«VEF Rīga» zaudē Tallinā un atkrīt uz pēdējo vietu VTB līgas kopvērtējumā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikus Kļaviņš, VEF Riga

Latvijas čempionvienība basketbolā «VEF Rīga» svētdien VTB Vienotās līgas mačā izbraukumā ar 94:98 (26:28, 28:24, 11:21, 29:25) zaudēja Igaunijas čempionei Tallinas «Kalev»/«Cramo» un atkrita uz pēdējo vietu kopvērtējuma tabulā.

«VEF Rīga» sastāvā rezultatīvākais ar 21 punktu bija meksikāņu aizsargs Alekss Peress, bet 16 punktus pievienoja amerikāņu aizsargs Korijs Hokinss. Tikmēr 14 punkti Kristapam Janičenokam un Marekam Mejerim

Savukārt «Kalev»/«Cramo» labā 27 punktus iemeta Branko Mirkovičs.

Vienības šo maču uzsāka ļoti rezultatīvi, bet ar 5:0 izrāvienu to sāka «Kalev»/«Cramo» basketbolisti. Pirmās minūtes izskaņā «VEF Rīga» gūto punktu ražu ar precīzu tālmetienu atklāja Janičenoks, tomēr pirmajās minūtēs neliela iniciatīva bija Tallinas komandas basketbolistiem, kuriem piederēja pāris punktu pārsvars. Rīdzinieki pārāk tālu gan pretiniekiem neļāva atrauties. Pirmās ceturtdaļas vidū Igaunijas čempioni bija izvirzījušies vadībā jau ar septiņiem punktiem (21:14), tomēr pēc tam Hokinss iemeta trīs tālmetienus pēc kārtas, kas viesiem no Rīgas ļāva pirmo reizi mačā iegūt vadību.

Pirmo ceturtdaļu ar divu punktu pārsvaru gan noslēdza «Kalev»/«Cramo» (28:26), bet pirmā puslaika turpinājumā abu vienību rezultativitāte kritās, taču tās joprojām cīnījās punkts punktā. Vairāk nekā trīs minūtes līdz lielajam pārtraukumam lielisku ritmu noķērušais Hokinss iemeta tālmetienu ar sodu un izvirzīja «VEF Rīga» komandu vadībā ar 48:43, bet pēc veiksmīgas spēles aizsardzībā Mejeris palielināja rīdzinieku pārsvaru līdz septiņiem punktiem.

Tiesa, uzreiz pēc tam mājinieki atbildēja ar četriem punktiem pēc kārtas, bet vadību līdz lielajam pārtraukumam «VEF Rīga» nosargāja - 54:51.

Otro puslaiku ar precīzu tālmetienu atklāja Mejeris, tomēr pēc tam «Kalev»/«Cramo» basketbolisti veica 9:0 izrāvienu un pārņēma vadību (61:57). Rīdzinieki bija zaudējuši spēles pavedienu, jo mājinieki vēl nedaudz palielināja savu pārsvaru. Ar atspēlēšanos Latvijas čempionei pārāk nevedās, kas noslēdzošās desmit minūtes lika sākt ar astoņu punktu deficītu - 65:73.

Deviņas minūtes līdz pamatlaika beigām Peress ar tālmetienu samazināja rezultāta starpību līdz trim punktiem (73:76), bet turpmākajās minūtēs tuvāk pietuvoties neizdevās. Nedaudz vairāk nekā piecas minūtes līdz beigām Hokinss pēc iemesta viena soda metiena pietuvināja Latvijas klubu līdz minimumam (83:84).

Abas vienības aizvadīja ļoti spraigu galotni, bet Peress trīs minūtes līdz beigām iemeta savu otro trīspunktnieku pēc kārtas un jau vadībā izvirzīja rīdziniekus - 89:88. Tikmēr pamatlaika pēdējā minūte iesākās ar neizšķirtu 94:94, bet Peresa metiens no groza apakšas lidoja grozam secen, un uzreiz pēc tam noteikumus pie sava groza nevajadzīgi pārkāpa lietuvietis Arns Labucks. Mājinieki atbildēja ar vienu realizētu soda metienu, tomēr pēc tam atkal «VEF Rīga» savā uzbrukumā kļūdījās un vēlāk arī pārkāpa noteikumus.

Aizeja Brisko realizēja vienu no diviem soda metieniem un panāca 96:94, bet astoņas sekundes līdz beigām Hokinss izmeta nesagatavotu trīspunktnieku, kamēr atbildes uzbrukumā mājinieki iemeta guva divus punktus un nodrošināja uzvaru.

Pagājušajā sezonā «VEF Rīga» uzvarēja «Kalev»/«Cramo» komandu abās spēlēs - gan mājās, gan viesos.

Vienotās līgas kopvērtējuma vadībā ar deviņām uzvarām deviņās spēlēs atrodas Maskavas CSKA, kam ar astoņiem panākumiem seko Krasnodaras «Lokomotiv-Kubaņ».

Tikmēr «Kalev»/«Cramo» ar divām uzvarām desmit spēlēs tagad ir 12.vietā, kamēr «VEF Rīga» ar vienu panākumu astoņos mačos ieņem pēdējo pozīciju 13 komandu konkurencē.

Šo sezonu Tallinas klubs iesāka ar igauņu treneri Alaru Varaku pie stūres, bet kopš novembra beigu daļas galvenā trenera amatā darbojas lietuvietis Donalds Kairis, kurš savulaik kādu laiku strādājis arī Latvijas klubu basketbolā.

Pirms sezonas «Kalev»/«Cramo» cerēja iekļūt Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgā, taču komandai neizdevās pārvarēt kvalifikāciju. Rezultātā Igaunijas vadošais klubs sacenšas vietējā čempionātā un Vienotajā līgā.

Nesenākajā Vienotās līgas spēlē «Kalev»/«Cramo» pirms nedēļas viesos ar 84:87 zaudēja Baltkrievijas klubam Minskas «Cmoki». Tikmēr «VEF Rīga» savu iepriekšējo maču šajā turnīrā aizvadīja 3.decembrī, kad izbraukumā ar 69:87 pārliecinoši piekāpās valstsvienības basketbolista Andreja Gražuļa pārstāvētajai Permas «Parma», ko vada Nikolajs Mazurs.

Šobrīd «Kalev»/«Cramo» rindās ir pieci viesspēlētāji. Viens no atslēgas spēlētājiem ir pieredzes bagātais serbu saspēles vadītājs Branko Mirkovičs, bet sezonas gaitā komandai pievienojās 21 gadu jaunais amerikāņu aizsargs Aizeja Brisko, kurš pirmssezonas posmā bija Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Portlendas «Trail Blazers» treniņnometnē.

Savā nesenākajā spēlē «Kalev»/«Cramo» trešdienas vakarā Igaunijas līgā ar 91:67 pieveica Valgas un Valkas pilsētu apvienoto komandu. Arī «VEF Rīga» komandai trešdien bija spēle vietējā līgā - izbraukumā ar 86:61 tika apspēlēta pastarīte «Jēkabpils».

Šajā Vienotās līgas sezonā regulārajā turnīrā startē tās pašas 13 komandas, kas iepriekšējā sezonā, aizvadot divu apļu turnīru, bet pēc tam astoņām labākajām kvalificējoties «play-off» cīņām. Turnīrā startē deviņas Krievijas komandas, kā arī pa vienai vienībai no Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas un Kazahstānas.

Iepriekšējā sezonā par čempioniem tika kronēti Maskavas CSKA basketbolisti, kuri finālsērijā ar 3-0 pārspēja Maskavas apgabala «Himki» vienību.

Septiņās no astoņām iepriekšējām Vienotās līgas sezonām par čempioni kronēta CSKA, bet 2011.gadā uzvarēja «Himki».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu