«TTT Rīga» basketbolistes FIBA Eirokausa grupu turnīrā paliek nepārspētas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas čempionvienība basketbolā sievietēm «TTT Rīga» ceturtdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa apakšgrupu turnīru noslēdza ar sešām uzvarām sešās spēlēs, kas tai izslēgšanas sacensības ļaus sākt no otrās kārtas.

Izšķirošajā mačā par pirmo vietu A apakšgrupā «TTT Rīga» savā laukumā ar 74:70 (15:22, 20:15, 20:7, 19:26) uzvarēja Grieķijas vienību Pirejas «Olympiakos».

«TTT Rīga» basketbolistes pēc triumfa A grupā ieguvušas iespēju Eirokausa izslēgšanas turnīru sākt no janvārī gaidāmās otrās kārtas. Tikmēr «Olympiakos» 14. un 21.decembrī būs jāspēkojas pirmajā kārtā.

Rīdzinieču sastāvā 17 punktus ceturtdien iemeta Lielbritānijas izlases kapteine Azanja Stjuarte, bet 14 punktus pievienoja Šeja Pedija, kamēr vēl 12 punktus guva Gunta Baško-Melnbārde. Savukārt pretiniecēm ar 21 punktu izcēlās Stiljani Kaltsidu.

Spēli abas komandas iesāka līdzvērtīgi, tomēr «Olympiakos» basketbolistēm izdevās pārņemt iniciatīvu un iegūt dažu punktu pārsvaru. Latvijas čempionēm ar atspēlēšanos gan diez ko nesekmējās, kas pirmo ceturksni lika noslēgt ar septiņu punktu deficītu (15:22). Savukārt otrās ceturtdaļas sākumā «TTT Rīga» nonāca iedzinējos jau ar desmit punktiem (17:27).

Tomēr pirmā puslaika turpinājumā rīdzinieces pakāpeniski rezultāta starpību samazināja, turklāt nedaudz vairāk kā divas minūtes līdz pirmā puslaika beigām rīdzinieces pēc Baibas Eglītes tālmetiena samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (31:32). Pēc tam Eglīte bija precīza arī ātrajā uzbrukumā, kas mājiniecēm ļāva pārņemt vadību.

Pirmā puslaika izskaņā starp abām komandām aizritēja bezkompromisa cīņa, bet lielajā pārtraukumā ar divu punktu vadību devās «Olympiakos» - 37:35.

Lai arī otrais puslaiks iesākās līdzvērtīgā cīņā, «TTT Rīga» basketbolistes aizvadīja lielisku trešās ceturtdaļas izskaņu, pēdējo četru minūšu laikā veicot 14:0 izrāvienu, turklāt līdz ar finālsirēnu metienu no centra grozā raidīja rīdzinieču viesspēlētāja Elija Malota. Tas noslēdzošo ceturksni ļāva uzsākt jau ar 11 punktu vadību (55:44).

Tomēr «Olympiakos» basketbolistes nedomāja padoties un centās rīdziniecēm pietuvoties. Vēl pirmās ceturtā ceturkšņa minūtes «TTT Rīga» atradās gana drošā attālumā, tomēr pēc tam grieķietes vairākkārt samazināja starpību līdz pieciem punktiem, tomēr ikreiz svarīgā brīdī metienus realizēja Pedija vai Baško-Melnbārde.

Trīs minūtes līdz pamatlaika beigām pēc Ievas Krastiņas soda metiena «TTT Rīga» izvirzījās vadībā ar 11 punktu pārsvaru (71:60). Tiesa, pēc tam divus tālmetienus pēc kārtas iemeta «Olympiakos» basketboliste Ivonna Andersone, bet 54 sekundes pirms beigām viešņas pietuvojās vairs tikai līdz 68:71.

Kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas 24,4 sekundes, Andersone neiemeta nevienu no abiem «sodiņiem», bet cīņas izskaņu rīdziniecēm izdevās nospēlēt sekmīgāk un izcīnīt ļoti svarīgu uzvaru.

Latvijas komanda nu uzvarējusi visās sešās šīs sezonas Eirokausa spēlēs, izcīnot pirmo vietu apakšgrupā, kamēr Pirejas vienība ar četriem panākumiem palika otrā.

«TTT Rīga» un «Olympiakos» komandas savstarpēju maču aizvadīja jau 25.oktobrī, kad rīdzinieces Grieķijā bija pārākas ar 78:72.

Pirmajā aplī rīdzinieces savu skatītāju priekšā ar 78:52 apspēlēja Stambulas «Bešiktaš» komandu no Turcijas, kā arī viesos ar 79:73 uzvarēja Polijas klubu Gožovas «InvestInTheWest AJP» un ar 78:72 pieveica arī «Olympiakos». Savukārt pirmajā otrā apļa cīņā Latvijas čempiones izbraukumā ar 66:65 vēlreiz pieveica «Bešiktaš», bet pirms nedēļas savā laukumā grūtā cīņā ar 86:85 savu skatītāju priekšā apspēlēja «InvestInTheWest AJP».

Tikmēr «Olympiakos» pagaidām vienīgo zaudējumu piecās aizvadītajās spēlēs vienīgo zaudējumu piedzīvojusi tieši pret «TTT Rīga» komandu. Šajā turnīrā tā vispirms ar 69:50 savā laukumā uzvarēja «InvestInTheWest AJP», pēc tam ar 70:53 viesos pārspēja «Bešiktaš», bet pirmā apļa noslēdzošajā cīņā ar 72:78 piekāpās rīdziniecēm. Savukārt otrā apļa pirmajā cīņā Grieķijas čempiones ar 85:56 izbraukumā pārspēja Gožovas klubu, kamēr turpinājumā ar 68:45 savā laukumā uzvarēja arī «Bešiktaš» pārstāves.

«TTT Rīga» un «Olympiakos» apakšgrupu turnīru noslēdza pirmajās divās vietās, kamēr pa vienai uzvarai izcīnīja «Bešiktaš» un «InvestInTheWest AJP».

Abu grupas vājāko komandu duelī «InvestInTheWest AJP» savā laukumā ceturtdien bija pārāka ar 71:65 (18:19, 22:14, 19:12, 12:20), tiekot pie savas pirmās un vienīgās uzvaras turnīrā.

Turnīra izspēles sistēma nosaka, ka svarīgāk ir nevis uzvarēt apakšgrupā, bet gan izcīnīt pēc iespējas vairāk panākumu.

FIBA Eirokausā 40 komandas ir sadalītas desmit grupās pa četrām vienībām katrā. «Play-off» sacensībām kvalificēsies katras grupas divas spēcīgākās komandas un četras labākās trešo vietu īpašnieces. Izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā piedalīsies ranga 9.-24. komanda, labākās astoņas vienības uzreiz būs otrajā no sešām «play-off» kārtām.

«Olympiakos» rindās ir visu laiku labākā Grieķijas basketboliste Evantija Malci, kura 2009.gadā tika atzīta par Eiropas čempionāta vērtīgāko spēlētāju, turklāt divreiz, tostarp arī šogad, iekļauta kontinenta meistarsacīkšu simboliskajā komandā.

«Olympiakos» vienība ir iepriekšējo divu sezonu Grieķijas čempionvienība, turklāt vietējā čempionātā tai ir jau 62 uzvaru sērija. Savukārt iepriekšējās sezonas FIBA Eirokausā šī komanda nepārvarēja apakšgrupu turnīru.

«Olympiakos» sieviešu basketbola komanda tika reanimēta 2015.gadā un jau pirmajos divos gados izcīnīja uzvaras Grieķijas čempionātā. Šāda vienība tika izveidota 1947.gadā un tā divas desmitgades bija starp spēcīgākajām valsts sieviešu basketbolā, taču beidza pastāvēt sešdesmito gadu vidū.

Tikmēr Grieķijas sieviešu basketbola izlase šogad pārsteidzoši guva ceturto vietu Eiropas čempionātā, kas ir lielākais panākums tās vēsturē.

Kā zināms, «Olympiakos» vīriešu basketbola komandā spēlē latviešu saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks.

«TTT Rīga» basketbolistes iepriekšējā sezonā FIBA Eirokausā sasniedza izslēgšanas turnīra pirmo kārtu, kurā zaudēja Ungārijas komandai Ceglēdas EEK.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu Latvijas čempionvienībā ir notikušas būtiskas izmaiņas. Par galveno treneri kļuvis Mārtiņš Zībarts, kurš ir arī Latvijas valstsvienības galvenais treneris. Tikmēr sastāvā ir piesaistītas amerikāņu saspēles vadītāja Šeja Pedija, šīs valsts spēka uzbrucēja Elija Malota un Lielbritānijas izlases kapteine Azanja Stjuarte.

Savukārt no vietējām spēlētājām komandas sastāvā ir arī Kate Karlīna Krēsliņa, Gunta Baško-Melnbārde, Baiba Eglīte, Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Rūta Veidere, Karlīne Pīlābere, kura savulaik bija pazīstama ar uzvārdu Nīmane, kā arī jaunās Janeta Rozentāle, Luīze Šepte un Aleksa Gulbe.

No 1960. līdz 1982.gadam 18 reizes Eiropas čempionvienību kausu izcīnījušās un 1987.gadā Liliānas Ronketi Eiropas kausu ieguvušās TTT komandas mantinieces kopš neatkarības atgūšanas Eiropas klubu turnīros startējušas astoņas reizes - reizi zemākā līmeņa Ronketi kausā (2002.gadā) un trīsreiz Eirokausa izcīņā (2007., 2015., 2016.gadā), kā arī četras reizes FIBA Eirolīgā (2008.-2011.gadā).

Iepriekšējā sezonā «TTT Rīga» kārtējo reizi triumfēja Latvijas Sieviešu basketbola līgā (LSBL), kā arī apvienotajā Latvijas un Igaunijas līgā, bet EEWBL piedzīvoja neveiksmi finālā. «TTT Rīga» nacionālajā čempionātā 26 sezonās izcīnījusi 16 čempionu titulus, kā arī četras reizes triumfējusi Latvijas un Igaunijas apvienotajā līgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu