Basketbola izlase ar ļoti vāju sniegumu svarīgā spēlē zaudē Ukrainai

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas basketbola valstsvienība piektdien «Arēnā Rīga» demonstrēja ļoti vāju sniegumu, piedzīvojot zaudējumu Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas mačā. Laukuma saimnieki atzina Ukrainas valstsvienības pārākumu ar rezultātu 68:82 (13:24, 17:16, 22:19, 16:23).

Šī spēle bija ļoti svarīga, jo tās rezultāts, visticamāk, nāks līdzi arī kvalifikācijas otrās kārtas turnīrā. Latvija ielaida pirmos deviņus punktus un turpinājumā tā arī nespēja pārņemt iniciatīvu, turklāt pēdējās minūtēs Ukraina panāca lielāko pārsvaru mačā.

Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 24 punktiem bija piecus tālmetienus trāpījušais Jānis Blūms, kamēr 17 punktus guva Mārtiņš Meiers.

Tikmēr Ukrainas rindās ar 22 punktiem un 13 atlēkušajām bumbām izcēlās Vjačeslavs Kravcovs, kuram ir Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pieredze. Savukārt 20 punktus guva naturalizētais amerikānis Pū Džeters.

Latvijas izlases sākumsastāvā tika iekļauts jaunais Rodions Kurucs, tomēr spēles ievadā pie rezultāta 0:7 viņš jau tika nomainīts, turpinājumā uz parketa vairs neatgriežoties. Kopā Ukraina guva pirmos deviņus punktus, Latvijai savu rēķinu atklājot vien ceturtajā minūtē, kad pēc Blūma piespēles no groza apakšas izcēlās Meiers.

Pirmajās septiņās minūtēs Latvijas izlase bija guvusi tikai septiņus punktus, bet ukraiņu pārsvars tobrīd jau sasniedza desmit punktus. Savukārt pēc ceturtdaļas Latvija bija iedzinējos ar 13:24. Astoņus no Latvijas punktiem sameta divus tālmetienus realizējušais Blūms.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijas izlases rindās pa tālmetienam trāpīja Ingus Jakovičs un Blūms, nedaudz samazinot deficītu, tomēr lielāku izrāvienu mājiniekiem veikt neizdevās. Puslaika beigu daļā Blūms realizēja vēl vienu tālmetienu un tobrīd bija guvis vairāk nekā pusi izlases punktu. Savukārt pēc pirmajām 20 minūtēm Latvija bija iedzinējos ar 30:40.

Arī trešajā ceturtdaļā mača liktenis strauji nemainījās. Šis spēles nogrieznis bija soda metieniem bagāts, Latvijai joprojām esot iedzinējos ar 52:59. Arī ceturtā ceturtdaļa sākās ar tādu pat scenāriju, tomēr pēdējās piecās minūtēs Latvija salūza. Vēl perioda vidū mājinieki bija iedzinējos vien ar 59:67, bet noslēdzošajā minūtē pretinieku pārsvars sasniedza pat 19 punktus. Tiesa, pēdējos divos uzbrukumos Latvijai piecus punktus izdevās atgūt.

Otrajā puslaikā tuvāk par sešiem punktiem Latvija netika, līdz šādam deficītam pietuvojoties pēc Blūma tālmetiena trešajā ceturtdaļā (47:53).

Turpinājumā pirmdien Latvija savā laukumā uzņems arī Turciju, kas piektdien vēlāk ar 58:59 (13:15, 16:14, 10:21, 19:9) izbraukumā negaidīti zaudēja Zviedrijai.

Vēl četras minūtes pirms pamatlaika beigām Zviedrija bija priekšā ar 58:45, bet uzvaru noturēja, kaut atlikušajā laikā iemeta tikai punktu.

FIBA Pasaules kausa 2019 kvalifikācija, Eiropas zonas B apakšgrupa

  • 24. novembrī: Turcija - Latvija 85:73, Zviedrija - Ukraina 76:84
  • 26. novembrī: Latvija - Zviedrija 82:73, Ukraina - Turcija 60:67
  • 23. februārī: Latvija - Ukraina 68:82, Zviedrija - Turcija 59:58
  • 26. februārī: 19:30 Latvija - Turcija, 19:00 Ukraina - Zviedrija
  • 28. jūnijā: Zviedrija - Latvija, Turcija - Ukraina
  • 1. jūlijā: Ukraina - Latvija, Turcija - Zviedrija

Salīdzinot ar novembra spēlēm, Latvijas komandas sastāvu papildinājuši centra spēlētājs Mārtiņš Meiers un saspēles vadītājs Dāvis Lejasmeiers, kā arī pievienojies potenciālais debitants Rihards Lomažs, kurš spēlē aizsarga pozīcijā. Šoreiz nav uzaicināts spēka uzbrucējs Rolands Freimanis.

Latvijas izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars starp 14 basketbolistiem izvēlējās arī Ojāru Siliņu, bet viņa pārstāvētais klubs vēlas, lai latvietis šajā pārtraukumā dziedē savainojumu, tāpēc uzbrucēja valstsvienībā nav.

Tikmēr Ukrainas izlasē pēc ilgāka pārtraukuma atgriezies naturalizētais amerikāņu saspēles vadītājs Jūdžins Džeters. Viņš bija viens no Ukrainas līderiem 2013.gada Eiropas čempionātā un 2014.gada pasaules meistarsacīkstēs, tomēr vēl pēc gada basketbolists paziņoja par lēmumu noslēgt karjeru valstsvienībā.

Tiesa, ukraiņiem nevar palīdzēt pieredzējušais centra spēlētājs Kirils Fesenko. Tāpat izlasē nav arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Attīstības līgā spēlējošā Žoela Bolombo.

Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijā un 1.jūlijā Ukrainā. Jau tagad zināms, ka arī tajos mačos krustenisko saišu traumas dēļ nevarēs palīdzēt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Ņujorkas «Knciks» zvaigzne Kristaps Porziņģis.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmēm uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

2019.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu