Madrides «Real» basketbolisti desmito reizi triumfē Eirolīgā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Spānijas grands Madrides «Real» svētdien triumfēja ULEB Eirolīgā basketbolā, desmito reizi vēsturē kļūstot par kontinenta spēcīgāko klubu.

Belgradā notikušā finālturnīra izšķirošajā mačā «Real» ar 85:80 (21:17, 17:13, 25:15, 22:25) pārspēja pagājušās sezonas čempioni Stambulas «Fenerbahce Doguš» no Turcijas.

Viens no ULEB Eirolīgas finālmača tiesnešiem bija arī Latvijas soģis Oļegs Latiševs.

«Real» sastāvā šajā mačā 17 punktus iemeta Fabjēns Kozērs, kamēr 15 punktus guva šīs sezonas vērtīgākais basketbolists Luka Dončičs, kuram gan piezīmju problēmas dēļ spēle noslēdzās priekšlaicīgi.

Tieši 19 gadus vecais Dončičs tika nosaukts par finālčetrinieka vērtīgāko basketbolistu. Pusfinālā pret Krievijas klubu Maskavas CSKA viņš izcēlās ar 16 punktiem.

Savukārt Stambulas vienības rindās lielisku maču aizvadīja Nikolo Meli, kura kontā 28 punkti, bet 14 punktus sameta Bredlijs Vanameikers.

Finālu labāk iesāka «Fenerbahce Doguš», iegūdama 5:0 vadību, bet pēc tam savu punktu bagāžu atklāja arī Madrides vienība, tomēr vismaz sākotnēji iniciatīva vēl piederēja Stambulas komandas basketbolistiem. Pirmā ceturkšņa beigās situācija gan nedaudz mainījās, jo nepilnu trīs minūšu laikā «Real» veica 10:0 izrāvienu, iegūstot 21:15 vadību.

Otrās ceturtdaļas sākumā Spānijas vienības pārsvars pieauga arī līdz astoņiem punktiem (25:17), bet tālāk gan tai tikt neizdevās, turklāt pirmais puslaiks noslēdzās jau ar divu punktu pārsvaru par labu «Fenerbahce Doguš».

Ar otrā puslaika ievadu «Real» gan no jauna izvirzījās vadībā, tomēr laukumā bija vērojama sīva un bezkompromisa cīņa. Noslēdzošās desmit minūtes Madrides klubs varēja iesākt ar astoņu punktu vadību (63:55), bet sešas minūtes līdz pamatlaika beigām Džeisī Kerols ar precīzu trejaci panāca desmit punktu starpību (71:61).

Noslēdzošajās minūtēs «Fenerbahce Doguš» basketbolisti darīja visu, lai atspēlētos, bet īsā laikā četrus soda metienus pēc kārtas iemeta Stambulas vienības spēlētājs Vanameikers. Pēc viņa precīzajiem metieniem 38 sekundes pirms beigām tablo vēstīja tikai piecu punktu pārsvaru par labu «Real» (80:75), bet sešas sekundes vēlāk vienu «sodiņu» iemeta Kerols, taču uzreiz pēc tam Bobijs Diksons realizēja tālmetienu, samazinot starpību vairs tikai līdz trim punktiem.

Tobrīd līdz pamatlaika beigām bija atlikušas 24 sekundes, sešas sekundes vēlāk «Real» spēlētājs Kozērs nerealizēja abus «sodiņus», bet pirmais pie atlēkušās bumbas bija viņa komandas biedrs Trejs Tompkinss, panākdams 83:78.

Meli pēc minūtes pārtraukuma divus punktus atguva, bet Kozjērs pēc tam no soda metienu līnijas vairs nekļūdījās, un «Real» uzvaru nosargāja.

«Real» par Eiropas spēcīgāko klubu tagad kronēts desmit reizes, iepriekšējo reizi pie trofejas tiekot 2015.gada. Savukārt «Fenerbahce Doguš» pērn tika pie sava pirmā titula.

Bronzu šīs sezonas ULEB Eirolīgas turnīrā svētdien ieguva Lietuvas čempione basketbolā Kauņas «Žalgiris», kas teju izlaida no rokām 24 punktu pārsvaru, tomēr tik un tā ar 79:77 (22:19, 19:16, 28:13, 10:29) apspēlēja Maskavas CSKA no Krievijas.

Šis ir lielākais «Žalgiris» sasniegums kopš 1999.gada, kad vienība uzvarēja Eirolīgā, tobrīd to vēl organizējot Starptautiskajai Basketbola federācijai (FIBA).

Piektdien finālčetrinieka turnīra pusfinālā «Fenerbahce Doguš» ar rezultātu 76:67 pārspēja «Žalgiris» komandu, kamēr «Real» ar 92:83 pieveica CSKA basketbolistus.

Naudīgā «Fenerbahce Doguš» komanda ULEB Eirolīgas finālčetriniekā iekļuva trešo gadu pēc kārtas. Ceturtdaļfinālā tā sērijā ar 3-1 pārspēja latviešu Jāņa Timmas un Rinalda Mālmaņa pārstāvēto Spānijas klubu Vitorijas «Kirolbet Baskonia». Zīmīgi, ka tieši Vitorija nākamajā sezonā uzņems kontinenta prestižākā klubu turnīra «Final Four» sacensības.

Tikmēr «Real» basketbolisti ULEB Eirolīgas labāko četriniekā iekļuva ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā. Abas komandas pērn tikās pusfinālā, kurā virsroku ar 85:74 guva Turcijas vienība.

Šosezon regulārā čempionāta savstarpējos divos dueļos uzvaras tika dalītas uz pusēm, turklāt mači bijuši gana sīvi - decembrī viesos ar 79:77 uzvarēja «Real», bet martā izbraukumā ar 86:83 pārāka bija «Fenerbahce Doguš» komanda.

No finālčetriniekā iekļuvušajām komandām regulārajā turnīrā visaugstāk bija Maskavas CSKA, kas ar 24 uzvarām 30 spēlēs bija pirmā, bet otrā ar 21 uzvaru bija «Fenerbahce Doguš». Savukārt «Real» ar 19 uzvarām bija vien piektajā vietā, kamēr uzreiz aiz tās ar 18 panākumiem ierindojās «Žalgiris».

Lai arī neviens latviešu klubs ULEB Eirolīgas finālčetriniekā šosezon neiekļuva, bez Latvijas pārstāvju dalības tajā neiztika, jo uz šiem atbildīgajiem mačiem jau septīto reizi karjerā tika nozīmēts tiesnesis Oļegs Latiševs.

Pērn par ULEB Eirolīgas čempioni pirmo reizi vēsturē tika kronēta Stambulas «Fenerbahce», kas savās mājās notikušajā finālā ar 80:64 pārspēja Pirejas «Olympiakos».

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu