Dominējošākie Eiropas basketbola talanti NBA laukumos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA/TVNET

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) laukumos toni arvien spēcīgāk nosaka Eiropas basketbola talanti, tostarp Latvijas zvaigzne Kristaps Porziņģis, kurš šīs sezonas ievadā ir neapšaubāms Ņujorkas kluba «Knicks» līderis. Pasaules spēcīgākajā līgā šosezon spēlē 74 spēlētāji no Eiropas, kas ir jauns līgas rekords pārstāvju ziņā no Vecā kontinenta. Daļa no šiem spēlētājiem ir vadošie savās komandās.

Visi statistikas dati izmantoti pirms 1. novembra spēlēm.

Kristaps Porziņģis (Latvija), Ņujorkas «Knicks»

«Knicks» spēlē pret Denveras «Nuggets», kurā 22 gadus vecais Latvijas talants izcēlās ar gūtiem 38 punktiem (karjeras rekords), «Madison Square Garden» sanākušie līdzjutēji skandēja «MVP... MVP... MVP...», tādējādi paužot prieku par Porziņģa sniegumu, kas ir novērtēts. Un tam ir nopietns pamats, jo liepājnieks vidēji mačā izcēlies ar gūtiem 29,3 punktiem, kas viņu patlaban ierindo trešajā vietā sezonas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.

Piecās no sešām sezonas pirmajām spēlēm Porziņģis guvis vismaz 30 punktus (31, 33, 12, 30, 32 un 38). Viņš ir pirmais Ņujorkas kluba spēlētājs, kurš ko tādu paveicis.

Turklāt pēc neizteiksmīgā sezonas sākuma (piedzīvoti zaudējumi pirmajās trijās spēlēs) «Knicks» guvusi trīs uzvaras pēc kārtas. Pirms sezonas ESPN basketbola analītiķi Ņujorkas komandu ierindoja starp līgas pastarītēm.

«Domāju, ka spēks man daudz palīdz. Man vienkārši ir ritms visiem metieniem,» pauda Porziņģis, norādot, ka daudz palīdzējis lielais vasarā ieguldītais darbs. «Kaut daudzos metienos ir pretdarbība, esmu spējīgs tos realizēt pat pēc kontakta. Esmu pārliecinātāks par sevi.»

Jannis Adetokunbo (Grieķija), Milvoki «Bucks»

Jannis Adetokunbo šobrīd ir pārliecinoši rezultatīvākais spēlētājs visā līgā. Vidēji mačā viņš guvis 33,7 punktus, savācis 10,3 atlēkušās bumbas zem groziem un veicis 5,3 rezultatīvas piespēles. Porziņģa vienaudzis laukumā pavada ilgas minūtes, un šķiet, viņš dara visu. Vēl pirms sezonas sākuma leģendārais Kobe Braients grieķi minēja kā vienu no galvenajiem kandidātiem līgas vērtīgākā spēlētāja balvai. Ja viņš turpinās spēlēt uzņemtajā ritmā un komanda kvalificēsies izslēgšanas turnīram, tad Adetokunbo varētu tikt nominēts prestižajam apbalvojumam.

22 gadus vecais uzbrucējs regulāri izceļas ar skaistām epizodēm un bieži nonāk līgas dienas spilgtāko momentu topos. Adetokunbo pagaidām aizvada savas karjeras labāko sezonu.

Deniss Šrēders (Vācija), Atlantas «Hawks»

24 gadus vecais Vācijas saspēles vadītājs Deniss Šrēders pēc starpsezonā būtisku pārmaiņu skartās Atlantas «Hawks» kļuvis par šīs vienības līderi. Viņa pārstāvētā komanda tiek uzskatīta par šīs sezonas pastarīti visā NBA. Tikmēr Šrēders, kurš individuāli aizvadīja teicamu Eiropas čempionātu, ir galvenais «Hawks» vilcējspēks.

Šrēdera vidējie statistikas rādītāji šajā sezonā punktos ir 22,2, rezultatīvajās piespēlēs 6,8. Arī viņam šī ir karjeras labākā sezona.

Rūdijs Gobērs (Francija), Jūtas «Jazz»

Francūzis Rūdijs Gobērs tiek uzskatīts par vienu no labākajiem centra spēlētājiem aizsargiem. Viņš allaž izcēlies ar veiksmīgu spēli sava un pretinieka groza apakšā. Šajā sezonā 25 gadus vecais Gobērs vidēji ik spēlē bloķē 2,9 pretinieku metienus un šajā statistikas rādītājā ir labākais visā līgā. Viņš gūst 13,6 punktus un savāc 11,0 atlēkušās bumbas. Tāpat Gobērs grozam uzbrūk ar augstu procentu. Pašlaik viņš realizējis 68,5% izmestos metienus.

Viņš piekto sezonu aizvada Jūtas «Jazz» sastāvā un ar katru gadu ceļ savas kvalitātes.

Marks Gasols (Spānija), Memfisas «Grizzlies»

32 gadus vecais Marks Gasols ir stabila NBA vērtība garajā galā. Viņš jau 10. sezonu ir uzticīgs Memfisas «Grizzlies» komandai. Karjeras laikā Gasols pratis paplašināt savu arsenālu un pēdējos gados ir bīstams arī no tālmetiena atzīmes. Pieredzējušais centra spēlētājs ir labākais savā komandā trijos statistikas rādītājos. Viņš vidēji spēlē iemet 20,1 punktu, izcīna 9,7 atlēkušās bumbas un bloķē 2,0 pretinieku metienus.

Gasola pārstāvētā «Grizzlies» šo sezonu iesākusi ļoti veiksmīgi, Memfisas komanda atrodas Rietumu konferences līderpozīcijā.

Nikola Jokičs (Serbija), Denveras «Nuggets»

Nikola Jokičs šajā vasarā izlēma nepalīdzēt Serbijas izlasei Eiropas čempionātā. Viņš nolēma individuāli strādāt pie savas fiziskās sagatavotības. Serbijā basketbola līdzjutēji to īsti nesaprata.

Tomēr 22 gadus vecais Jokičs ir «Nuggets» komandas līderis. Būdams centra spēlētājs, viņš ar vidēji 4,3 rezultatīvām piespēlēm ir savas komandas labākais piespēlētājs. Tāpat Jokičs vidēji mačā iemetis 17,3 punktus un savācis 11,3 atlēkušās bumbas. Arī Jokičs vismaz pagaidām aizvada savas karjeras labāko sezonu NBA.

Lauri Markanens (Somija), Čikāgas «Bulls»

Talantīgā Lauri Markanena zvaigzne pa īstam uzmirdzēja šā gada Eiropas čempionāta finālturnīrā. Viņš bija Somijas izlases līderis, un Markanena spēles maniere tiek pielīdzināta Porziņģa stilam. Abi ir garā gala spēlētāji ar labu tālmetienu.

NBC televīzijas komentētāji 20 gadus veco Markanenu jau paguvuši nosaukt par «Bulls» komandas labāko spēlētāju. Tālu no patiesības tas nav. Viņš, sperot pirmos soļus pasaules spēcīgākajā līgā, vidēji spēlē iemetis 15,6 punktus un izcīnījis 9,6 atlēkušās bumbas, kas ir labākais rādītājs komandā.

Evans Furnjē (Francija), Orlando «Magic»

Lieliski šo sezonu iesācis 25 gadus vecais francūzis Evans Furnjē, kurš ir Orlando «Magic» vienības līderis. Sezonas ievadā viņš ar vidēji spēlē gūtiem 22,0 punktiem ir savas vienības rezultatīvākais spēlētājs. Ar katru nākamo sezonu viņš uzlabojis savus individuālos statistikas rādītājus.

Šajā rakstā nav uzskaitīti visi Eiropas basketbolisti, kuri ir starp labākajiem savās komandās NBA. To kādā no nākamajiem apskatiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu