«TTT Rīga» basketbolistes dramatiskā mača izskaņā gūst arī piekto uzvaru šīs sezonas FIBA Eirokausā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas čempionvienība basketbolā sievietēm «TTT Rīga» ceturtdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa piektās kārtas spēlē dramatiskā cīņas izskaņā ar 86:85 (28:26, 17:24, 19:18, 22:17) savā laukumā pieveica Polijas komandu Gožovas «InvestInTheWest AJP», tiekot jau pie piektās uzvaras piecās cīņās.

(ziņa papildināta)

Lielisku sniegumu «TTT Rīga» sastāvā demonstrēja Elija Malota, kura iemeta 27 punktus, bet 18 punktus pievienoja Šeja Pedija. Savukārt 12 punktus guva komandas kapteine Ieva Krastiņa.

Tikmēr Gožovas kluba labā 21 punktu iemeta Mia Spensere un Jūlija Ricikava.

Abas komandas pirmo puslaiku aizvadīja rezultatīvā cīņā, bet spēles pirmie uzbrukumi veiksmīgāk padevās viešņām no Gožovas, kuras izvirzījās vadībā ar 6:2. Tiesa, savos divos uzbrukumos rīdzinieces trāpīja tālmetienus, kad precīzas bija Krastiņa un Pedija. Kopumā spēle ritēja punkts punktā, tomēr pirmā ceturkšņa viducī pēc Malotas trīspunktnieka «TTT Rīga» izvirzījās vadībā ar 17:11. Tālāk Latvijas čempiones gan neatrāvās, bet rezultatīvā pirmās ceturtdaļas izskaņā pārākas bija mājinieces, kas pārtraukumā devās ar divu punktu vadību (28:26).

Otrajā ceturtdaļā laukumā bija vērojama līdzvērtīga cīņa, vadībā esot te vienai te otrai komandai. Tiesa, vēl iesākumā lielākoties vadībā bija rīdzinieces, bet, tuvojoties pirmā puslaika izskaņai, iniciatīvu pārņēma Polijas vienība. Divarpus minūtes līdz lielajam pārtraukumam, veikdama 10:0 izrāvienu, tā bija ieguvusi jau septiņu punktu pārsvaru (48:41). Šāds pavērsiens lika «TTT Rīga» galvenajam trenerim Mārtiņam Zībartam ņemt minūtes pārtraukumu.

Tiesa, neilgi pēc tam pretinieces iemeta vēl divus punktus, palielinot savu pārsvaru vēl vairāk. Līdz pirmā puslaika beigām mājinieces gan šos divus punktus atguva, bet līdz ar signālu noteikumi tika pārkāpti pret Maloti, kura iemeta visus trīs «sodiņus» un panāca 45:50.

Pēc lielā pārtraukuma rīdzinieces laukumā devās apņēmības pilnas atspēlēties. Tas arī izdevās, jo jau otrā puslaika 15.sekundē vēl vienu trīspunktnieku trāpīja Krastiņa, bet pāris uzbrukumus vēlāk šajā mačā rezultatīvi spēlējusī Malota ar divpunktu gājienu jau vadībā izvirzīja mājinieces (53:52). Pēc tam «TTT Rīga» komandas sniegumā gan atkal iestājās neliels kritums, jo «InvestInTheWest AJP» basketbolistes izvirzījās vadībā ar 60:54.

Rīdzinieces gan ātri atspēlējās un kārtējo reizi uz tablo bija vērojams neizšķirts (62:62), tomēr arī šoreiz pēc neliela mājinieču izrāviena labāk nospēlēja Polijas komanda, kas pārņēma vadību un neatdeva to līdz pat ceturtās ceturtdaļas viducim. «TTT Rīga» komandai pret sīkstajām pretiniecēm klājās grūti. Nepilnas septiņas minūtes līdz pamatlaika beigām Krastiņa ar divpunktu gājienu pēc ilgāka pārtraukuma izvirzīja mājinieces vadībā (76:74).

Tomēr Latvijas čempionēm nekādi neizdevās pārņemt iniciatīvu, abām komandām aizvadot ļoti spraigu dueli. Pēc Spenseres 2+1 gājiena Gožovas vienība izvirzījās vadībā ar 83:79, bet neilgi pēc tam ļoti svarīgu tālmetienu iemeta Krastiņa, samazinot rezultāta starpību līdz minimumam. Dažas sekundes pirms noslēdzošās minūtes sākuma Malota ar vēl vienu tālmetienu panāca jau 85:83 par labu «TTT Rīga». Tiesa, jau nākamajā uzbrukumā Spensera no groza apakšas panāca neizšķirtu.

Rīgas komandas leģionāre Azanja Stjuarte 31 sekundi pirms pamatlaika beigām iemeta vienu no diviem soda metieniem un izvirzīja mājinieces vadībā. Atbildes uzbrukumā Gožovas basketbolistes nospēlēja neveiksmīgi, bet pretuzbrukumā viņas pārkāpa noteikumus. Pēc minūtes pārtraukuma viešņām tika piešķirta nesportiskā piezīme, bet Gunta Baško-Melnbārde pamanījās netrāpīt abus soda metienus. Tomēr atlikušajās 1,4 sekundēs mājinieces spēja nosargāt bumbu un gūt uzvaru.

Latvijas čempiones jau garantējušas vietu sacensību nākamajā posmā, tomēr uzvara noslēdzošajā apakšgrupas spēlē ļaus automātiski sasniegt izslēgšanas turnīra otro kārtu.

LETA jau vēstīja, ka pirmajā aplī rīdzinieces savu skatītāju priekšā ar 78:52 apspēlēja Stambulas «Bešiktaš» komandu no Turcijas, kā arī viesos ar 79:73 uzvarēja «InvestInTheWest AJP» un ar 78:72 pieveica Grieķijas klubu Pireju «Olympiakos». Savukārt pirms trim nedēļām pirmajā otrā apļa cīņā Latvijas čempiones izbraukumā ar 66:65 vēlreiz pieveica «Bešiktaš».

Tikmēr Gožovas komanda turnīrā joprojām ir bez uzvarām.

Turnīra kopvērtējumā pašlaik līderei «TTT Rīga» ir pieci panākumi piecos mačos, ar četrām uzvarām seko «Olympiakos», kamēr vienu panākumu piecos dueļos guvusi «Bešiktaš» vienība, bet «InvestInTheWest AJP» basketbolistes tikai zaudējušas.

Izšķirošā cīņa par pirmo vietu grupā notiks pēc nedēļas, kad «TTT Rīga» uzņems «Olympiakos», tomēr turnīra izspēles sistēma nosaka, ka svarīgāk ir nevis uzvarēt apakšgrupā, bet gan izcīnīt pēc iespējas vairāk panākumu.

FIBA Eirokausā 40 komandas ir sadalītas desmit grupās pa četrām vienībām katrā. «Play-off» sacensībām kvalificēsies katras grupas divas spēcīgākās komandas un četras labākās trešo vietu īpašnieces. Izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā piedalīsies ranga 9.-24. komanda, labākās astoņas vienības uzreiz būs otrajā no sešām «play-off» kārtām.

«TTT Rīga» komanda kalendāru bija pieskaņojusi tā, ka trijās nedēļās, kad tā aizvadīja izbraukumus Eirokausā, nevajadzēja spēlēt nacionālajā čempionātā. Līdz ar to kopš otrās uzvaras pār «Bešikaš» rīdzinieces aizvadījušas piecus mačus Latvijas un Igaunijas apvienotajās meistarsacīkstēs, svinot piecas drošas uzvaras. Tikmēr vienības spēlētāja Azanja Stjuarte šajā laikā Lielbritānijas izlases sastāvā aizvadīja divas spēles Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

Tikmēr «InvestInTheWest AJP» basketbolistes ar četrām uzvarām astoņos mačos patlaban atrodas Polijas čempionāta sestajā pozīcijā. Pagājušajā nedēļas nogalē viņas ar 56:64 mājās zaudēja FIBA Eirolīgas vienībai Krakovas «Wisla Can-Pack».

Gožovas komanda dibināta 2001.gadā un šosezon ir viena no septiņām Polijas pārstāvēm Eiropā. Komanda četras reizes izcīnījusi medaļas Polijas virslīgā, tiekot pie diviem sudrabiem un divām bronzām. Vienība divas sezonas spēlējusi Eirolīgā, bet šosezon Eirokausos atgriezusies pēc septiņu gadu pārtraukuma.

TTT Rīga" basketbolistes iepriekšējā sezonā FIBA Eirokausā sasniedza izslēgšanas turnīra pirmo kārtu, kurā zaudēja Ungārijas komandai Ceglēdas EEK.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu Latvijas čempionvienībā ir notikušas būtiskas izmaiņas. Par galveno treneri kļuvis Mārtiņš Zībarts, kurš ir arī Latvijas valstsvienības galvenais treneris. Tikmēr sastāvā ir piesaistītas amerikāņu saspēles vadītāja Šeja Pedija, šīs valsts spēka uzbrucēja Elija Malota un Lielbritānijas izlases kapteine Azanja Stjuarte.

Savukārt no vietējām spēlētājām komandas sastāvā ir arī Kate Karlīna Krēsliņa, Gunta Baško-Melnbārde, Baiba Eglīte, Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Rūta Veidere, Karlīne Pīlābere, kura savulaik bija pazīstama ar uzvārdu Nīmane, kā arī jaunās Janeta Rozentāle, Luīze Šepte un Aleksa Gulbe.

No 1960. līdz 1982.gadam 18 reizes Eiropas čempionvienību kausu izcīnījušās un 1987.gadā Liliānas Ronketi Eiropas kausu ieguvušās TTT komandas mantinieces kopš neatkarības atgūšanas Eiropas klubu turnīros startējušas astoņas reizes - reizi zemākā līmeņa Ronketi kausā (2002.gadā) un trīsreiz Eirokausa izcīņā (2007., 2015., 2016.gadā), kā arī četras reizes FIBA Eirolīgā (2008.-2011.gadā).

Iepriekšējā sezonā «TTT Rīga» kārtējo reizi triumfēja Latvijas Sieviešu basketbola līgā (LSBL), kā arī apvienotajā Latvijas un Igaunijas līgā, bet EEWBL piedzīvoja neveiksmi finālā. «TTT Rīga» nacionālajā čempionātā 26 sezonās izcīnījusi 16 čempionu titulus, kā arī četras reizes triumfējusi Latvijas un Igaunijas apvienotajā līgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu