Galvenais organizators: Brieža un Peresa cīņas uzvarētājs būs miljonārs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Mairis Briedis sestdien «Arēnā Rīga» spēkosies pret Īrijā dzīvojošo Kubas cīkstoni Maiku Peresu. Latvijas labākais bokseris centīsies aizstāvēt Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu, vienlaikus cīnoties par uzvaru ceturtdaļfinālā vēsturē vēl nebijušā turnīrā, kam trofeja nodēvēta leģendārā Muhameda Ali vārdā. Šīs pasaules boksa supersērijas galvenais organizators un idejas autors Kalle Zauerlands intervijā portālam TVNET neslēpa, ka dueļa uzvarētājs nopelnīs vairāk naudas nekā līdz šim visas karjeras laikā.

Pasaules boksa supersērija tiek organizēta divās kategorijās - pirmā smagā svara un supervidējā. Sacensību dalībnieki cīnās pēc izslēgšanas metodes principa. Briedis un Peress spēkosies pirmā smagā svara kategorijas (līdz 90,7 kilogramiem) ceturtdaļfinālā. Uzvarētājs iekļūs pusfinālā, kur pretī stāsies ukrainis Oleksandrs Usiks.

Pirmā smagā svara kategorijas bokseri cīnīsies par Pasaules Boksa padomes (WBC), Pasaules Boksa organizācijas (WBO), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) un Pasaules Boksa asociācijas (WBA) čempionu jostām, jo visi to īpašnieki piedalās šajā turnīrā. Ar to šis turnīrs ir īpašs, jo tajā piedalās labākie no labākajiem. Četri no astoņiem bokseriem šovasar varēja izvēlēties sev pretinieku. Šāda iespēja bija arī Briedim, kurš nolēma cīnīties pret Peresu.

Ja skatāmies pasaules kartē, Latvija ir maza valsts. Ko jūs zināt par mūsu zemi, atskaitot labāko bokseri Mairi Briedi?

Patiesībā zinu visai daudz, jo man Londonā ir vairāki draugi no Latvijas. Viņi šeit pavada vasaras. Esmu dzirdējis, ka šeit ir lieliskas pludmales, Pats gan neesmu šeit bijis pie jūras, bet man ļoti patīk Vecrīga. Reputācija ir ļoti laba, daudzi šeit brauc atvaļinājumos. Latvija ir ļoti draudzīga valsts.

Patīkami, ka cīņa notiks Rīgā. Kas bija galvenie argumenti pasākumu rīkot šeit, nevis kaut kur citur?

Bokss ir varoņu sports. Cīkstoņu karjera sākas ar vēlmi kļūt par pasaules čempionu. Četri tādi bokseri piedalās šajā turnīrā pirmā smagā svara kategorijā. To ņēmām vērā, kad lēmām par cīņu norises vietām. Finansiālā ziņā Īrija būtu interesanta opcija, tomēr vairāk skatījāmies, kāds ir līdzjutēju atbalsts. Redzot, cik daudz fanu juta līdzi Mairim cīņā par pasaules čempionu titulu Vācijā pret Marko Huku, tapa pilnībā skaidrs - viņš ir nacionālais varonis. Ceru, ka šī cīņa popularizēs boksu. Latvijā sports ir ļoti augstā līmenī. Domāju, ka Mairis vēl vairākas paaudzes iedvesmos savus tautiešus. Cilvēki velk rokās cimdus, jo grib līdzināties kādam elkam. Šis noteikti būs lielākais cīņas sportu notikums Latvijā. Cīņas uzvarētājs nopelnīs vairāk nekā visas karjeras laikā.

Kā nonācāt pie idejas sapulcināt vairākus bokserus un rīkot turnīru?

Pirms pāris gadiem organizējām «Super Six World Boxing Classic» turnīru. Daudziem tas ļoti patika, bet arī raisīja daudz pārdomu. Turnīrs bija izdevies, taču risinājās pārāk ilgi - divarpus gadus. Kopā ar partneriem Ņujorkā bijām «Guns N' Roses» koncertā. Iedzēruši pāris alus, spriedām - mums vajag kaut ko vairāk paveikt boksā. Daudz domājām, kā padarīt turnīru labāku un lai tas nebūtu tikai vienreizējs pasākums. Līdz ar to piegājām šai lietai ar skatu no trim pusēm - televīzijas, mārketinga un sporta. Izveidojām tādu kā 3D redzējumu, nevis vienpusēju. Tas raisīja daudz diskusiju un šķita neiespējami, tomēr nonācām pie kopsaucēja.

Boksā ir daudz dažādu organizāciju, tādējādi ir daudz dažādu pasaules čempionu jostu. Līdz ar to reizēm nav skaidrs, kurš ir īstais pasaules čempions - labākais bokseris attiecīgajā kategorijā. Pēc dažiem vai vairākiem gadiem šāds turnīra formāts varētu pastāvēt visās svara kategorijās?

Ar šo turnīru necenšamies aizstāt esošos pasaules čempionu titulus vai nozagt promouteriem bokserus. Rīkojot šo supersēriju, sadarbojāmies ar deviņiem dažādiem promouteriem. Bieži tiek pausts uzskats, ka turnīru nebūs iespējams noorganizēt, jo boksā ir pārāk sarežģīta politika. Bet tas strādā. Mēs šo lietu [daudzās jostas] cenšamies vienkāršot. Tuvākajos 10 gadus nebūs iespējams šādu supersērijas turnīru rīkot pilnīgi visās svara kategorijās. Tomēr piecu gadu laikā varētu skaitu palielināt līdz piecām kategorijām. Necenšamies nokost pārāk lielu kumosu no ābola. Mums jāpieturas pie sava principa - labākie pret labākajiem. Pirmajā smagajā svarā tas noteikti ir izdevies. Ejam soli pa solim uz priekšu, nedrīkstam neko sasteigt.

Turnīra galvenā trofeja ir nosaukta leģendārā boksera Muhameda Ali vārdā. Kā to panācāt?

Es personīgi esmu liels Mārvina Haglera fans, bet mūsdienās daudzi viņu vairs neatceras. Manuprāt, viņš ir viens no visu laiku labākajiem atlētiem profesionālajā sportā. Bet tas ir tikai mans viedoklis. Izskatījām arī citus variantus - Lenoksu Lūisu, Maiku Taisonu un citus. Tomēr Muhameds Ali ir visu laiku labākais šajā sporta veidā.

Līdzīgi kā Maikls Džordans basketbolā...

Domāju, pat vēl vairāk. Džordans ir labs piemērs, daudz dzirdēts salīdzinājums - līdzīgi kā Pele futbolā. Ali atpazītu uz ielām visā pasaulē, vienalga kurā pilsētā - Rīgā vai Losandželosā. Viņš ir pats labākais vēstnieks, kāds var būt. Tas bija grūts process, lai trofeju nosauktu Ali vārdā. Pārrunas sākās pirms trim gadiem, kad viņš vēl bija dzīvs. Ļoti svarīgi, ka guvām viņa ģimenes svētību šim turnīram. Trofejas autors ir itālis Silvio Gacaniga, kurš veidoja dizainu arī Pasaules kausam futbolā. Mums šī trofeja ir simboliska. Mēs ticam, ka tā ir visu laku lielākā balva, kas uzvarētājam dos apstiprinājumu, ka viņš pasaulē ir labākais - kāds bija Ali.

Šajā turnīrā, ņemot kopā abas svara kategorijas, balvu fonds ir 50 miljoni ASV dolāru. Kā šī summa tiks sadalīta?

Tas ir budžets, kas ietver vēl dažas citas izmaksas. Šī summa nav tikai naudas balvām. Bet varu teikt, ka sestdienas cīņas uzvarētājs būs miljonārs. Boksā bieži notiek cīņa nevis par balvu, bet par lielāku maku - reizēm tas ir oficiāli, reizēm ne. Proti, jau pirms cīņas ir zināms honorārs, kādu saņems katrs bokseris, neatkarīgi no rezultāta. Liela, liela, liela atšķirība šajā ziņā būs sestdien, jo uzvarētājs saņems divreiz vairāk nekā zaudētājs. Negribu atklāt cīkstoņa vārdu, bet man bija smieklīgs atgadījums. Runājām, vēlējos noslēgt ar viņu līgumu uz šo turnīru. Viņš vaicāja, kas tas par bonusu miljona apmēra? Es teicu, ka tu vari dabūt miljonu, ja uzvarēsi. Viņš atbildēja - zini, par miljonu es būtu gatavs nogalināt [smejas]. Bokss ir ļoti labi atalgots sporta veids. Mēs visi zinām, ka Floids Meivezers nesen par vienu cīņu nopelnīja vairāk nekā 200 miljonus dolāru, tomēr tas ir pavisam cits līmenis. Taču šajā gadījumā, runājot par sestdienas dueli, cīņa būs par naudu, kas mainīs šo cīkstoņu dzīvi. Tas būs ļoti interesants psiholoģiskais aspekts.

[Precīzu naudas balvu summu nedrīkst atklāt, taču sestdien gaidāmās cīņas uzvarētājs varētu saņemt aptuveni miljonu, zaudētājs pusi miljona, visa turnīra uzvarētājs pirmajā smagajā svarā 7-8 miljonus, savukārt supervidējā svara kategorijā pat vēl vairāk - aut.].

Ja Briedis sestdien uzvarēs, ir pamats cerēt, ka pusfināla cīņa pret Usiku varētu notikt Rīgā?

Labs jautājums. Cīņas organizēšana bijusi veiksmīga, jo arēna ir izpārdota. Domāju, izredzes ir labas.

Jau nedaudz pieskārāmies tam, ka šovasar notika Floida Meivezera duelis pret jauktās cīņas mākslas zvaigzni Konoru Makgregoru. Abi nopelnīja lielu naudu. Jūsuprāt, tas vairāk bija šovs vai tomēr īsta cīņa?

Vai es to uztvēru nopietni? Jā, protams. Es katru cīņu uztveru nopietni. Tomēr, manuprāt, uzvarētājs bija skaidrs pirms cīņas. Tā bija kā jauka un interesanta filma, bet jau ar iepriekš paredzamām beigām. Vienīgais jautājums, kurā raundā tā beigsies? Tas bija ļoti gudrs biznesa darījums. Redzēju «Instagram» bildi, kur Meivezers mājās sienu izdekorējis ar Makgregora portretu. Smieklīgi, vai tiešām viņi pirms tam viens otru ienīda? Nebūtu par to tik pārliecināts [smejas]. Lielbritānijā cīņu noskatījās 1,5 miljoni, ASV 4,5 miljoni. Cilvēki bija ļoti ieinteresēti, lai neteiktu vairāk. Vai tas nāca par labu sportam? Patiesībā cīņa daudzmaz bija skatāma, kaut arī pretinieki nebija spēkos līdzīgi. Vai bija ļoti interesanta cīņa no boksa skatupunkta? Visnotaļ nē. Labi, ka Makgregors necentās cīnīties kā bokseris, radot neprašas priekšstatu. Viņš cīnījās tā, it kā būtu būrī. Turklāt viņš lika Meivezeram krietni nopūlēties. Vēl svarīgāk, šāds pretinieks viņam nekad nebija stājies pretī. Brīžiem likās, ka viņš nesaprot, kas notiek - Makgregors vicināja dūres kā datorspēlē. Viņam izdevās daži sitieni, taču tie gan bija kā kukaiņa trieciens pret braucošas mašīnas stiklu - neefektīvi. Tā bija laba izklaide, nevis laba boksa cīņa.

Esat dzimis Vācijā, bet audzis Londonā. Strādā arī futbolā. Pastāstiet nedaudz par sevi...

Mans tēvs ir vācietis, bet māte zviedriete, taču būtībā esmu brits, jo uzaugu Londonā. Tēva ietekmē boksā esmu bijis gandrīz visu mūžu. Man šobrīd ir 40 gadi, no tiem 38 esmu saistīts ar boksu. Būdams vēl mazs puika, brīvdienas pavadīju kopā ar bokseriem. Šīs sporta veids riņķo manās asinīs. Esmu strādājis arī futbolā, pārstāvējis premjerlīgas spēlētājus, darbojies pie transfēriem. Esmu pārstāvējis arī Brazīlijas futbola izlasi, strādājot pie pasaules tūres - rīkoju Vemblija stadiona atklāšanas spēli. Tas bija ļoti īpašs posms. Esmu strādājis pie Anglijas Futbola asociācijas (FA) kausa televīziju tiesību pārdošanas Eiropas valstīm. Joprojām strādāju futbolā pie transfēriem un televīzijas tiesībām, tā nopelnu lielāko daļu naudas. Boksā lieliski pavadu laiku, un šis turnīrs man ir liels izaicinājums.

Ko jums novēlēt?

Vēlos, lai turnīrā būtu labas cīņas un turpinātu celties sportiskais līmenis. Ja tiek ieguldīts maksimāli labs darbs, turnīrā piedaloties pašiem labākajiem, tad jebkurā sporta veidā izgāšanās nav iespējama, bet izdošanās ir garantēta. Nevaru vien sagaidīt sestdienu...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu