Boksa entuziasts Arnis Ritenieks: Usiks ir kā vilks. Viņu nevar nomedīt, ejot pa taisno

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET kolāža

Jaunnedēļ Rīgā gaidāmajā Pasaules boksa supersērijas pirmā smagā svara kategorijas pusfināla cīņā starp Mairi Briedi un Oleksandru Usiku favorīts ir Ukrainas bokseris, uzskata boksa entuziasts un A.R. sporta studijas dibinātājs Arnis Ritenieks. Usikam favorīta statusu šajā cīņā un visā turnīrā atvēlējuši arī bukmeikeri. Briedim līdz šim visgrūtāk klājies tieši pret kreiļiem, kāds ir Usiks.

«Cīņa varētu būt interesanta ar to, ka Briedim otrais pretinieks pēc kārtas būs kreilis un, kā redzējām iepriekš, cīņā ar [Maiku] Peresu, viņam kreiļi ir vājā puse. Tajā varēja redzēt, ka Briedim pret kreiļiem ir slikta sagatavotība. Pēc tā arī sapratu, ka viņa trenerim [Sandim Kleinam] īpaši nostādītas zināšanas, kā cīnīties ar kreiļiem, nav.

Tādēļ viņi pameta valsti un devās meklēt citu ekspertu palīdzību. Neesmu drošs, vai īsajā sagatavošanās periodā būs iemācījušies, kā rīkoties ar bokseri kreili. Usiks ir olimpiskais čempions ar vairāk nekā 300 cīņu pieredzi. Tas ir ļoti liels pieredzes portfelis,» pastāstīja Ritenieks.

Savas profesionāļa karjeras laikā 30 gadus vecais Usiks aizvadījis 13 cīņas, izcīnot visas uzvaras, turklāt 11 reizes pretinieku pieveicis ar nokautu.

«Usiks ir izgājis cauri visām svara kategorijām. Viņš ir ļoti kustīgs, jutīgs,» sacīja 2002. gada Latvijas čempions pieaugušajiem. «Kā Briedim uzvarēt šo cīņu? Pirmkārt ir jābūt skaidrai vīzijai, kā strādāt tieši pret kreili. Jānoķer nianses, bet vai viņš tās spēs noķert...

Cīņā noteikti nebūs nokauta, būs bakstīšanās un gaidīšana, jo gan viens, gan otrs neies uz ātru divu raudu cīņu un uzvarēt to ar nokautu. Tā būs vienam otra izzināšana, vērošana. Svarīga būs arī psiholoģija.»

A post shared by Usyk Aleksandr (@usykaa) on

Brieža īpašumā ir Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona josta. Savukārt Usiks glabā Pasaules Boksa organizācijas (WBO) čempiona jostu. Jaunnedēļ gaidāmajā cīņā uzvarētājs savā īpašumā iegūs abas jostas.

Usika - Brieža dueļa spēcīgākais finālā spēkiem mērosies ar kubieti Junieru Dortikosu vai krievu Muratu Gasijevu, kuri savā pusfinālā labāko noskaidros 3. februārī «Boļšoi» arēnā Sočos, kur 2014. gadā notika olimpisko spēļu hokeja turnīrs.

«Briedim būtu jātiek Usikam klāt un ir jāizmanto situācijas tuvcīņās. Sitiens viņam ir spēcīgs. Vēl jautājums ir psiholoģija, kas Briedim ir svārstīgā puse, var sākt mētāties.

Savukārt Usiks ir pieredzējušāks. Favorīts šajā cīņā ir Usiks, bet es ticu, ka Briedis var uzvarēt,» teica Ritenieks.

Abi bokseri viņu līdzšinējās karjerās viens otram būs nopietnākie pretinieki.

Usika sparingpartneris Aleksejs Papins iepriekš aģentūrai «R-Sport» norādīja, ka Briedis šo cīņu var uzvarēt ar nestandarta gājieniem, kam piekrita arī Ritenieks. «Tikai un vienīgi tā un ja būs spēcīgi, precīzi sitieni, kā arī neklibos psiholoģija. Ja nokļūs eiforijā, dusmās, izmisumā, tad tas nenāks par labu un atņems spēku. Domāju, ka izlēkāt un uzvarēt cīņu pēc punktiem Briedis nevarēs. Tā varētu būt 12 raundu cīņa, bet tas nav tas, kas būtu vajadzīgs Briedim. Būtu jācīnās līdzīgi kā ar Durodolu [Olanrevajs], kad izzināja pretinieku un sestajā raundā panāca lūzumu, metās virsū un veiksmīgi trāpīja.

Šis cilvēks ir pavisam cita līmeņa. Usiks ir kā vilks, viņu vienkārši nevar nomedīt, ejot pa taisno. Man, kā nacionālromantiķim, gribētos, lai uzvar Briedis, bet, skatoties visas iepriekšējās cīņas, kā viņam veicies ar kreiļiem, man ir liela skepse. Tomēr ticu, ka viņš var saņemties.»

Usiks ir ātrākais čempions. Viņš čempiona jostu ieguvis pēc 11 cīņām.

«Usika pusē ir pārliecība, savukārt Briedis savā ziņā ir pēdējā laikā izcepts bokseris, kuram amatieru pieredze nav tik liela. Viņam uzlikts liels psiholoģiskais slogs. Ir nacionālromantiskā tēla nesējs, bet pastāv iespēja, ka var zaudēt. Turēšu īkšķus par Briedi un ceru, ka treneru korpuss, ņemot vērā Peresa cīņu, izdarījis pareizos lēmumus un viss ies uz labo pusi. Un lai Briedim smaga roka!» novēlēja Ritenieks, kurš stādā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Pekinas «Kuņluņ Red Star» jauniešu komandā par fiziskās sagatavotības treneri.

Pasaules boksa supersērijas fināls pirmā smagā svara kategorijā notiks maijā Saūda Arābijas pilsētā Džidā.

Supersērijas čempions ne tikai iegūs Muhameda Ali vārdā nosauktu balvu, bet arī kļūs par visu četru prestižāko pasaules čempiona jostu īpašnieku, pie viena nopelnot iespaidīgu naudas balvu, kas mērāma vairākos miljonos dolāru.
    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu