Kurucs: Latvijas izlasē man būs iespēja pierādīt sevi lielajā basketbolā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašlaik 19 gadus vecais basketbolists Rodions Kurucs šonedēļ piedzīvos debiju Latvijas pieaugušo valstsvienības rindās. Trešo sezonu viņš pārstāv Spānijas čempionāta grandu Barselonas «Lassa», tomēr viņam pagaidām nav izdevies iekarot vietu pamatsastāvā vienā no Eiropas spēcīgākajiem klubiem. Šonedēļ gaidāmās spēles Pasaules kausa kvalifikācijā pret Turciju un Zviedriju viņš redz kā iespēju sevi pierādīt lielajā basketbolā, otrdien pēc Latvijas izlases treniņa žurnālistiem sacīja talantīgais basketbolists.

2014. gadā Kurucs bija viens no Latvijas U-16 izlases līderiem, palīdzot komandai izcīnīt sudraba medaļas Eiropas čempionātā kadetiem. Kopš tā laika savainojumu dēļ viņš vairāk nav spēlējis cita vecuma jauniešu izlasēs vai pieaugušo valstsvienībā.

«Sajūtas, protams, ir labas. Sen neesmu bijis Latvijā. Izlases treniņos ir ļoti laba atmosfēra. Visi čaļi mani pieņēma normāli. Ir ļoti patīkami šeit atrasties,» pirmajos iespaidos par darbu Latvijas valstsvienībā dalījās Kurucs, kurš ar galveno treneri Arni Vecvagaru vēl nav apspriedis savu lomu komandā.

«Neesam par to vēl runājuši. Šis man ir pirmais gads pieaugušo izlasē. Pieņemšu to, ko komanda man dos. Cik treneris dos spēlēt, tik arī spēlēšu. Ko varēšu, darīšu pēc iespējas labāk. Centīšos palīdzēt komandai,» sacīja Kurucs, kurš ir otrais Latvijas izlases spēlētājs pēc Dāvja Rozīša, kuram dzimtā pilsēta ir Cēsis.

2015. gadā Kurucs noslēdza ilgtermiņa līgumu ar titulēto Barselonas klubu, vienojoties par sadarbību uz četrām sezonām. Tomēr šajā laikā talantīgajam Latvijas basketbolistam nav izdevies nostiprināties komandas pamatsastāvā, kaut kluba vadība bija solījusi ko citu.

«Man nesanāk daudz spēlēt, treneris nedod minūtes. Spēlēju vairāk pie otrās komandas. Savukārt trenējos ar pirmo komandu, progresēju ar katru dienu. Drīz dabūšu spāņu sportista pilsonību, tad varēšu ACB līgā [Spānijas čempionāts] spēlēt kā vietējais, dabūšu vairāk minūšu,» pastāstīja Kurucs.

«Ir neliela vilšanās, jo man solīja šosezon spēles laiku 10-15 minūtes ACB līgā. Gribas vairāk spēlēt. Biežāk laukumā varēšu tikt sezonas vidū. ACB līgā komandas sastāvā jābūt obligāti 4 spāņu spēlētājiem, šobrīd tie ir Navarro, Ribass, Klavers un Oriola. Kāds no viņiem varēs atpūsties, kad decembrī dabūšu spāņu sportista pilsonību,» piebilda basketbolists.

Kaut spēlētājs nav ticis pie solītā spēles laika, viņš pagaidām nav izskatījis opciju pievienoties citai komandai ar īres līguma nosacījumiem. «Līdz tādām sarunām neesam nonākuši. Aģents varbūt ir kaut ko runājis, bet man tas nav zināms.»

Kurucam pēc pirmajiem treniņiem valstsvienības rindās radies priekšstats, trenera Vecvagara veidotais komandas modelis vairāk ir tendēts uz uzbrukumu.

«Barselonā mēs vairāk strādājam uz aizsardzību. Mana spēle vairāk ir uzbrukums, bet arī aizsardzībā patīk spēlēt. Mūsu dūzis [izlasē] vairāk ir tieši uzbrukums - trīspunktu metieni, apspēlēšana, bumbas kustība,» uzskata Kurucs.

Basketbola aprindās asas diskusijas tika saceltas ap Kuruca dalību izlasē. Latvijas Basketbola savienība (LBS) tika mudināta apsvērt spēlētāja diskvalifikāciju, jo viņš iepriekš atteicies pārstāvēt jauniešu izlases, aizbildinoties ar savainojumiem, kaut realitātē traumas neesot bijušas tik nopietnas. Izvērtējot situāciju, LBS nav piespriedusi spēlētājam sankcijas.

«Nesekoju daudz līdzi tām runām. Zinu, ka varu spēlēt izlasē, neviens to nav aizliedzis. Vasarā nevarēju spēlēt traumas dēļ. Man tas likās smieklīgi, ka cilvēki par to tik daudz runāja, kaut tam nebija nekādas jēgas. Man nekad nav bijuši citi iemesli nespēlēšanai izlasē. Varbūt aģentiem savā starpā ir kaut kādi strīdi. Daudziem spēlētājiem mēdz būt traumas. Tas nav iemesls diskvalifikācijai. Man liekas, tā ir mazu bērnu uzvedība. Tie cilvēki nedomā uz priekšu, kāda attieksme pret viņiem būs pēc tam,» sacīja Kurucs.

Šovasar Kurucs kopā ar Anžeju Pasečņiku bija devies uz ASV, kur viņš piedalījās īpašos paraugtreniņos. Viņu talantu klātienē vēroja tādas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) leģendās kā Fils Džeksons un Maģiskais Džonsons.

«Strādāju tikai pie Losandželosas «Lakers». Man ļoti patika, tā bija laba pieredze. Arī nākamvasar noteikti turp došos. Tur ļoti labi strādā individuāli ar spēlētājiem. Var daudz iemācīties kustības, kā spēlē amerikāņi. Tas man ļoti daudz palīdzēja un deva papildu motivāciju strādāt vēl vairāk,» pastāstīja Kurucs.

Latvijas basketbolists savu pieteikumu NBA draftam šovasar atsauca. Vai viņš pieteiksies nākamā gada jauno spēlētāju izvēles ceremonijai, Kurucs šobrīd vēl nespēj paredzēt.

«Tad jau redzēs. Ja man treneris dos minūtes, tad jā. Ja turpināsies sēdēšana uz rezervistu soliņa, tad nezinu - domāsim,» sacīja Kurucs, cerot uz lielāku lomu Barselonas «Lassa» komandā.

Jau vēstīts, ka FIBA un ULEB konflikta dēļ Eirolīgas kalendārā nebūs pārtraukuma izlases spēļu laikā, līdz ar to šā iemesla dēļ Latvijas valstsvienībai nevarēs palīdzēt Jānis Timma, Dairis Bertāns un Jānis Strēlnieks.

Kuruca pārstāvētā Barselonas «Lassa» arī piedalās ULEB Eirolīgā, tomēr viņam kubs nelika šķēršļus dalībai Latvijas izlasē.

«Klubs vispār neiebilda. Man ir savādāka situācija, jo es netieku spēlēt. Spēles izlasē nāks par labu - varu iegūt pārliecību, tikt pie spēles laika, turklāt vēlos palīdzēt savai valstsvienībai. Šī būs iespēja mēģināt sevi pierādīt lielajā basketbolā.»

2019. gada Pasaules kausa kvalifikācija, Eiropas zonas B apakšgrupa

24. novembrī plkst. 18 Turcija - Latvija (tiešraide TV6)

26. novembrī plkst. 17 Latvija - Zviedrija (biļetes var iegādāties basket.lv)

23. februārī Latvija - Ukraina

26. februārī Latvija - Turcija

28. jūnijā Zviedrija - Latvija

1. jūlijā Ukraina - Latvija

B grupas trīs labākās vienības otrajā posmā ar A grupas (Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija) labāko trijotni no 2018. gada septembra līdz 2019. gada februārim cīnīsies par trim ceļazīmēm uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru, kas 2019. gada rudenī notiks Ķīnā.

2019. gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu