Latvijas vīriešu basketbola izlases rekordisti

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA un Ieva Čīka/LETA

Latvijā kādu laiku iestājies pavasaris, kas, kā jau katru gadu, ir hokeja kaislību laiks. Tikmēr līdz vīriešu basketbola valstsvienības mačiem vēl jāpaciešas. 25. jūnijā paredzēta pārbaudes spēle Rīgā pret Krieviju, bet pēc tam sekos izšķirošie mači Pasaules kausa kvalifikācijā - 28. jūnijā izbraukumā pret Zviedriju un 1. jūlijā viesos pret Ukrainu. Svarīgos mačus gaidot, TVNET piedāvā ieskatīties Latvijas Basketbola savienības rekordu grāmatā un iepazīt valstsvienības rekordistus.

 
Uvis Helmanis
Uvis Helmanis Foto: Edijs Pālens/LETA

Visvairāk spēļu - Uvis Helmanis

184 spēles

Helmanis valstsvienībā spēlēja laika posmā no 1993. līdz 2009. gadam, kopumā Latvijas izlases kreklā aizvadot 184 mačus. Viņa tuvākais sekotājs ir pašreizējais komandas kapteinis Jānis Blūms, kura rēķinā ir 157 spēles pieaugušo valstsvienības rindās. 20. aprīlī Blūms svinēs 36. dzimšanas dienu. Viņš vairākkārt izteicies, ka Latvijas izlasē spēlēs, kamēr vien veselība ļaus un treneri aicinās palīdzēt komandai. Iespējams, viņam būs pa spēkam apsteigt Helmani.

 
Ainars Bagatskis
Ainars Bagatskis Foto: AFP/LETA

Visvairāk punktu - Ainars Bagatskis

2165 punkti

Latvijas izlasē Bagatskis spēlēja no 1992. līdz 2003. gadam. Viņš ir pārliecinoši vadībā karjeras laikā kopumā gūtajos punktos valstsvienības rindās. Tuvākais sekotājs ar 1585 punktiem ir jau iepriekš minētais Helmanis. Trešais ir Roberts Štelmahers ar 1572 punktiem. Šie visi trīs kungi jau labu laiku pievērsušies trenera arodam, līdz ar to viņu gūto punktu konts vairs nemainīsies.

Ceturtais rezultatīvākais spēlētājs Latvijas izlases vēsturē ir Kristaps Janičenoks, kurš guvis 1376 punktus, taču viņš pērn paziņoja par karjeras beigām valstsvienībā. Savukārt nākamais sarakstā ir Jānis Blūms. Pašreizējais izlases kapteinis pieaugušo valstsvienības sastāvā kopumā ir guvis 1178 punktus.

Jāatzīmē, ka Bagatskis ir rekordists arī treneru kategorijā. Viņš vadīja Latvijas valstsvienību no 2010. līdz 2017. gadam. Bagatskis no visiem treneriem visilgāko periodu ir bijis izlases stūrmanis. Viņa vadībā aizvadītas 112 spēles (bilance 56-56), bet otrais ir Armands Krauliņš ar 107 spēlēm (62 uzvaras un 45 zaudējumi) Latvijas vīriešu izlases galvenā trenera amatā.

 
Kaspars Kambala
Kaspars Kambala Foto: Ieva Lūka/LETA

Visvairāk punktu vidēji spēlē - Kaspars Kambala

17,1 punkts

Kambala ar pārtraukumiem spēlēja Latvijas izlasē no 1995. līdz 2009. gadam. Valstsvienības rindās viņš aizvadīja 44 mačus un kopumā guva 751 punktu. Kambala, vismaz pagaidām, uzskatāms par rekordistu vidēji gūtajos punktos. Lai kļūtu par rekordistu šajā rādītājā, izlases rindās jāaizvada vismaz 20 spēles. Sarakstā aiz Kambalas nākamie ir Bagatskis (15,4 punkti), Igors Meļņiks (15,0) un Andris Biedriņš (14,4).

Pagājušajā vasarā Latvijas izlases rindās debitēja Kristaps Porziņģis. Viņš pagaidām valstsvienības kreklā aizvadījis 9 mačus, vidēji gūdams 22,8 punktus. Atliek vēlēt Porziņģim veiksmīgu atlabšanu no ceļgala savainojuma, lai viņam būtu vēl ilga, rezultatīva un panākumiem bagāta karjera Latvijas izlases sastāvā. Varbūt tieši viņš ar laiku pārspēs Kambalu un kļūs par rekordistu.

 
Uvis Helmanis
Uvis Helmanis Foto: Agnese Gulbe/LETA

Visvairāk atlēkušo bumbu - Uvis Helmanis

602 atlēkušās bumbas

Helmani vairums basketbola fanu atceras kā izcilu trīspunktu metēju, tomēr viņš savu vārdu ierakstījis Latvijas izlases rekordu grāmatā arī ar atlēkušajām bumbām - viņš tās izcīnījis visvairāk. Šajā statistikas rādītājā nākamais ar 503 atlēkušajām bumbām ir Kaspars Bērziņš, kurš šosezon spēlē «VEF Rīga» sastāvā, taču pēdējā laikā nav aicināts uz Latvijas izlasi. Trešais ir Bagatskis ar 489 atlēkušajām bumbām.

 
Andris Biedriņš
Andris Biedriņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Visvairāk atlēkušo bumbu vidēji spēlē - Andris Biedriņš

10,5 atlēkušās bumbas

Biedriņš pieaugušo izlasē spēlēja tikai no 2007. līdz 2009. gadam, Latvijas valstsvienības kreklā aizvadot tikai 35 spēles. Tomēr šajā īsajā laika posmā centra pozīcijas spēlētāja rādītāji bija vērā ņemami - 14,4 punkti un 10,5 atlēkušās bumbas vidēji spēlē. Otrs labākais cīnītājs pie groziem vidēji mačā bijis Kambala (7,8), bet Porziņģis trešais ar 7,0 atlēkušajām bumbām.

 
Jānis Strēlnieks
Jānis Strēlnieks Foto: Evija Trifanova/LETA

Visvairāk rezultatīvo piespēļu - Jānis Strēlnieks

461 rezultatīva piespēle

Strēlnieks līdz šim aizvadījis 103 mačus Latvijas izlasē. Pēdējos 10 gadus lielā mērā tieši uz viņa pleciem gulstas saspēles vadīšana valstsvienībā, ja vien viņš ir ierindā. Strēlnieks par 1 rezultatīvu piespēli ir apsteidzis iepriekšējo rekordistu Robertu Štelmaheru, bet tālāk sarakstā ir Raimonds Miglinieks (346), Jānis Blūms (303) un Dairis Bertāns (266).

 
Raimonds Miglinieks
Raimonds Miglinieks Foto: Agnese Gulbe/LETA

Visvairāk rezultatīvo piespēļu vidēji spēlē - Raimonds Miglinieks

6,8 rezultatīvas piespēles vidēji mačā

Jaunākais no brāļiem Migliniekiem spēlēja Latvijas izlasē no 1992. līdz 2003. gadam. 56 spēlēs viņš vidēji mačā 6,8 reizes izbrīvēja komandas biedriem labas metienu pozīcijas. Šo rādītāju būs grūti kādam pārspēt, ņemot vērā modernā basketbola tendences Eiropā, kad saspēles vadītāja pozīcija vairs nav tik izteikta. Mūsdienās ir mazāk tādu spēlētāju kā Miglinieks, kuri veido katru komandas uzbrukumu, daudz kontrolējot bumbu.

Latvijas izlasē otrais šajā rādītājā ir Strēlnieks, kurš vidēji izcēlies ar 3,8 rezultatīvām piespēlēm, tālāk seko Kristaps Valters (3,2), Roberts Štelmahers (3,0), Jānis Timma un Dairis Bertāns (abiem 2,8).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu