumā par 10.labāko eiropieti NBA atzīts 25 gadus vecais lietuvietis Jons Valančūns, kurš pārstāv Toronto «Raptors» komandu. Modernajā basketbolā arvien vairāk pieaug tendence spēlēt ar garajiem, kuri spēj uzbrukt no tālās distances. Šī iemesla dēļ 213 centimetrus garajam lietuviešu centram pagājušajā sezonā samazinājās spēles laiks, taču tāpat viņš vidēji mačā atzīmējās teju ar «double-double» - 12 punkti un 9,5 atlēkušās bumbas, laukumā laukumā pavadot 25,5 minūtes.

Kaut arī iepriekšējo divu Eiropas čempionātu sudraba medaļniece Lietuvas izlase šoruden «EuroBasket» piedzīvoja fiasko izstājoties no turnīra jau astotdaļfinālā, Valančūns sešos aizvadītajos mačos demonstrēja līdera cienīgu sniegumu - vidēji gūstot 15,8 punktus, kas bija labākais rādītājs komandā, kā arī izcīnīja 12,0 atlēkušās bumbas.

Lietuvas basketbolists Jons Valančūns
Lietuvas basketbolists Jons Valančūns Foto: AP/ScanPix

9. Nikola Vučevičs (Melnkalne)

Melnkalnes centrs Nikola Vučevičs no Orlando «Magic» vienības ierindots devītajā vietā. 26 gadus vecais un 213 centimetrus garais basketbolists pagājušajā sezonā vidēji spēlē atzīmējās ar 14,6 punktiem, taču vēl sezonu iepriekš viņa rādītājs bija 18,2 punkti. Kritumu rezultativitātē viņš kompensēja ar cīņu pie groziem - pagājušajā sezonā 10,4 atlēkušās bumbas, bet sezonu pirms tam 8,9 bumbas.

Vučevičs šoruden Eiropas čempionātā pārstāvēja Melnkalnes izlasi, kas astotdaļfinālā ar 68:100 atzina Latvijas izlases pārākumu. Šajā mačā melnkalnietis atzīmējās ar 16 gūtiem punktiem un 9 izcīnītām atlēkušajām bumbām. Savukārt turnīrā caurmērā viņa kontā vidēji sešās spēlēs 14,5 punkti un 8,0 atlēkušās bumbas.

Nikola Vučevičs
Nikola Vučevičs Foto: AP/LETA

8. Deniss Šrēders (Vācija)

Vācijas basketbola zvaigzne Deniss Šrēders no Atlantas «Hawks» komandas labāko eiropiešu topā izpelnījies 8.vietu. Pašlaik 24 gadus vecajam saspēles vadītājam pagājuša bija labākā sezona NBA karjerā - vidēji mačā 17,9 punkti un 6,3 rezultatīvas piespēles. Sagaidāms, ka tieši viņš spēlēs «pirmo vijoli» komandas uzbrukumā jaunajā sezonā.

Šrēders ar 23,7 punktiem bija otrs rezultatīvākais spēlētājs septembrī aizvadītajā «EuroBasket» turnīrā. Vācijas izlase ar viņu priekšgalā astotdaļfinālā pārspēja vienu no medaļu pretendentēm Franciju, bet ceturtdaļfinālā atzina spēcīgās Spānijas pārākumu. Eiropas čempionātu Vācijas noslēdza 6.vietā uzreiz aiz Latvijas valstsvienības.

Deniss Šrēders (no kreisās)
Deniss Šrēders (no kreisās) Foto: AP/LETA

7. Po Gasols (Spānija)

37 gadus vecais Po Gasols jau otro sezonu būs viens no Dāvja Bertāna komandas biedriem Sanantonio «Spurs» rindās, turklāt šovasar NBA pagarināja līgumu ar klubu uz trim gadiem par 48 miljoniem ASV dolāru. Izcilajam spāņu basketbolistam gaidāmā sezona pasaules spēcīgākajā līgā būs jau 17. viņa karjerā, kuras laikā viņš divas reizes kļuvis par NBA čempionu ar Losandželosas «Lakers» (2009. un 2010.gadā).

Pagājušajā NBA sezonā vecākais no brāļiem Gasoliem vidēji mačā guva 12,4 punktus un izcīnīja 7,8 atlēkušās bumbas. Savas kvalitātes viņš apliecināja arī Eiropas čempionātā, ar vidēji 17,4 punktiem un 7,8 izcīnītām atlēkušajām bumbām 215 centimetrus garais basketbolists palīdzēja Spānijas izlasei izcīnīt bronzu.

Po Gasols
Po Gasols Foto: AP/Scanpix

6. Gorans Dragičs (Slovēnija)

NBA kluba Maiami «Heat» līderis Gorans Dragičs šoruden aizveda Slovēnijas izlasi pirmo reizi vēsturē līdz Eiropas čempionu titulam, turklāt kļuva par turnīra vērtīgāko spēlētāju. 31 gadu vecais 191 centimetru garais saspēles vadītājs «EuroBasket» vidēji spēlē guva 22,6 punktus un veica 5,1 rezultatīvu piespēli.

Pagājušā sezona Dragičam bija rezultatīvākā NBA spēlētāja karjerā. Viņš vidēji spēlē atzīmējās ar 20,3 punktiem un 5,8 rezultatīvām piespēlēm. 2014.gadā slovēņu basketbolists tika atzīts par sezonas visvairāk progresējušo spēlētāju, taču pagaidām vēl nav izdevies kļūt par NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieku.

Gorans Dragičs
Gorans Dragičs Foto: Reuters/LETA

5. Nikola Jokičs (Serbija)

22 gadus vecais Nikola Jokičs pagājušajā sezonā bija viens no lielākajiem pārsteigumiem. 208 centimetrus garais spēka uzbrucējs lieliski pārredz laukumu, tādējādi viņš izceļas ar skaistām piespēlēm. Denveras «Nuggets» komandas sastāvā serbs vidēji mačā guva 16,7 punktus, izcīnīja 9,8 atlēkušās bumbas un atdeva 4,9 rezultatīvas piespēles. Sešas reizes viņš izcēlās ar «triple-double».

Jokičs šovasar izlēma nepārstāvēt Serbijas izlasi, kas par spīti robiem sastāvā sasniedza Eiropas čempionāta finālu, turnīrā izcīnot sudraba medaļas. Laiks rādīs, vai individuālais darbs vasarā būs atmaksājies - Jokičs turpinās strauji progresēt un kļūs par NBA zvaigzni?

Nikola Jokičs (pa kreisi) un Domants Sabonis
Nikola Jokičs (pa kreisi) un Domants Sabonis Foto: AP/LETA

4. Kristaps Porziņģis (Latvija)

Latvijas labākais basketbolists Kristaps Porziņģis gatavojas savai trešajai NBA sezonai. Pēc līgas zvaigznes Karmelo Entonija aizmanīšanas uz Oklahomsitijas «Thunder» komandu, latvietim uzticēta Ņujorkas «Knicks» līdera loma. Pagājušajā sezonā 221 centimetru garais un 22 gadus vecais basketbolists vidēji mačā guva 18,1 punktu, izcīnīja 7,2 atlēkušās bumbas, bloķēja 2,0 metienu un arī trāpīja 1,7 tālmetienus.

Porziņģis ar 23,6 punktiem Eiropas čempionātā bija rezultatīvākais spēlētājs Latvijas izlasē, palīdzot izcīnīt augsto 5.vietu, kas ir labākais rezultāts kopš neatkarības atgūšanas. Lielā slodze atstājusi sekas traumētajam ceļgalam. Jācer, ka savainojumi neliegs Porziņģim aizvadīt individuāli labu sezonu, kamēr «Knicks» komandai paredz vairāk zaudējumu nekā uzvaru.

Kristaps Porziņģis atbild uz žurnālistu jautājumiem Ņujorkas "Knicks" mediju dienā
Kristaps Porziņģis atbild uz žurnālistu jautājumiem Ņujorkas "Knicks" mediju dienā Foto: AP/ScanPix

3. Marks Gasols (Spānija)

Pagājušā sezona Markam Gasolam individuāli bija labākā viņa NBA karjerā. 32 gadus vecais un 216 centimetrus garais spāņu centrs vidēji mačā guva 19,5 punktus - par 4,6 punktiem vairāk nekā karjerā kopumā. Viņš kopā ar Memfisas «Grizzlies» komandu šosezon lūkos sasniegt NBA izslēgšanas turnīru jau astoto gadu pēc kārtas.

Šoruden pirms Eiropas čempionāta vairums paredzēja Spānijas dominanci, tomēr ar abiem brāļiem Gasoliem nebija gana, lai apturētu Slovēniju. Jaunākais brālis «EuroBasket» turnīrā vidēji atzīmējās ar 13,6 punktiem un 7,2 atlēkušajām bumbām.

Marks Gasols
Marks Gasols Foto: AP/ScanPix

2. Rudijs Gobērs (Francija)

Pērn oktobrī Rudijs Gobērs noslēdza četru gadu līgumu ar Jūtas «Jazz» ar 102 miljoniem ASV dolāru. Uz sevi liktās cerības franču centrs pagājušajā sezonā lieliski attaisnoja, vidēji mačā gūstot 14,0 punktus un izcīnot 12,8 atlēkušās bumbas. 25 gadus vecais un 216 centimetrus garais basketbolists bija drauds groza apakšā jebkuram pretiniekam. Ar vidēji spēlē 2,6 bloķētiem metieniem viņš bija labākais visā līgā.

Gobērs bija viens no vairākiem spēlētājiem, kurš izlēma šoruden nepārstāvēt valstsvienību Eiropas čempionātā, lai veiksmīgāk sagatavotos nākamajai klubu sezonai. Iespējams, tieši viņa palīdzība visvairāk pietrūka Francijas izlasei, kas «EuroBasket» apstājās astotdaļfinālā, piekāpjoties Vācijas basketbolistiem.

Rudijs Gobērs
Rudijs Gobērs Foto: AP/LETA

1. Jannis Andetakumbo (Grieķija)

Milovki «Bucks» līderis Jannis Andetakumbo pagājušajā sezonā tika atzīts par NBA visvairāk progresējošāko spēlētāju, kā arī pirmo reizi piedalījās Visu zvaigžņu spēlē. 22 gadus vecais un 211 centimetrus garais uzbrucējs vidēji mačā guva 22,9 punktus, savāca 8,8 atlēkušās bumbas, veica 5,4 rezultatīvas piespēles, bloķēja 1,9 metienus un pārtvēra 1,6 piespēles.

Šajos piecos galvenajos statistikas rādītājos Andetakumbo bija labākais «Bucks» komandā, kļūstot par piekto spēlētāju NBA vēsturē, kuram to izdevies paveikt. Pārēji ir Deivs Kouvens, Skotijs Pipens, Kevins Gārnets un Lebrons Džeimss.

Ceļgala savainojums liedza Andetakumbo pārstāvēt Grieķijas izlasi, kas Eiropas čempionātā ieņēma 8.vietu. Valstsvienībai bez sava līdera astotdaļfinālā izdevās pārspēja Lietuvu, bet ceturtdaļfinālā tā piekāpās Krievijai.

Jannis Andetakumbo
Jannis Andetakumbo Foto: AP/LETA
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu