Vecvagars: Kandidātu lokā pagaidām piecas vietas vēl ir brīvas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas basketbola izlases 19 kandidātu loku vēl var papildināt pieci spēlētāji, intervijā Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā norāda valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Vecvagars nosaucis 19 basketbolistus, kuri reģistrēti 2019. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra trešā posma spēlēm ar Zviedrijas (28. jūnijā Stokholmā) un Ukrainas (1. jūlijā Kijevā) izlasēm.

Pēc 4 spēļu kārtām Latvijas komanda ar 2 uzvarām un 2 zaudējumiem četru komandu konkurencē turnīra tabulā dala 2./3. vietu. Trīs labākās B grupas komandas, ņemot līdzi visus punktus, turpinās cīņu par ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu Ķīnā.

«Līdz 11. jūnijam ir iespēja reģistrēt 24 spēlētājus. Pagaidām piecas vietas vēl ir brīvas - sekoju, kā kuram veicas sezonas izšķirošajos mačos, kāda ir konkurence konkrētās pozīcijās,» norādīja Vecvagars.

Joprojām nav pilnīga skaidrība, vai Latvijas izlasei varēs palīdzēt Nacionālajā basketbola asociācijā NBA) sezonu aizvadījušais Dāvis Bertāns. Pats basketbolists paudis vēlmi spēlēt valstsvienībā, ja tiks sakārtots apdrošināšanas jautājums.

«Par Dāvi Bertānu komentāri nav vajadzīgi - ja izdosies vienoties par apdrošināšanu, Dāvis spēlēs. Patlaban tiek saskaņoti noteikumi gan attiecībā uz Dāvi, gan citiem spēlētājiem,» sacīja Latvijas izlases galvenais treneris.

Pirmo izsaukumu uz Latvijas izlasi saņēmis «VEF Rīga» aizsargs Artis Ate un arī tikai 18 gadus vecais Artūrs Žagars, kurš šosezon debitēja Spānijas augstākās līgas kluba Badalonas «Divina Seguros Joventut» sastāvā.

«Artis Ate nopelnījis uzaicinājumu ar labu sniegumu sezonas laikā un Latvijas čempionāta izslēgšanas turnīrā. Valstsvienībai var noderēt viņa agresivitāte aizsardzībā, cīnītāja raksturs un arī stabilais metiens no distances,» skaidroja Vecvagars.

«Artūrs Žagars kandidātos iekļauts, ņemot vērā situāciju saspēles vadītāja pozīcijā - ne tikai patlaban, bet arī tuvākajā perspektīvā. Skaidrs, ka Jāņa Strēlnieka pievienošanās šajā ciklā atrisinās daudzas problēmas, taču nav nekādas garantijas, ka Eirolīgas spēlētāji būs pieejami nākamās sezonas laikā, tāpēc laikus jāgatavo rezerves variantus. Iesaistīšanās valstsvienības treniņos un, iespējams, arī kādā pārbaudes spēlē Žagaram būs lieliska pieredze, kas noderēs gan šogad U-18 izlasē, gan nākotnē,» turpināja treneris.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo izlases sasaukumu, šoreiz Latvijas valstsvienības kandidātos nav iekļauti Ingus Jakovičs (BK «Ventspils») un Rodions Kurucs ((Barselonas «Lassa», Spānija)).

«Jakovičam ir veselības problēmas. Kuruca statusu vērtēsim kompleksi. Pirmkārt, ja spēlēs Jānis Timma, Žanis Peiners un Ojārs Siliņš, šajā pozīcijā situācija būs krietni stabilāka nekā bija ziemā. Otrkārt, jūnija vidū sāk gatavoties arī U-20 izlase un negribas spēlētājus raustīt starp komandām bez īpašas vajadzības. Turklāt vēl nav skaidrs, cik ilgi viņš būs kluba rīcībā, jo Spānijas finālsērija var beigties tikai 23. jūnijā,» teica Vecvagars.

«Arī par citiem spēlētājiem, kuri pagaidām nav nosaukti, varu teikt to pašu - lēmumu aicināt vai nē ietekmēs situācija attiecīgajā pozīcijā. Līdz 11. jūnijam vēl ir laiks izlemt,» piebilda treneris.

«Jānis Timma gaida ģimenes pieaugumu – apstāklis, ko nevaram ietekmēt. Viņš gatavosies spēlēt, bet jābūt gataviem dažādiem pavērsieniem. Nopietnu savainojumu nav. Jātur īkšķus, lai visiem, kam turpinās izslēgšanas turnīru cīņas Latvijā, Spānijā, Itālijā, Grieķijā, sezona beidzas veiksmīgi,» sacīja Vecvagars.

Treneris norādīja, ka līdz jūnija vidum visiem, kuri vēlēsies, būs iespēja individuāli trenēties, uzturot fizisko kondīciju. Pilnvērtīga treniņnometne sāksies 18. jūnijā, kad stājas spēkā FIBA noteikumi, tai skaitā spēlētāju apdrošināšana.

«Pilnvērtīgam darbam vajadzīgi 14-15 spēlētāji. Kuri - tas būs atkarīgs arī no tā, cik tālu mūsējie būs tikuši savu klubu sacensībās. Ceru, ka 25. jūnijā pret Krieviju jau būsim iespējami labākajā sastāvā,» teica Vecvagars.

21. jūnijā paredzēta slēgtā treniņspēle ar Baltkrievijas basketbolistiem, bet 25. jūnijā «Arēnā Rīga» būs pārbaudes mačs ar Krievijas izlasi, kuras galvenais treneris Sergejs Bazarevičs kandidātos uzaicinājis visas zvaigznes, ieskaitot Eirolīgas rezultatīvāko spēlētāju Alekseju Švedu un NBA spēlējošo Timofeju Mozgovu.

«Esmu pārliecināts, ka šī principiālā spēle [pret Krievijas izlasi] palīdzēs sagatavoties oficiālajiem mačiem Stokholmā un Kijevā,» uzskata Vecvagars.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu