Latvijas basketbola izlasē atgriezušies Meiers un Lejasmeiers

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / TVNET

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars nosaucis 14 basketbolistus, kuri uzaicināti uz 2019. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēm «Arēnā Rīga» ar Ukrainas (23. februārī) un Turcijas (26. februārī) izlasēm, vēsta Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapa.

Salīdzinot ar novembra spēlēm, Latvijas komandas sastāvu papildinājuši centra spēlētājs Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas «Enisey», Krievija), saspēles vadītājs Dāvis Lejasmeiers («Krosno», Polija) un aizsargs Rihards Lomažs (BK «Ventspils»), bet šoreiz nav uzaicināts spēka uzbrucējs Rolands Freimanis («Gaziantep»).

Nav mainījusies Eirolīgas klubu nostāja par spēlētāju līdzdalību valstsvienību spēlēs. Itālijas komanda «AX Olimpia» vadība Daira Bertāna lūguma noraidīšanu pamatojusi ar nepieciešamību uzlabot pozīcijas tabulā, lai netiktu apdraudēta klubam piešķirtā Eirolīgas A licence. Jāņa Timmas klubs «Baskonia» turpina cīnīties par tiesībām spēlēt izslēgšanas turnīrā. Jāņa Strēlnieka klubs «Olympiacos» iepriekš atteicies atbrīvot arī spēlētājus, kuri aicināti Grieķijas izlasē.

Vīriešu valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars: «Situāciju ar Eirolīgas spēlētājiem pieņemu zināšanai bez komentāriem. Esam labākā situācijā, nekā bijām novembrī, jo spēlētājiem jau ir pieredze cīnīties šādā sastāvā. Praksē jau noskaidrots, ka neviena glābēja nebūs – katram pašam jāizdara savs darbs pēc labākās sirdsapziņas, katram jāspēj uzņemties iniciatīva un jātiek galā gan ar taktiskajiem uzdevumiem, gan psiholoģisko spriedzi.

Prieks, ka mums atkal pievienojies Mārtiņš Meiers. Sezonas sākums Kazaņas komandā viņam nebija veiksmīgs, bet pēc pārejas uz Krasnojarskas vienību bijusi gan laba spēļu prakse, gan solīda statistika. Ukrainas komandas sastāvā ir vairāki viņa «svara kategorijas» basketbolisti, tāpēc Meiera loma būs ļoti nozīmīga. Izvērtējot centru un spēka uzbrucēju pozīcijās pieejamos spēlētājus, kā arī pretinieku komplektāciju, šoreiz neaicinājām Rolandu Freimani.

Saspēles vadītājiem pievienojies Dāvis Lejasmeiers, kurš sevi labi parādīja jau vasarā. Viņam ir stabilas pozīcijas klubā un mums, treneriem, paplašināsies iespējas variēt sastāvu un komandas taktiku, atkarībā no situācijas laukumā.

Pirmo reizi uzaicināts ventspilnieks Rihards Lomažs, kuru labi pazīstu no U20 izlašu turnīriem. Pēc smaga savainojuma viņš ir atguvis sportisko formu un vairākās Čempionu līgas spēlēs bijis starp ventspilnieku līderiem. Lomažs var iedot komandai papildus enerģijas devu gan aizsardzībā, gan uzbrukumā.

Par Rodiona Kuruca līdzdalību «Barcelona» galīgo atbildi dos pēc šonedēļ Spānijā notiekošās Karaļa kausa izcīņas, bet iepriekšējā informācija liecina, ka klubs viņam šķēršļus neliks.

Pagaidām ir vairākas jautājuma zīmes par spēlētāju veselības stāvokli. Piemēram, Ojārs Siliņš Itālijā pēdējā laikā varējis spēlēt tikai pēc medikamentu devas. Ojārs paudis vēlmi palīdzēt valstsvienībai, bet vismaz pagaidām mūsu prioritāte būs viņa rehabilitācijas procesa organizēšana, lai nenodarītu ilgtermiņa kaitējumu veselībai. Par līdzdalību spēlēs lemsim papildus. Pēdējā laikā savainojumu dēļ spēles un treniņus izlaiduši arī Aigars Šķēle, Artūrs Ausējs un Žanis Peiners, kuru atveseļošanās process rit normāli. Ceru, ka nākamnedēļ treniņos varēsim darboties pilnā sastāvā.»

Pirmajās divās spēļu kārtās Latvijas komanda zaudēja izbraukuma spēlē Turcijā (73:85), bet Rīgā uzvarēja Zviedrijas komandu (82:73). Arī Ukrainas izlase pirmajās divās kārtās sasniegusi bilanci 1-1 – uzvara Zviedrijā (84:76), bet zaudējums Kijevā mačā ar Turciju (60:67). Trīs labākās B grupas komandas, ņemot līdzi visus punktus, turpinās cīņu par ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu Ķīnā.

FIBA Pasaules kausa 2019 kvalifikācija, Eiropas zonas B apakšgrupa

  • 24. novembrī: Turcija - Latvija 85:73, Zviedrija - Ukraina 76:84
  • 26. novembrī: Latvija - Zviedrija 82:73, Ukraina - Turcija 60:67
  • 23. februārī: 19:30 Latvija - Ukraina, 20:00 Zviedrija - Turcija
  • 26. februārī: 19:30 Latvija - Turcija, 19:00 Ukraina - Zviedrija
  • 28. jūnijā: Zviedrija - Latvija, Turcija - Ukraina
  • 1. jūlijā: Ukraina - Latvija, Turcija - Zviedrija

B grupas trīs labākās vienības otrajā posmā ar A grupas (Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija) labāko trijotni no 2018. gada septembra līdz 2019. gada februārim cīnīsies par trim ceļazīmēm uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru, kas 2019. gada rudenī notiks Ķīnā.

Biļetes uz spēlēm var iegādāties portālā basket.lv. Tuvojoties spēlēm biļetes kļūs dārgākas.

Latvijas basketbola izlases kandidātu saraksts 2019.gada Pasaules kausa februāra kvalifikācijas spēlēm: Aigars Šķēle, Ingus Jakovičs, Rihards Lomažs (visi - «Ventspils»), Dāvis Lejasmeiers (Krosno KKK MOSiR, Polija), Jānis Blūms (Saragosas «Tecnyconta», Spānija), Artūrs Ausējs (Pasvāles «Pieno žvaigždes», Lietuva), Žanis Peiners (Panevežas «Lietkabelis», Lietuva), Rodions Kurucs (Barselonas «Lassa», Spānija), Ojārs Siliņš (Trento «Dolomiti Energia», Itālija), Rolands Šmits (Fuenlavradas «Montakit», Spānija), Mareks Mejeris («VEF Rīga»), Andrejs Gražulis (Permas «Parma», Krievija), Andžejs Pasečņiks (Grankanārijas «Herbalife», Spānija), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas «Jeņisej», Krievija).

PK kvalifikācija, Eiropas zona

A grupa: Spānija 2-0, Slovēnija 1-1, Melnkalne 1-1, Baltkrievija 0-2.

C grupa: Lietuva 2-0, Polija 1-1, Ungārija 1-1, Kosova 0-2

D grupa: Itālija 2-0, Nīderlande 1-1, Rumānija 1-1, Horvātija 0-2.

E grupa: Francija 2-0, Bosnija 1-01 Krievija 1-1, Beļģija 0-2.

F grupa: Čehija 2-0, Somija 1-1, Bulgārija 1-1, Islande 0-2.

G grupa: Serbija 2-0, Vācija 2-0, Gruzija 0-2, Austrija 0-2.

H grupa: Grieķija 2-0, Izraēla 1-1, Igaunija 1-1, Lielbritānija 0-2.

2019. gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu